null Beeld

Review: Robert Ludlum - Het Janson Dilemma

Robert Ludlum geeft een wel heel eigen interpretatie aan het begrip 'ghostwriter': hij vertoeft nu al enkele jaren in de eeuwige word processor in the sky, maar brengt toch nog op tijd en stond een thrillertje uit. Niks mis mee: wij kennen aardig wat...

Raf Weverbergh

Robert Ludlum geeft een wel heel eigen interpretatie aan het begrip 'ghostwriter': hij vertoeft nu al enkele jaren in de eeuwige word processor in the sky, maar brengt toch nog op tijd en stond een thrillertje uit. Niks mis mee: wij kennen aardig wat Vlaamse auteurs die hun boeken óók beter door anderen zouden laten schrijven - maar kom, we zouden deze week eens proberen géén boze brieven te krijgen. En in ieder geval schijnt 'Het Janson Dilemma' Ludlums laatste zelf geschreven boek te wezen.

Ludlums verhalen worden gewoonlijk bevolkt door sterke, zwijgzame types met een verleden in de Special Forces. Om de boel spannend te houden, moeten hun tegenstanders dus van hetzelfde kaliber zijn, en u mag gerust zijn: dat zijn ze ook. Meestal zijn ze ook met véél, want voor minder dan een wereldomspannend complot kroop Robert niet achter zijn schrijftafel. Waar hij vervolgens nog moeilijk weg te halen viel: zijn laatste turf telt 588 bladzijden, en wie weet hoe lang hij nog was doorgegaan zonder die hartaanval.

De stille sterke van dienst is deze keer Paul Janson, een door de Amerikaanse overheid afgerichte moordmachine die er acht jaar als krijgsgevangene in Vietnam heeft opzitten nadat zijn overste hem had verraden (opgepast: trauma-alarm!), en wiens zwangere vrouw is omgebracht (zucht) door extremistische moslimrebellen onder leiding van een man die zich De Kalief noemt. Inmiddels verdient Janson goed de kost als veiligheidsadviseur voor grote bedrijven, tot hij op een dag benaderd wordt om ene Peter Novak, een kruising tussen financier George Soros en een vredesapostel, uit de klauwen van diezelfde Kalief te gaan bevrijden. En dan ontvouwt zich - in razend tempo, zoals dat heet - een complot tegen het leven van Janson en van iedereen in zijn omgeving.

Wij hadden ooit al weleens een Ludlum gelezen, en daar viel ons toen vooral de rommeligheid van op. Maar het moet gezegd: 'Het Janson Dilemma' zit verduiveld goed in elkaar. Zet en tegenzet, bedrog en dubbelbedrog volgen elkaar vlotjes op, en alle losse eindjes worden netjes aan elkaar geknoopt: vakmanschap is meesterschap. Ludlum wordt wel eens vergeleken met Tom Clancy, omdat ze allebei graag met technische weetjes uitpakken ('Omdat hij het raster niet kende, wist hij ook niet welke bewegingen transversaal waren en welke niet. De enfileringsregels zouden een axiale slagorde voorschrijven.') Maar de vergelijking gaat niet echt op: Clancy, die zich politiek gesproken enkele zonnestelsels ter rechterzijde van George W. Bush bevindt, heeft de ergerlijke gewoonte zijn boeken te doorspekken met patriottisch geneuzel, en schildert de CIA onveranderlijk af als een clubje vaderlandslievende pacifisten. Ludlum is verstandiger: hij laat zijn strakke plots aandrijven door onwetendheid, wederzijds onbegrip, haat en de goeie ouwe machtsgeilheid van 'de strategen in Washington, die kortzichtige unilateralisten die verblind waren door een machtswellust die ze voor patriottisme hielden.' Maart 2001!

Disclaimer: daarmee is dus niét gezegd dat Ludlum grote literatuur bedrijft. Maar dat is ook niet zijn bedoeling: 'Ik heb nooit gezegd dat mijn voornaam Leo was en mijn achternaam Tolstoj: ik ben gewoon een verhalenverteller,' zei de ouwe baas ooit. Zwemvliezen? Check! Strandlaken? Check! Ludlum? Check!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234