null Beeld

Review: Kevin Coyne - Tough and Sweet

Zelfs toen Kevin Coyne nog bekend was was hij onbekend. Zevenentwin­tig lp's heeft de goede man nodig gehad om niet eens een voetnoot te worden in de encyclopedieën van de rock'n'roll. Jawel, heel even, ergens tussen '73 en '75, was K.C. een...

Marc Didden

Zelfs toen Kevin Coyne nog bekend was was hij onbekend. Zevenentwin­tig lp's heeft de goede man nodig gehad om niet eens een voetnoot te worden in de encyclopedieën van de rock'n'roll. Jawel, heel even, ergens tussen '73 en '75, was K.C. een su­perster tussen Gent en Deinze en naar verluidt vielen er ook pieken te noteren in bepaalde voorsteden van Helsinki. 'Marlene' leek zelfs heel even op een hit en de dubbele Virgin-lp 'Marjorie Razorblade' werd, ook al had iedereen die hem had hem gratis gekregen, als een klassie­ker beschouwd. Ooit heb ik Kevin Coyne in de Londense club Dingwalls zien optreden voor 8 man en een paardekop (de mijne!) en ik was de enige die in de richting van het po­dium keek waarop Boerken Kevin de rock'n'roll opnieuw uitvond in het gezelschap van o.a. een zeer wilde Andy Summers.

Nu staan we twee decennia dich­ter bij het fin de siècle en wat valt daar in de bus? Kevin Coyne, opus 28. 'Tough And Sweet' is de titel en zo klinkt ie ook. Want je kan een ou­de aap als Coyne geen nieuwe kunst­jes leren en daarom doet hij goddank zijn eigenzinnige ding.

Dat 'ding' bestaat allang niet meer alleen uit muziekmaken: Kevin Coyne is ondertussen een gerespec­teerd plastisch kunstenaar geworden, heeft twee voortreffelijke boeken geschreven, 'Show-Business', 1993 en 'The Party Dress', 1991 (van dat laatste is in België één exemplaar verkocht, aan Josse De Pauw, die het, na het gelezen te hebben, ca­deau deed aan M.D.).

Coyne is ook aan alle duivels van Londen ontsnapt door in het sympa­thieke Duitsland te gaan wonen, een land waar, zoals geweten, buitenlan­ders zeer welkom zijn om aan hun zelfontplooiing te werken. Anyway. Coyne is ernaar toegetrokken om re­denen van het hart en wellicht ook omdat ze hem in zijn thuisland toch altijd al scheef bekeken hebben van­wege altijd te vroeg of te laat of slecht geschoren of granaat in zijn mond ontploft.

'Tough And Sweet' heet die, en Coyne omringt zich met muzikanten als Henry Beck, Hans Pukke en zijn twee zoons Robert en Eugene Coyne (hoe moet een mens ze anders van straat houden, vandaag de dag?) en brengt 21 nummers en 70 minuten lang moderne blues die nooit minder dan intrigerend is en een paar keer pakkend, storend en tijdloos. Coyne op zijn best, de grote Coyne van 'Millionaires and Teddy Bears' of 'Dynamite Daze', is hier aanwezig op een ballad als 'All The Loving', een geintje als 'Elvis is Dead', op het ste­vige 'Little Miss Dynamite', het ern­stige 'oorlog in Bosnië'-lied 'No Lullabies', het grappige 'Totally Naked'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234