null Beeld

Review: Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Hoezeer we ook hebben genoten van 'The Incredibles' en 'Shrek 2' - en vergis u niet: genoten hébben we! - de ukkepuk in ons bleef toch een beetje in de kou staan. Die dubbele bodems, die hippe inside-jokes, die trendy knipoogjes - 't was een hel...

Hoezeer we ook hebben genoten van 'The Incredibles' en 'Shrek 2' - en vergis u niet: genoten hébben we! - de ukkepuk in ons bleef toch een beetje in de kou staan. Die dubbele bodems, die hippe inside-jokes, die trendy knipoogjes - 't was een hele hijs voor ons naar pure magie snakkende kinderhart. 'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events' daarentegen is een voltreffer die zelfs een reageerbuisbaby zou kunnen bekoren. 'Lemony Snicket' is namelijk niet alleen geestig en voortreffelijk gemaakt, maar ook lekker gríezelig. Niet zoals de horrorfilms van Hammer of Wes Craven - hier geen vleesmessen of hakbijlen - maar griezelig zoals een goed verteld sprookje griezelig kan en móet zijn. Het verhaaltje - drie weeskinderen trachten te ontsnappen aan een kwaadaardige graaf die de erfenis in de wacht wil slepen - boort ongegeneerd naar uw meest verdrongen kinderangsten, een beetje zoals 'Bambi' en de winterse romans van Dickens dat onderhuids ook deden (Ouders kwijt! Alleen op de wereld!). En de Tim Burton-achtige landschappen (loodgrijze hemels, Victoriaanse krochten, kale boomstronken, mistklokken) zijn niet alleen oogstrelend maar vooral huiveringwekkend - lékker huiveringwekkend. En hoewel kon worden gevreesd dat Jim Carrey zich na zijn ingehouden vertolking in 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' eens helemaal leeg zou laten lopen en een uitzinnige Grinch zou doen, zet hij een (relatief) ingetogen en heerlijk akelige Graaf Olaf neer (let op de manier waarop Carrey zichzelf à la Klaus Kinski rond de lens van de camera vouwt!). Laat de Polar Expres dus maar rijden; 'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events' is waar u en uw bloedjes moeten zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234