null Beeld

Review: Monsieur Lazhar

In de categorie van beste niet-Engelstalige film lag er dit jaar nog een derde, minder gehypete parel te fonkelen: 'Monsieur Lazhar', een film die zich tot 'Rundskop' en 'A Separation' verhoudt zoals een klein lief roodborstje tot twee machtige arenden.

Erik Stockman

'Monsieur Lazhar' komt aanvliegen vanuit Quebec, en is het werk van Philippe Falardeau, een zeer begaafde Canadese regisseur die ons in 2008 verblijdde met 'Congorama', een licht weemoedige komedie die met zijn talloze knipoogjes naar de Expo van '58 was doordrongen van een surrealistische Belgische vibe.

In 'Monsieur Lazhar' plaatst Falardeau zijn camera in een basisschooltje in Montréal, waar Meneer Bashir Lazhar - een Algerijnse immigrant die wacht op een permanente verblijfsvergunning - moedig aan een interim begint.

Zijn leerlingen verkeren in een staat van shock: hun vorige lerares heeft zich nog niet zo lang geleden tijdens de speeltijd opgehangen in haar eigen klaslokaal. Alice en Simon, die het lijk van hun juffrouw met eigen ogen hebben zien bungelen, zijn er mentaal het ergst aan toe, maar ook Meneer Lazhar zélf (de Canadese komiek Fellag in een mooie, ernstige rol) worstelt met een legertje innerlijke demonen.

Hoe de exotische wereld van die vreemde Arabische asielzoeker gaandeweg ineensmelt met het speelse universum van de kinderen, en hoe de diep verwondde Bashar en zijn getraumatiseerde leerlingen mekaar stilaan een beetje genezen, vormt het onderwerp van deze lieflijke, ingetogen prent.

Prachtig gewoon, hoe Falardeau zonder ook maar één keer een beroep te doen op de tics & tricks van de tearjearker (zoete strijkers, kleffe huilscènes) het brandpunt van uw hart weet te vinden. Wanneer de kinderen op de klasfoto gaan, beslissen ze spontaan om voor één keer niet het klassieke 'Cheese!' te roepen, maar 'Bashiiiiiiir!' - en niet alleen Meneer Lazhar voelt de tranen prikken.

Falardeau snijdt ook, op een amusante manier, een heet hangijzertje aan: mag een leerkracht zijn leerlingen nog een tik verkopen wanneer ze stout zijn, of eens knuffelen wanneer ze het nodig hebben? 'Tegenwoordig moet je kinderen behandelen als radioactief afval - niet aanraken!' roept de gymleraar vertwijfeld. Ach, had 'Kiekens!' maar van die rake dialogen gehad!

In de aanloop naar de Oscar-uitreiking vertelden wij aan iedereen die het wilde horen dat 'Monsieur Lazhar' voor ons de stille outsider was. Hij heeft het uiteindelijk niet gehaald, maar monsieur le professeur en zijn klasje zitten vanaf nu op de eerste rij in onze ziel.

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234