Review: Robert Ludlum - Het Prometheus Project
Duizend bommen en granaten! Sinds de nieuwste Ludlum-thriller vertrouwen we niemand meer; we hebben ons kantoor al volledig uitgekamd en elk postpakket laten we tegenwoordig door een gepensioneerde kamikaze-piloot openen: in 'Het Prometheus Project' ...
Duizend bommen en granaten! Sinds de nieuwste Ludlum-thriller vertrouwen we niemand meer; we hebben ons kantoor al volledig uitgekamd en elk postpakket laten we tegenwoordig door een gepensioneerde kamikaze-piloot openen: in 'Het Prometheus Project' (Luitingh/Sijthoff) is de goeie ouwe Koude Oorlog weer very much alive and kicking.
Zonder al te veel te verklappen: Nicholas Bryson is een dubbelspion die na vijftien jaar trouwe dienst bij een geheime organisatie door de CIA op het matje wordt geroepen met het bericht dat zijn opdrachtgevers, het Directoraat, al die tijd aan de verkeerde kant stonden. Zijn hele leven blijkt een leugen te zijn, en niets is wat het lijkt.
Ludlum werpt ons in zijn universum unicum een molotov-cocktail van jewelste toe: verraderlijke overlopers, bloedstollende achtervolgingen, zelfs de bloedmooie Israëlische spionne met de blonde pruik wordt u niet onthouden. Ze komen allemaal uit het Grote Boek der Spionageclichés, maar als een echte schaakmeester speelt Ludlum zorgvuldig zijn stukken uit en breit een allesomvattende complottheorie aan elkaar waar Mulder en Scully een punt aan kunnen zuigen, en aan het einde van de rit zet hij iedereen, de lezer incluis, schaakmat. Wie geen enkele verrassende wending wil missen, kijkt overigens best niet te lang naar de cover, want daarin schuilt de code om de hele plot te ontrafelen.
Na twee dagen met 'Het Prometheus Project' blijven we verdoofd, met één gapende schotwond achter: de impact van een 'roman van een vernietigende openbaring', met scènes die voor meer dan één nachtje op uw netvlies zullen kamperen. U bent gewaarschuwd. Zoals Traci Lords in haar gloriedagen hijgde: 'Prepare yourself for a ride!'