null Beeld

Review: King Hiss op Pukkelpop 2015

King Hiss verbindt hun lot graag aan namen als Mastodon en Kyuss, en verrek: vooral bij die laatste konden we ons iets voorstellen.

Tom Raes

Vooral dan omdat we zelfs jaren ná Kyuss nog altijd diezelfde reflex vertonen: horen we iets wat naar stonerdreunen neigt met daar bovenop vocalen die lonkend naar het theatrale neigen, dan denken we onherroepelijk aan John Garcia. En probeer ons die gedachte dan maar eens uit het hoofd te praten. Alleen: in ons leven hebben we nog altijd maar één échte John Garcia ontmoet – in tegenstelling tot de vele, vele pógingen tot John Garcia die we al meegemaakt hebben.

Zoiets gaat dan vaak gepaard met lange uithalen en wijdse poses, veelvoorkomende symptomen van een genre dat zich sowieso uitstekend leent tot zulke grote gebaren, maar waarbij de kunst net is om jezelf er niet in te verliezen. Zo ook King Hiss. Ze hebben hun strategie uitgedacht: mokeren, begeesteren. Alleen komt op een goeie dag de nadruk te liggen op dat eerste, dat tweede komt dan vanzelf wel. King Hiss had zich er echter bewust op toegelegd beide te doen op Pukkelpop, terwijl ze met mokeren alleen wellicht nog beter punten gescoord hadden. Want beuken konden ze. Met overgave. En met een sérieux die geen twijfel liet. Maar: beuken kunnen die van Red Fang ook, én de Zweden van Truckfighters. Maar bij die jongens is zelden een spatje overbodig sérieux te bekennen. En blij toe, want vergeet eens een keertje te veel in de spiegel te kijken en voor je het weet ben je Diablo Blvd - een groep met zo bitter weinig zelfspot dat hun frontman z’n lol noodgedwongen kwijt moest in een stand-upcarrière.

Tegen het einde aan werd er dan toch nog buiten de oevers getreden, met frontman Jan Coudron die in het publiek eindigde en een spanbetonnen gebonk dat alsnog van tik-tak deed met onze testikels. Na de laatste noot klonk plots ‘Dancing Queen’ van ABBA uit de speakers. Lollig, en vooral: geen ongeluk. King Hiss had er misschien goed aan gedaan zulke ongein al tijdens hun set binnen te sluipen. Zelfrelativering is het begin van alle wijsheid - toet toet, boing boing. Moedig voorwaarts, heren.


Het publiek

Een schare trouwe fans, en een iets grotere groep nieuwsgierigen.


Quote

We'n nog eentje voor jullie tehoed - Zoek de provincie van waaruit King Hiss kwam afgezakt.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234