Review: LCD Soundsystem op Pukkelpop 2016 (Main Stage)

Gabba-gabba-hey! We gaan het kort houden, want Marky Ramone gaat eraan beginnen: LCD Soundsystem was zaterdagavond op Pukkelpop het allerbeste dat u dit weekend niet gezien hebt.

Voor de terugkeer/de reünie/de herrijzenis (alnaargelang uw devotie) van LCD Soundsystem heeft frontman en bezieler James Murphy veel gezaag gekregen. Van ontgoochelde fans die - na het afscheid van vijf jaar geleden - met de littekens op hun hart hadden leren leven en zich nu bedrogen voelden: 'We dachten dat jullie ànders waren, nu blijken jullie ook al money grabbers.' Murphy heeft daar op zijn website een uitgebreid, pakkend antwoord op geschreven - én hij heeft het later gelukkig ook passend weggelachen: 'We hebben nooit succes gehad terwijl we jong waren. Dat we - net als alle andere reüniegroepen - dik, oud en lelijk zijn geworden, is waar - maar de fans hebben ons nooit anders gekénd.'

Op Pukkelpop leek de lange pauze de groep aanvankelijk nog wat in de kleren te zitten. 'Us v Them' was bijvoorbeeld een voorzichtige opener, ingezet toen nog haast niemand doorhad dat de groep al op het podium stond. Typisch LCD: 'We gaan eraan beginnen, jongens' is voor hen al een te groot, te cliché podiumstatement. 'Daft Punk Is Playing At My House' was daarna funky maar gortdroog. Op het podium stond rond die tijd ook nog niet echt een groep. Meer een dierentuin van kabels, synths en metaal waartussen nog net zeven bleke muzikanten konden worden gewrongen. Maar de groep groeide organisch en evenredig mee met de set. Tijdens 'I Can Change' was de melancholie al behoorlijk op snee. En de intensiteit werd daarna nog eens gevoelig opgedreven tijdens 'You Wanted a Hit' en 'Tribulations'. En toen 'Movement' eraan begon, was de beer al lang geschoten. Maar de jacht ging verder. Met een magistraal 'Yeah': opnieuw raak. En dán kwam 'Someone Great' nog ergens dreigend en beentrekkend uit een aardedonkere korst bassen opgedoken - en er wéér op.

Understatement: het publiek heeft qua opkomst vanavond geen records gebroken. Maar dat had voorspeld kunnen worden. LCD Soundsystem is nooit een écht breed populaire groep geweest. Daarvoor is James Murphy een te onwaarschijnlijke frontman en zijn songs te chronisch tegendraads. De magistrale mantra 'Yeah' was vanavond onvergetelijk en onnavolgbaar - maar het is tegelijk té raar om een volledige weide mee te krijgen. Ik ken geen enkele andere song die (volgens de laatste officiële tellingen) 432 keer hetzelfde woord herhaalt. Evengoed typisch LCD: ze gooien hun allerbekendste song, 'Daft Punk Is Playing At My House', al als tweede nummer de meute in, als een soort te verwaarlozen aperitiefhapje. Ze hebben het ook niet nodig om een indrukwekkende set op te bouwen.

Vanaf 'Someone Great' begon het te regenen, waardoor het publiek nog verder uitdunde. Dat snapte ik dan weer niét: de regen kleurde perfect bij zowel de harde buitenkant als het zachte, druilerige binnenste van de LCD-sound. Toen het nóg harder ging regenen, sprak Murphy wel een paar keer zijn verbazing uit over de vaststelling dat er überhaupt nog volk was blijven staan. Hij sloeg een paar tekstregels van 'New York I Love You' over om er, fluitend tussen de tanden, 'Jesus, it's pissing!' tussen te gooien. Daarna nog de coda's 'Dance Yrself Clean' (vertraagd en ontbeend, maar ook onwezenlijk en bloedmooi) en 'All My Friends' (negen minuten kippenvel en nat in de broek), maar onze slotzin was toen al geschreven.

LCD Soundsystem op Pukkelpop was een once in a lifetime-concert, een gebeurtenis en eentje om te onthouden. James Murphy heeft Pukkelpop gewonnen in de tombola. Geproficiateerd, mister Murphy!


Dit vond ù van LCD Soundsystem op Pukkelpop:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234