null Beeld

Review: Igby Goes Down

Eén van de meest irritante wetten uit Hollywood schrijft voor dat films altijd op een optimistische noot behoren te eindigen, en dat de held, hoe hard hij het ook te verduren krijgt, op het eind altijd gewonnen spel moet hebben; zoniet zullen de...

Erik Stockman

Eén van de meest irritante wetten uit Hollywood schrijft voor dat films altijd op een optimistische noot behoren te eindigen, en dat de held, hoe hard hij het ook te verduren krijgt, op het eind altijd gewonnen spel moet hebben; zoniet zullen de toeschouwers gedeprimeerd en slechtgehumeurd de zaal uitkomen, en dat is wel het láátste wat de studiobonzen willen: de mensen die klaarstaan voor de volgende vertoning, moeten immers blije gezichten kunnen zien! 'Igby Goes Down' van regisseur Burr Steers vormt een merkwaardige uitzondering op deze regel: dit is een film die de feelgood-wet van Hollywood vrolijk aan z'n laars lapt en die, geheel overeenkomstig de wetten van het Leven, zijn hoofdpersonage tot op het bittere einde laat afzien - wat de geloofwaardigheid van het verhaal alleen maar vooruithelpt. De zestienjarige, uit een even welgestelde als excentrieke familie afkomstige Igby gaat onhoudbaar down, down all the way naar de bodem van het zwarte gat: z'n vader (Bill Pullman) verzeilt in een psychiatrische instelling; z'n stiefvader (Jeff Goldblum) is een verwaande praalhans die behalve lucht veel meppen verkoopt; z'n broer (Ryan Phillippe) is een irritante blaaskaak en - o hell - zijn meisje (Claire Danes) krijgt het te pakken voor een ander: zoveel weltschmerz zouden zelfs wij niet aankunnen. Eigenlijk vertelt 'Igby Goes Down' niets nieuws - Igby is duidelijk een neefje van Holden Caulfield uit 'Catcher in the Rye' - maar dat neemt niet weg dat Igby snaren raakt: er klopt iets heel erg waarachtigs in deze film, en dat heeft niet alleen te maken met het opmerkelijk donkere scenario, maar vooral met de perfecte vertolking van Kieran Culkin, het broertje van Macauley, die als Igby de ene sarcastische oneliner na de andere afvuurt, maar als 't er echt op aankomt de wanhoop en het verdriet zeer aangrijpend laat doorbreken. Sommigen onder u zullen zich misschien rot ergeren aan de karikaturale randpersonages en aan de ongeloofwaardige sterfscènes van Susan Sarandon, maar zij onder u die eraan gewend zijn met gebalde vuisten, een bevende onderlip en met een onzekere glimlach door het leven te stappen, zullen heel graag meezinken met Igby.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234