null Beeld

Review: Michael Moore - Klauwen af van mijn land!

Sinds hij zijn dankwoord bij de oscaruitreiking in 2003 gebruikte om George Bush door de mangel te halen ('Shame on you, Mr Bush!'), geldt Michael Moore als de spreekbuis van links Amerika. Moore schrijft, filmt en orakelt vanuit de zwembandvormige o...

Kristoff Tilkin

Sinds hij zijn dankwoord bij de oscaruitreiking in 2003 gebruikte om George Bush door de mangel te halen ('Shame on you, Mr Bush!'), geldt Michael Moore als de spreekbuis van links Amerika. Moore schrijft, filmt en orakelt vanuit de zwembandvormige onderbuik: dat leverde eerder al heerlijk verneukeratieve reportages op ('TV Nation'), hartverscheurende documentaires ('Roger & Me', 'The Big One', 'Bowling for Columbine') én het even vermakelijke als onnozele 'Stupid White Men', een poging om Amerika uit de klauwen van George W. te redden.

In het zopas vertaalde 'Klauwen af van mijn land!' bewandelt Moore dezelfde pispalenroute als in 'Stupid White Men', met dat verschil dat hij dit keer ook de hele nasleep van 9/11 kon besproeien - de escalerende War on Terror in Afghanistan en Irak, de Patriot Act, het Enron-schandaal, de slabakkende economie. 'Dit boek is goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid,' lezen we op de eerste pagina, waarna veiligheidsminister Tom Ridge een welgemikte straal tegen het onderbeen krijgt: 'De pagina waar u nu met uw vingers aanzit, is gemaakt van uiterst geheim linnenpapier dat automatisch uw vingerafdrukken registreert en doorseint naar onze centrale commandopost in Kissimmee, Florida.' Start de lachband!

Moore hakt stevig in op de Bush-clan, onder meer door - in naam van het Amerikaanse volk - antwoorden te eisen op vragen die de gemuilkorfde media zijns inziens met de mantel der liefde bedekt houden: 'Wat houdt de 'speciale relatie' tussen de familie Bush en het Saudische koninklijk huis precies in?', 'Wie heeft de Verenigde Staten op 11 september aangevallen - een nierpatiënt uit een grot in Afghanistan, of uw vrienden uit Saudi-Arabië?' of 'Was u ervan op de hoogte dat, terwijl u gouverneur was, de Taliban naar Texas kwamen voor overleg met uw olie- en gasvriendjes?' Moore onthult geen staatsgeheimen, maar plukt at random een stel feiten uit oude kranten en naait die met grove steken aan elkaar.

'Klauwen af' voert de lezer tot vervelens toe langs natgezeken paden: in 'De leugen regeert' ontmaskert Moore de 'serieleugenaar' Bush; in 'Eind goed, olie goed' schetst hij in een flauw interview met zijn fictieve achterkleindochter een schrikbarend toekomstbeeld over een wereld zonder olie; in 'De Verenigde Staten van Boe!' haalt hij de Patriot Act over de hekel. Pas na het kinderachtige intermezzo 'Jezus W. Christus' (Moore die God Zelve aan het woord laat) slaat de schrijver opnieuw spijkers met koppen: 'De 'oorlog tegen terreur' zou geen oorlog moeten zijn tegen Afghanistan of Irak of Noord-Korea of Syrië of Iran of welk land dan ook dat we uiteindelijk zullen binnenvallen. Het zou een oorlog moeten zijn tegen onze eigen duistere ingevingen.'

De rest van 'Klauwen af van mijn land!' is vulsel: Moore zwaait met cijfers uit schimmige opiniepeilingen om aan te tonen dat de meerderheid van de Amerikanen best wel liberal is, levert tips voor een geslaagd Thanksgiving-diner met conservatieve familieleden, en gekscheert dat Oprah Winfrey het enige stemmenkanon is dat Bush uit het Witte Huis zou kunnen schieten - bien trouvé allemaal, maar helaas te onnozel om echt te beklijven. Moore meent het goed, maar mist de brain power van Noam Chomsky en Benjamin Barber, het lenige sérieux van Mark Hertsgaard en de degelijkheid van William Blum (diens 'Schurkenstaat' was een droogkloterige maar hallucinante doorlichting van het buitenlandse beleid van de VS), zodat 'Klauwen af van mijn land!' weinig meer is dan een gratuit robbertje Bush-bashing. Shame on you, Mr Moore? U zegt het.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234