Review: Nine Inch Nails op Pukkelpop 2013 (Main Stage)

Vier jaar nadat een tienjarige sabbat was aangekondigd: Nine Inch Nails en de comeback, in veertien afbetalingen.

De set - hun eerste in België sinds Rock Werchter 2009 - trapte af met wat we maar een gimmick zullen noemen. Tijdens de allereerste noten van nieuwe single 'Copy Of A' stond Trent Reznor alleen op het voor de rest spiernaakte, van franjes ontdane podium, passend kwetsbaar, hongerige blik in de ogen - waarna de andere leden, instrumenten en decorstukken slechts mondjesmaat het podium opgeloodst werden.

Het was bovendien een goéd 'Copy Of A' waarmee gestart werd, een opener die meteen toonde dat Reznor vandaag goed bij stem was. (Hij zou dat later trouwens blijven tonen.) Plus: goede visuals. Beseffen dat dat iets is waar je verder slechts zeer zelden op let, en niet zeker zijn of deze uitzondering een goed of slecht teken is. Dan: 'Gave Up', goede versie, strakke band.

Verder, wat uit het interview vorige week in Humo ook al bleek: waar bij Nine Inch Nails het gevaar vroeger modderdik van Reznors wenkbrauwen droop, is hij tegenwoordig niks meer om bang voor te zijn, it's only method acting. Behoorlijk indrukwekkende method acting wel. Je zag geweldige, wezenloos intense, bloedende, het publiek afwisselend in geschreeuwde, geraspte en gespuwde versies van 'Terrible Lie', 'March of the Pigs' en 'Wish'. Een op alle juiste plaatsen rammelend 'Piggy', ook. En je dacht onwillekeurig: veel beter kan Nine Inch Nails anno 2013 niet zijn. Toch niet in de frisse buitenlucht.

Dat was weliswaar vooral op die momenten dat je je niet afgeleid wist door gesprekken, discussies en danspartijen van de in vrij dichte drommen aanschuivende mensen die daar duidelijk niét voor Mr. Self Destruct stonden. Lang niet meer - ongeveer van toen Portishead enkele Werchters geleden net voor Coldplay geprogrammeerd stond - een festival-miscast gezien die je zo stoorde. Het is de groep zelf trouwens evenmin ontgaan. Nine Inch Nails stopte vandaag tien minuten voor de geplande eindtijd. Reznor gooide tijdens het wegbenen zijn gitaar nijdig tegen de backdrop. We hebben geen 'Closer' gehoord. Geen 'Hurt'. Nauwelijks iets uit 'The Fragile'.

Het kàn ook geen pretje zijn om drie groepen mensen voor zich te zien staan - zij die er enkel voor Eminem zijn; zij die altijd wel naar meer oude songs zullen blijven vragen; en de diehards - en te moeten merken dat die laatste groep er niet groter op wordt. En toch beschikt Reznor onveranderd over twee onweerstaanbare troeven: hij zal altijd de sterkste verhalen hebben, en hij zal ze zonder uitzondering het luidst brengen. Hij heeft ze goed uitgespeeld.


Het moment

'Terrible Lie' en 'Wish', met een baslijn die nadavert als een ondergrondse trein.


Quote

'Bow down before the one you serve / You're going to get what you deserve.'


Tweet

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234