null Beeld

Review: Mary Gabriël - Liefde en kapitaal

Toen Mary Gabriël aan 'Liefde en kapitaal' (Bert Bakker) begon, bij het begin van de eenentwintigste eeuw, liet de merknaam 'Marx' een bodemkoers noteren.

Het marxisme was afgevoerd naar de mestvaalt van de geschiedenis, zo leek het, maar de oude filosoof sloeg terug: sinds de bankencrisis van 2008 gaat zijn marktwaarde er weer met rasse schreden op vooruit. Het zal de schrijfster gesterkt hebben in haar overtuiging dat er ook een publiek was voor een héél dik boek over zijn familieleven.

Haar belangrijkste bron bestaat uit tienduizenden brieven die door de familie Marx zijn nagelaten. Hoewel Gabriël haar best doet om tussendoor ook nog de grote lijnen van Marx’ politieke denken weer te geven, is ze er vooral op uit om een beeld te geven van de vijf vrouwen die Karl zijn leven lang omringden: zijn vrouw Jenny, zijn drie dochters Jennychen, Lauraen Eleanor, en de 'eeuwige' dienstbode Helene Demuth.

Tot het gezin behoorde ook nog een buitenstaander die het hele gezelschap in leven hield met inkomsten van zijn katoenbedrijf: Friedrich Engels. 'Liefde en kapitaal'zou de titel kunnen zijn van wat vroeger een 'damesroman' werd genoemd, met onwaarschijnlijke plotwendingen en vol ongelukkige liefdesgeschiedenissen. Alleen heeft Gabriel niets uit haar duim moeten zuigen.

Mevrouw Marx, Jenny von Westphalen, moet een echt klassewijf geweest zijn – het mooiste meisje van Trier, en nog van adel ook. Tussen haar vele zwangerschappen door schreef ze letterlijk mee aan het 'Communistisch Manifest' en vele andere teksten: ze was namelijk de enige die Marx’ hanenpoten kon ontcijferen. Hoewel zij en Karl een onverwoestbaar stel vormden, maakte die toch een kind bij de dienstbode. Engels nam het vaderschap op zich.

Ook Jennychen, Laura en Elenanor waren één en al toewijding aan de zaak van hun vader, wat hun vooral foute echtgenoten opleverde: revolutionairen van divers kaliber, die niet echt bedreven waren in het leiden van een gezin. 'Liefde en kapitaal' is geen marxistische handleiding bij de huidige crisis, maar wie op correct gedocumenteerde wijze honderden bladzijden lang wil genieten van de ouderwetse avonturen van het hart, weet waar hij moet zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234