Review: John Q.

En dan nu uw aandacht voor een film die zó slecht is dat hij weer bijna goed wordt, - bíjna. Kersvers Academy Award Winner Denzel Washington speelt John Q., een doodbrave fabrieksarbeider wiens zoontje zo snel mogelijk een peperdure hartoperati...

Erik Stockman

En dan nu uw aandacht voor een film die zó slecht is dat hij weer bijna goed wordt, - bíjna. Kersvers Academy Award Winner Denzel Washington speelt John Q., een doodbrave fabrieksarbeider wiens zoontje zo snel mogelijk een peperdure hartoperatie moet ondergaan. Probleempje: de ziekteverzekering weigert het geld voor de operatie - zo'n 250.000 euro - op te hoesten. 'No money, no operation,' gromt cardioloog-uit-de-hel James Woods. 'Maak er nog een mooie tijd van en neem rustig afscheid van je zoontje,' adviseert de ijskoude ziekenhuisdirectrice (Anne Heche). Maar John Q. weigert de moed op te geven: 'Sometimes it feels like I'm standing alone/but I can't give up', horen we één of andere zanger op de soundtrack kwelen terwijl onze held uit pure wanhoop have en goed verkoopt en zonder resultaat allerlei overheidsambtenaren, advocaten, en verzekeringsagenten opbelt. Wanneer het hart van zijn zoontje voorgoed stil dreigt te vallen, ziet John Q. nog maar één uitweg: meteen maar de hele E.R. gijzelen en gewapenderhand de operatie afdwingen. Nu beginnen de ongeloofwaardige situaties zich pas góed op te stapelen: absoluut hoogtepunt is de scène waarin de gijzelaars (de vrouw met barensweeën, de sympathieke neger, de smeerlap) allemaal in een kring gaan zitten en in een 'Terzake'-achtig groepsgesprek het Amerikaanse ziekteverzekeringssysteem aan een diepgaande analyse onderwerpen. Subtiel! U heeft het begrepen: de goeie intenties zijn er wel - 'Het ziekteverzekeringssysteem in de States suckt!' - maar de makers rammen hun boodschap erin met de subtiliteit van een plethamer. Ronduit ontluisterend is de vaststelling dat deze onwaarschijnlijke tearjearker werd geregisseerd door Nick Cassavetes, de ooit zo beloftevolle zoon van John, die zich op dít eigenste moment onder het slaken van een langgerekte kreet van afschuw in zijn graf omdraait.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234