null Beeld

Review: Iggy Pop - A Million in Prizes, the Anthology

Keer het of draai het zoals u wil, maar de muzikale hoogdagen van Zijne Pezige Afgetraindheid Iggy Pop (dat strakke lijf met aders als staalkabels, geen Tourrenner die dáár tegenop kan, sorry Tom B.!) liggen onherroepelijk áchter hem. Na het helse...

Charlie Poel

Keer het of draai het zoals u wil, maar de muzikale hoogdagen van Zijne Pezige Afgetraindheid Iggy Pop (dat strakke lijf met aders als staalkabels, geen Tourrenner die dáár tegenop kan, sorry Tom B.!) liggen onherroepelijk áchter hem. Na het helse trio met The Stooges ('The Stooges', 'Fun House' en 'Raw Power') en het eerste koppel soloplaten met de hulp van David Bowie ('Lust for Life' en 'The Idiot') is het - op plaat welteverstaan, live daarentegen! - nooit meer écht zo fantastisch geweest. Nu en dan kwam Iggy Pop nog wel eens in de buurt van zijn duivelse meesterwerken, met 'New Values' uit 1979 bijvoorbeeld, met 'Brick by Brick' uit 1990, met 'American Caesar' uit 1993 of met 'Skull Ring' van goed twee jaar geleden, maar tussendoor serveerde hij met een brede grijns net zo goed rotzooi - of hoe zou u anders platen als 'Party', 'Zombie Birdhouse', 'Instinct' of 'Naughty Little Doggie' omschrijven?

Om maar te zeggen dat de samensteller van een Iggy Pop-verzameling zowel een goeie keuze kan maken uit 's mans oeuvre (ruim twintig studioplaten) dan wel behoorlijk kan mistasten. De dubbel-cd 'A Million in Prizes, the Anthology' is - het hoge woord mag er meteen uit - een uitstékende Iggy Pop-compilatie, misschien wel de definitieve. Natuurlijk staan alle klassiekers erop - '1969', 'No Fun', 'I Wanna Be Your Dog' (één van het handvol 'Beste Rocksongs Aller Tijden'), 'Down on the Street', 'Search and Destroy', 'Gimme Danger' en 'Raw Power' (The Stooges); 'Nightclubbing', 'Funtime', 'China Girl', 'Tonight', 'Lust for Life', 'Success' en 'The Passenger' (uit de eerste twee soloplaten); 'I'm Bored', 'Real Wild Child (Wild One)', 'Wild America' en 'Skull Ring' (van latere datum) - maar bovendien werden op 'A Million in Prizes' (de titel is ontleend aan een tekstflard uit 'Lust for Life': 'I'm worth a million in prizes/I'm through with sleeping on the sidewalks') ook enkele hoogstinteressante extra's samengebracht. Zoals de drie demo's voor 'Raw Power' die in 1972 door de platenfirma werden afgewezen, en vijf jaar later als singles op een kleiner label uitgebracht werden; de duetten met de schone madammen Debbie Harry (de Cole Porter-hommage 'Well Did You Evah!), Françoise Hardy ('I'll Be Seeing You', met 'onze' Vincent Pierins op bas) en Kate Pierson ('Candy'); de single 'Kill City' met James Williamson uit 1978. Verder de onvermijdelijke 'verdwaalde song uit een soundtrack' (hier: 'In the Death Car' uit 'Arizona Dream' van Emir Kusturica), een onuitgegeven live-versie van 'T.V. Eye' (opgenomen in 1993) en steevast het béste nummer uit de zwakkere platen van heer Pop.

Als de samenstellers naast de ondervertegenwoordiging van 'Fun House' (één nummer slechts, géén 'Loose') iets te verwijten valt, dan wel dat ze gemakshalve voor een chronologische volgorde hebben gekozen, zodat het na cd 1 hoedanook un poco inzakt. Dat cd 2 niettemin bekoort, is meteen het grootste pluspunt van deze dubbel-cd. En van Iggy Pop natuurlijk, die op 'A Million in Prizes' ten overvloede laat horen waarom hij en niemand anders de peetvader van punk én garagerock genoemd mag worden.

Gaat dat dus zien: op de bij de luxe-uitgave bijgeleverde dvd (een concert uit de 'Avenue B'-tournee uit 1999, opgenomen in de AB in Brussel) of gewoon live. Een reünietournee brengt de herenigde Stooges (Iggy Pop en de broers Asheton plus extra-muzikanten) op zaterdag 6 augustus naar de Lokerse Feesten (voorprogramma: Hulk en Millionaire) en op 7 augustus naar Nandrin Festival. Trek uw Humo-windjack aan, het zal er stormen! Zoals Lou Reed in het cd-boekje zegt: 'After all these years there might be two Elvis', but only one Iggy.' Of Henry Rollins: 'He is, quite simply, the best. This is fact, not opinion.' Dat is gesproken!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234