null Beeld

Review: Ozzy Osbourne - Down to Earth

Kaarten op tafel: wie heeft er nooit, borstel in de hand, 'Paranoid' gelipt voor de spiegel, en tijdens het magistrale middenstuk zijn schedel op de lavabo geramd? En wie heeft er nooit, zat als een partij ladders, de riff van 'Iron Man' meegebruld? ...

Kaarten op tafel: wie heeft er nooit, borstel in de hand, 'Paranoid' gelipt voor de spiegel, en tijdens het magistrale middenstuk zijn schedel op de lavabo geramd? En wie heeft er nooit, zat als een partij ladders, de riff van 'Iron Man' meegebruld? Inderdaad, het is lang geleden, maar dat is het voor Ozzy ook. Terwijl u opgroeide, trouwde en account manager werd, bleef hij bij zijn leest, hopend ooit nog eens een moker van een plaat te maken. Tevergeefs: eerst modderde hij nog wat aan met The Sabbath, en toen hij daarna meende zonder Tony Iommi te kunnen, was het helemaal over. Toch ging hij onversaagd door, blind voor de zinloosheid van wat hij nog presteerde. Als er nog eens over hem gepraat werd, was het omdat een jongeman in zijn 'Suicide Solution' de kracht vond om te doen wat hij al lang wilde doen, en zijn treurend ouderpaar, bang dat zijn dood ongewroken zou blijven, de baarlijke duivel voor de rechter sleepte. Maar kom, wij zijn de kwaadste niet, en, met één oog op de kerstballenboom, hebben we Ozzy nog een kans gegeven. Een mens vraagt zich af waarom, want er valt weer bedroevend weinig te rapen. Gitaarmuren zoveel u wil, nu en dan een domme piano-intro en heel af en toe een ballad. Elf ondingen staan erop, hoogstens liftmuziek voor de metal-generatie, en zonder tang komt men best niet in de buurt. Bovendien klinkt zijn stem, dat instrument waar hij ooit de onsterfelijke zin 'Finished with my woman / cause she couldn't help me with my mind' uitperste, nu, dankzij de vooruitgang der techniek zo metalig als een voordeelpak tweeduimerspijkers. Over de dieptepunten, zoals het werkelijk genante 'Dreamer', een ballad, en 'You Know... (part I)', dat laat vermoeden dat er nóg een plaat komt, zullen we het niet hebben, want wij zijn welopgevoed. Op zijn best ('Facing Hell', 'Black Illusion') klinkt Osbourne dan weer als ongeïnspireerde Alice in Chains, een groep die haar reputatie bouwde op tweedehandse riffs van onder andere... Black Sabbath. De cirkel is rond, zou u kunnen stellen, maar wij vinden een halve cirkel ook lang niet mis.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234