Review: Roots Manuva - Awfully Deep

Hij was de eerste moderne Britse rapper - in 2001, lang voor er van Dizzee Rascal of The Streets sprake was, haalde Roots Manuva (echte naam: Rodney Smith) al zijn eerste Mercury Award-nominatie binnen voor de cd 'Run Come Save Me' - maar toch heeft ...

Hij was de eerste moderne Britse rapper - in 2001, lang voor er van Dizzee Rascal of The Streets sprake was, haalde Roots Manuva (echte naam: Rodney Smith) al zijn eerste Mercury Award-nominatie binnen voor de cd 'Run Come Save Me' - maar toch heeft het tot vandaag geduurd vooraleer de minzame Manuva ook écht als spilfiguur erkend werd. 'Awfully Deep' is al een poosje uit, maar bereikte pas bij de tweede verzendingspoging - ergens loopt een postbode skankend zijn dagelijkse ronde - de TTT-kantoren. Niks te vroeg, maar wel op tijd om u alsnog op een klein meesterwerk te attenderen én u van harte het optreden van de man aan te bevelen: Roots Manuva op woensdag 23 maart in de AB in Brussel.

Met 'Awfully Deep' vult Roots Manuva de ruimte tussen de rauwe, lichtjes dreigende rap van het krapuultje Dizzee Rascal en de meer rockgetinte variant van our lad at the local pub, Mike Skinner/The Streets. Drie fenomenale uitschieters staan er op 'Awfully Deep': 'Colossal Insight', 'Chin High' maar vooral de onweerstaanbare, met geen hamers, beitels of koevoeten uit ons hoofd te wrikken single 'Too Cold' - die op openbare rijtuigen allerhande al voor menig vrolijk moment heeft gezorgd, telkens als wij luidkeels en ons van geen kwaad bewust met de koptelefoon meebrullen: 'Sometimes I hate myself/Sometimes I love myself'...

Roots Manuva (het personage was oorspronkelijk bedoeld als alter ego, zoals Marshall Matters bij Eminem, maar ging algauw een eigen artiestenleven leiden) heeft net als Dizzee Rascal en The Streets niks met de pocherigheid en poenigheid van de Amerikaanse bro's vandoen, maar graait het liefst in de rijke Britse muziektraditie. In dit geval: in de Britse variant van dub en reggae, die rond 1979 van Engeland zo'n opwindende plek maakte. Nog het meest roept Manuva daarbij herinneringen op aan Linton Kwesi Johnson (ook bekend als Poet and the Roots, remember?): dezelfde pulserende bas, vernuftige arrangementen, dwingende percussie, zinnenprikkelende instrumentatie en kritische teksten.

Fraaie plaat dus, die - cliché-alarm! - bij iedere beluistering nog beter en awfully deeper wordt. Zoals de man het zelf zegt: 'I don't give a damn about UK rap/I'm a UK black/Makin' UK tracks/I've got love for everyone/In all scenes'. Sluit hem in uw hart.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234