null Beeld

Review: Ron Rosenbaum - Hoe het einde begint

Zou de mensheid maar één doemscenario tegelijk voor ogen kunnen houden? Ron Rosenbaum denkt van wel. Er gaat geen dag voorbij of iemand waarschuwt in de media voor het broeikaseffect en het dreigende wassen van de oceanen.

Maar dat we met zijn allen van de planeet geblazen kunnen worden, lang voor de grote vloed ons overspoelt, daar horen we alleen wat over als de leiders in Iran of Noord-Korea weer eens een hoge toon aanslaan.

Rosenbaum is een veteraan van de anti-atoomwapencampagnes, maar hij geeft toe dat hij zijn aandacht ook heeft laten verslappen in de eerste jaren na de Koude Oorlog, toen de geschiedenis even met vakantie leek.

Rusland en de Verenigde Staten hebben hun kernkoppenarsenaal intussen wel ingekrompen, maar het nucleaire gevaar bestaat nog altijd. Het is mogelijk zelfs groter geworden omdat er nu zeer onberekenbare en would-be spelers een vinger op de knop houden, zoals Pakistan, Israël of Noord-Korea.

Maar ook het gereduceerde nucleaire oorlogstuig van de VS en Rusland staat nog altijd op scherp. Honderden kernraketten slapen nog altijd in hun betonnen silo’s onder de Great Plains en kunnen binnen een kwartier worden afgeschoten, als de president dat nodig vindt.

De kans op vergissingen, misverstanden of valse bevelen van hackers is afgrijselijk groot. Rosenbaum bezocht ooit de ondergrondse controlekamer van het Strategische Luchtbevel en observeerde er de bevelstructuur.

De raketten gaan de lucht in nadat tweemaal twee 'sleutels' tegelijk door twee mannen zijn omgedraaid. Rosenbaum mocht ook een keertje draaien, in een oefenconsole. Hij zegt dat de aanraking met de 'sleutels van de hel' zijn leven voorgoed veranderde.

Sindsdien is hij op zoek naar antwoorden op de verboden vragen van het nucleaire bedrijf. Zoals: kan genocide, want dat is wat er onvermijdelijk volgt op het omdraaien van de sleutels, ethisch verantwoord zijn?

Zijn eigen antwoord is ondubbelzinnig: 'Niets rechtvaardigt het volgen van orders tot genocide.' Maar zo helder als dit ethische standpunt is, zo troebel is Rosenbaums kijk op de toekomst.

De mensheid is niet klaar om af te zien van kernwapens. Daarvoor zijn 'nieuwe' mensen nodig – de overlevenden van de wereldholocaust, bijvoorbeeld.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234