null Beeld

Review: Oh Wonder op Rock Werchter 2016

Het verhaal is nu al canon: Oh Wonder, voornamelijk opgebouwd uit de Britten Josephine Vander Gucht en Anthony West, had twee jaar geleden een clever idee. Een jaar lang schreven zij elke maand één nieuwe single, namen 'm op en pootten via de juiste internetkanalen loodrecht in de aandacht van de wereld. 100 miljoen keer werden hun songs totnogtoe gestreamd. Dat heet: er niet naast geschoten.

Frederick Vandromme

Dat de gemiddelde kwaliteit van songs als 'Livewire', 'Dazzle' en 'Without You' - indiepop met een flink 'aansteker in de lucht'-gehalte - niet is om met de nek aan te kijken, hielp ook. Oh Wonder mocht die songs van Rock Werchter in de KluB C van het internet naar de echte wereld vertalen, en deed dat op - we kunnen het moeilijk anders omschrijven - op lieve, bescheiden en enthousiaste wijze.

Als ze er vandaag fans hebben bijgewonnen, dan voornamelijk op sympathiepunten. Omdat ze tussen twee nummers aangaven boehoe te zeggen tegen de Brexit en joepiejoepiejee voor de EU. Omdat ze ons lieten weten nóóit eerder voor een zó grote groep mensen gespeeld te hebben. Omdat 'België een tof land is en Rock Werchter een toffer festival'. Omdat ook 'Body Gold', de allereerste song die ze ooit schreven, aan bod kwam - en eerste babystapjes zijn altijd aandoenlijk. En tot slot omdat ze 'Landslide' - met de tekstregel 'I'll be there for you' - vandaag subtiel vooraf lieten gaan door de intro van 'I'll Be Missing You' van Puff Daddy, en omdat dat een sympathiek geval van intertekstualiteit is.

Er was ook een beetje Oh Ironie, toen 'All We Do' fijntjes werd aangekondigd met de boodschap dat 'het belangrijk is om altijd jezelf te blijven, om met het hoofd in de wolken te lopen, om jezelf toe te staan raar te zijn, om risico's te blijven nemen en om nooit op veilig te spelen'. Overduidelijk een boodschap die steek houdt, maar overtuigender is als ze niet gevolgd wordt door een song die veiligjes, braafjes en op volstrekt normale wijze de geijkte paden volgt: 'All We Do' is mooie altpop, maar het is ook een doordrukje van tien andere songs.

Vander Gucht en West wogen naar mijn gevoel vandaag iéts te licht om een zware stempel op ons gemoed te drukken, maar ze mogen - onder meer door die mooie versie van single 'Drive' - nog eens terugkomen.


Het moment

Het publiek

Quote

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234