null Beeld

Review: Lukas Graham op Pukkelpop 2016 (Main Stage)

'We are Lukas Graham', zei de Deen Lukas Graham Forchhammer aan het eind van het concert over zijn groep. Ach, Polly Jean Harvey zal ook wel eens 'Wij zijn PJ Harvey' gezegd hebben.

Gert Van Nieuwenhove

In 1996 waren wij met de Belgen van dEUS en Evil Superstars in Christiania, een soort anarchistische vrijstaat in Kopenhagen. Het was winter, de peuters zaten in bakfietsen, mensen waren er aan het verbouwen, Mauro had het - herinneren wij ons - over de Pippi Langkous-huisjes waarin deze Grote Vriendelijke Vikingen woonden. Twee zomers geleden kwamen we er nog eens. Het was warm. Het krioelde er van het party-volk. Iedereen leek beneveld. Ons bezoek duurde geen half uur.

In dat Christiania groeide Lukas Graham op. Toen zijn vader stierf, schreef hij ‘7 Years., goed voor 535 miljoen Spotify-beluisteringen and counting. Hij is dus een wereldster, die eerst rond een uur of twee verkeerdelijk in de Marquee stond geprogrammeerd, maar naar een paar uur later en naar de Main Stage mocht doorschuiven.

Wij vroegen ons af of we hem wel zouden horen tussen de Grahammania. Dat viel best mee. Presentator Luc Janssen was ook goed: 'Al wie niet klaarkomt is meerderjarig'.

Opener 'Better Than Yourself (Criniinal Mind Pt 2)' leunde op een flard uit Beethovens 'Mondschein sonate', en bevatte een brief. Eén aan vader, het onderwerp van zowat de helft van de songs.

Het stramien van de show: 1. een persoonlijk verhaal 2. een emotionele piano 3. bas en drum vallen in bij het refrein. Verder veel blazers, die vrij goed zijn. Sommige songs zijn een brave variant op hiphop à la Lauryn Hill. Centraal staat uiteraard Grahams heldere stem. Wie de oortjes al meer dan 16 jaar lang muziekjes laat opslorpen stelt er zich best een té heldere stem bij voor.

Aan het eind vergat de artiest zijn hit '7 Years' te spelen. Maar toen kwam hij er toch voor uit de coulissen.


Het moment

In ‘Mamma Said’ - opgebouwd rond een sample van de musicalsong ‘It's the Hard-Knock Life’ - zegt mama dat het ok is, en de song is dat ook.


Het publiek

Net als Graham ‘Mamma Said’ inleidt via een verhaal over iemand die hem erop wees dat hij altijd over zijn dode vader zong en nooit over zijn nog levende moeder, verschijnt op de grote schermeneen close up van iemand uit het publiek die een eenhoornkop over z'n hoofd heeft getrokken.


Quote

Te veel om op te lijsten. Alvast eentje om eindeloos bij na te denken: 'Thank you for being a part in what I would call a milestone for myself'.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234