null Beeld

Review: Kingdom Of Heaven

De spanningen tussen Westerlingen en Arabieren lopen hoog op. Wij, sinds een jaar en een dag inwoners van de Brusselse oorlogszone Sint-Jans-Molenbeek, konden dit onlangs aan den lijve ondervinden toen we in de buurt van de beruchte Ribaucourtstraat ...

De spanningen tussen Westerlingen en Arabieren lopen hoog op. Wij, sinds een jaar en een dag inwoners van de Brusselse oorlogszone Sint-Jans-Molenbeek, konden dit onlangs aan den lijve ondervinden toen we in de buurt van de beruchte Ribaucourtstraat het slachtoffer werden van een heuse overval. 'Je gsm of je leven!' sisten twee Noord-Afrikaanse pestventjes, terwijl de ene een roestig knipmes tegen de buik van uw dienaar zette. Waarna ze het, met medeneming van de inhoud van onze portefeuille, op een lopen zetten onder het roepen van dreigementen als 'Dat zal je leren 'Confituur' tot op de grond af te breken!' Ja, nu kunnen we erom lachen, maar op het moment zelf was het alsof Bin Laden zélf in onze nek stond te ademen. Die dreiging zit ook in 'Kingdom Of Heaven', een met de grote middelen tot stand gebracht epos dat u meevoert naar de tijd van de kruistochten. Orlando Bloom, die eerder al met wisselend succes Minas Tirith en Troje overeind trachtte te houden, speelt een jonge wapensmid die anno 1187 naar Jeruzalem trekt om de stad te helpen verdedigen tegen de oprukkende moslim-legers. Ze hadden beter iemand anders kunnen vragen: Bloom, die alleen maar werd gecast omdat hij populair is bij de gillende bakvissen in het publiek, valt als actieheld compleet door de mand en mag de goden danken dat hij werd omringd door klasbakken als Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Liam Neeson en de achter een zilveren masker schuilgaande, louter met zijn handen en stembanden acterende Edward Norton. Ridley Scott, die het genre nieuw leven inblies met 'Gladiator' en die, na het floppen van 'Troy' en 'King Arthur', het licht waarschijnlijk ook weer zal uitknippen, was uiteraard de geknipte man voor de regie - voor Scott is het inblikken van dit soort massaspektakels even simpel als een wandeling door het park. Wat je krijgt zijn de vertrouwde, door engelenkoren ondersteunde veldslagen, de zingende zwaarden, de gesluierde vrouwen, de briesende paarden en de hoogdravende 'Heb geen angst!'-monologen. En toch verheft 'Kingdom Of Heaven' zich op de beste momenten boven de concurrentie uit: Scott, niet toevallig zélf een oorlogskind - hij maakte de blitzkrieg mee - weet 'Kingdom Of Heaven' onder te dompelen in een ongemakkelijk makende sfeer van dreiging en onheil, zoals in die ene visionaire scène waarin de twee legers onder een bloedhete zon naar mekaar toestappen, klaar om mekaar af te slachten: even kregen we het verschrikkelijke gevoel dat we niet naar een historische reconstructie zaten te kijken, maar naar een beeld uit de toekomst. In de hoop dat het nooit meer tot zulke bloedbaden hoeft te komen, geven wij alvast het goede voorbeeld: nooit ofte nimmer zullen wij nog iets negatiefs zeggen over 'Confituur'!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234