null Beeld

Review: - Laatste kans

'Bad timing!' moet David Gardner gedacht hebben toen de Arabische lente in december 2010 ineens begon. De Midden-Oosten-redacteur bij de Financial Times had net zijn grote kennis van de Arabische wereld en haar randgebieden gedemonstreerd in een dik boek ('Last Chance', 2009).

Redactie

Tunesië speelde daar nauwelijks een rol in. Veel tekenen van grote verandering had hij overigens nergens gezien. Voor zijn Nederlandse uitgever Van Gennep was dat geen reden om de vertaling van dat boek, 'Laatste kans', op het schap te laten liggen.

Gardner heeft er wel een jubelende nieuwe inleiding bij geschreven. Maar die is, helaas, ook weer achterhaald.

De seizoenen zijn kort in het Midden-Oosten, en hij had zich de moeite kunnen besparen: zijn analyse van het Egyptische regime klopt nog altijd. Moebarak was volgens hem geen almachtige dictator, maar de 'gevangene van zijn bewakers', het leger en de geheime dienst.

Zolang die op hun plaats blijven, verandert er niets. Het Midden-Oosten moet zichzelf bevrijden, maar het Westen kan daar een belangrijke rol in spelen. Het moet ophouden met het steunen van corrupte dictaturen in ruil voor olie of andere diensten.

De Arabische tirannen stellen de Europeanen en de Amerikanen vaak voor een valse keuze: 'Wij of de vrienden van Osama.'

Gardner meent dat tirannie juist de voedingsbodem is voor jihadisme. Meer democratie zal ervoor zorgen dat er een gematigde islam ontstaat, te vergelijken met de Europese christendemocratie.

Zijn hoop vestigt hij op het nieuwe Turkije, dat onder de leiding van de oud-islamist Recep Erdogan een evenwicht tussen vernieuwing en traditie lijkt te hebben gevonden.

Gardner is ook ongenadig voor de Verenigde Staten, die volgens hem al vijftig jaar consequent de foute keuzes maken in het Midden-Oosten, met de totale ontwrichting van Irak - 'een porseleinwinkel bevrijd door een olifant' - als voorlopig dieptepunt.

Vlijmscherp is hij ook voor Israël, dat ongestraft kan doorgaan met het vernederen van de Palestijnen. 'Yes, we can!' zeggen ze in Tel Aviv. En ze doen het ook echt.

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234