null Beeld

Review: Quiet American, The


'The Quiet American', een oerdegelijke verfilming van de welbekende roman van Graham Greene, speelt zich af in 1952 in Saigon, toen het Franse koloniale regime volop oorlog voerde met de naar onafhankelijkheid strevende Vietnamese verzetstroepen en...

Erik Stockman


'The Quiet American', een oerdegelijke verfilming van de welbekende roman van Graham Greene, speelt zich af in 1952 in Saigon, toen het Franse koloniale regime volop oorlog voerde met de naar onafhankelijkheid strevende Vietnamese verzetstroepen en het Amerikaanse leger voorlopig alleen nog maar aan de deur stond te krabbelen. Tegen deze broeierige achtergrond maken we kennis met Thomas Fowler (Michael Caine), een voor een Londens dagblad werkende, met Vietnam vergroeide oorlogscorrespondent die evenwel meer aandacht besteedt aan zijn dertig jaar jongere Vietnamese minnares Phuong dan aan zijn opdrachten, en liever aan de opiumpijp hangt dan aan zijn typemachine. Twee gebeurtenissen schudden Fowler wakker uit z'n roes: zijn dreigende ontslag, en de komst van Alden Pyle (Brendan Fraser), een jonge idealistische Amerikaanse hulpverlener die - tot groot ongenoegen van Fowler - een oogje laat vallen op Phuong en er tevens een metersdikke stapel verborgen agenda's op na blijkt te houden. Behalve de adembenemende landschappen - de film werd helemaal op locatie opgenomen en de geur van de papavers waait je af en toe in de neusvleugels - zijn het de vertolkingen die 'The Quiet American' groot maken: Brendan Fraser, die zijn sporen verdiende met een reeks flauwe komedietjes ('Blast from the Past', 'Bedazzled', 'Monkeybone'), is verrassend goed in de rol van Alden Pyle, maar 'The Quiet American' is vooral een triomf voor Michael Caine, een heerlijke acteur - het mag nog eens worden gezegd! - die het niet moet hebben van de grote gebaren en de breedvoerige dialogen, maar van een nu en dan trillende oogzenuw en een minimaal bevend kaakgewricht. 'The Quiet American' laat zich niet alleen bekijken als een adembeklemmend oorlogsdrama (de nachtelijke scène in de uitkijktoren zal uw polsslag in overdrive doen gaan), maar ook - en vooral - als een brandend actuele politieke thriller die, zonder dat het op een geschiedenislesje gaat lijken, duidelijk laat zien hoe de States bij het Vietnamese conflict betrokken raakten, en hoe de CIA, in een poging om Vietnam uit de handen van de communistische rebellen te houden, zélf terroristische aanslagen begon te plegen, - reden waarom deze film, die reeds in 2001 werd ingeblikt, in de States een jaar lang op de plank moest blijven liggen: Miramax-baas Harvey Weinstein vond het, zo vlak na 9/11, 'niet opportuun' om een van heftige anti-Amerikaanse sentimenten doordrongen film op de toeschouwers los te laten. 'The Quiet American' werd vorig jaar dan toch op een handvol kopijen uitgebracht, maar stierf al snel een stille dood. Moge hem in Vlaanderen een beter lot zijn beschoren.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234