Review: Rage Against The Machine - Rage Against The Machine

Crossover-platen worden hier de laatste tijd wegens teveel ven het zelfde, te flauw of ronduit beugehoord met een slappe arm in de archiefkast geschoven, maar we maken met veel plezier een uitzondering voor Rage Against the Machine, een jong, nijdig ...

Crossover-platen worden hier de laatste tijd wegens teveel ven het zelfde, te flauw of ronduit beugehoord met een slappe arm in de archiefkast geschoven, maar we maken met veel plezier een uitzondering voor Rage Against the Machine, een jong, nijdig groepje dat zich tot de crossover-miljonairs Red Hot Chili Peppers verhoudt als een fors in de ballen getrapte bloedhond tot een geparfumeerde poedel, een uit de goot gegroeide street gang tot de veelkleurige hofhouding van een Braziliaanse Prins Carnaval. RATM verzet zich met hand en tand tegen de helse machinerie, door pas afgestudeerde sociaal-assistenten wel eens maatschappij genoemd, waar zij - vers uit de baarmoeder geknepen - in werden geslingerd.

Zanger Zack de la Rocha en het trio dat een grimmige funkmetalsound rond zijn teksten metselt gaan met een voorhamer de American Dream te lijf: de la Rocha, wiens gespierde lyriek en tongval herinnert aan de spanbetonnen zang van Jerom Rollins, trekt blaffend en bijtend van leer tegen vendelzwaaierij, moordlustig militarisme, racisme, haat en verraad, sociaal onrecht en de nakende introductie van de ecotaks. Hij scheurt met de tanden vlaggen aan reepjes, staat stampvoetend op de stoep van het Witte Huis, giet olie op de vlammen, maar weet telkens op het nippertje het cliché te vermijden.

In 'Bullet in the Head' vat hij zijn visie kernachtig samen: 'I'm a brother with a furious mind/ action must be taken/ we don't need the key/ we'll break in.' De wereld is niet veel groter dan een krap bemeten dodencel in 'Killing in the name', 'Fistful of Steel', 'Take the power back' of het beenhard funkende 'Bombtrack': boksijzers van songs die zonder pardon de schapenlach van je gezicht timmeren. Wanneer u wel eens met dichtgeknepen maag naar het binnenwerk van een gasoven heeft liggen staren (u twijfelde zolang dat de vier katten er gezellig bij kwamen gekropen en nadat u de beesten een homp whiskas had gegeven, kreeg u razende honger en terwijl u even later een bord kervelsoep zat uit te helpen, verscheen Sigrid Spruyt op televisie en kwam er van fatsoenlijk zelfmoord plegen helemáál niks meer in huis), valt deze plaat ten stelligste af te raden. Heeft u gisteren nog zwijgend en misselijk van algemene afschuw voor het raam gestaan, aarzel dan geen seconde.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234