null Beeld

Review: Safi en Spreej op Pukkelpop 2015

De Vlaamse hiphopsien. Ik neem ze mondjesmaat waar, maar ze is - denk ik - de jongste paar jaar hoger geraakt dan de enkels van het Nederlandse equivalent. Mede door Safi en Spreej is de sien nu officieel tot boven het Hollandse scheenbeen geklommen.

Begin 2012. Ik weet niet dat het week van eigen kweek is bij Stubru en evenmin dat de krant De Standaard voor een relletje zorgt met de kop 'Vlaamse hiphop, niet goed genoeg?' als ik een eenvoudige maaltijd (en extra's om in te vriezen) sta te koken en 'Herinner mij' van Safi en Spreej opnieuw en opnieuw en opnieuw wordt aangevraagd. Na een Tiens!, een Damn! en een Hell yeah!! denk ik: 'Zouden het deze mannen zijn die het kankerbehang met één welgemeende snok van de muur naar beneden trekken, of is dit gewoon de stoptrein tussen Gent (Spreej) en Mechelen (Safi), in vrij goed beeld (youtube, er werd in die tijd in sneltempo tot 100.000 geteld) en in nog betere klank (Stop de persen! Vlaamse hiphop, voor één keer niet uit de grootstad Izzehem, en toch zomaar op de fileradio!)?

Een jaar later. 'Ik lig niet aan de zee, nee / ik ben aan 't knokke / zodat de kust veilig is voor mijn kinderen': Safi en Spreej betrekken een stilaan riante woning in het grensgebied tussen Stubru en MNM, maken poppy hiphop met een licht undergroundbovenlaagje, kennen en relativeren zichzelf (in een interview verschillen ze al schertsend van mening over welke boy band uit hun jeugd de beste is: 'N Sync of Backstreet Boys), maken bijna-hit na bijna-hit en zijn de eerste Vlamen die kans maken om ooit concurrentie te worden voor 't Hof van Commerce, nog steeds met voorsprong de beste Beastie Boys van het land.

Augustus 2015. De Wablief?!tent moeten Safi en Spreej niet meer inpakken. Het publiek heeft via indrukwekkende hey-ho's en met handclaps die de gescandeerde Safi- en Spreej-namen begeleidden zichzelf al een cadeau gegeven.

Opener 'Trots' is een van de hits die deze jongens hebben zitten. De tent gaat meteen plat. En blijft plat gaan voor 'Equilibrium', 'Breng het terug', 'Herinner mij', 'Amai amai', 'Voor u' en 'Te laat'. en voor nog een stuk of wat anderen. Kijk eens hier, over kleuren en smaken valt uiteraard moeilijk te discussiëren. Maar mag ik toch even dit kwijt? Onderstaande tekst is van Safi en is de eerste strofe uit 'Trots'. Ik hoop dat ik 'm helemaal correct heb verstaan:

'Ah, het is vreemd hoe ge niks nalaat als ge niks waarmaakt, en hoe ge van onzichtbaar naar onmisbaar gaat wanneer ge't wel doet, ik was verre van een held toen, in 't middelbaar, hield me tot de bel goe, eens de wijzer op vijf over half elf sloeg, ging ik naar buiten, maar keerde me naar binnen, ontweek bullets van bullies die'k me nog levendig herinner, en nu wel eens tegenkom van, eh kende me niet meer?, nee sorry maar aangenaam ik ben Sevi, fuck het verleden, ik wil vooruit naar mijn bestemming, voorbestemd met op mijn voorhoofd de stempel 'Een stem voor de jeugd', een test die zegt dat ik anders denk maar dat wat moet wel gebeurt. anders maar het werkt, en anders dan da werkt het niet, want ge hebt ogen die het niet als een beperking zien, da's wa'k als sterkte zie, perfectie is niet te vinden maar laat me zoeken, zorg niet voor hinder'

De Sevi die hier aan het woord is, die heet in de studio en op het podium dus Safi, en zijn collega heet daar Spreej. en die Spreej zit iets vrijer in z'n vers, last al eens een woordje Frans in, heeft het over de blokken waar bij uit komt, over een moeilijk vroeger, over een betere toekomst... en ik heb voor hun beider mooie teksten en hun als gegoten zittende melodieën een klein, maar als kool groeiend zwak.

Maar die zotgecompresseerde muziek, de suiker die overal over is gestrooid, het bombastische arrangement van 'Schijn' met zanger Domé, de goedkope botsautookesmuziek in de finale. Alle respect heren, maar switch eens van sandwiches naar piccolo's. Een rauwere productie gaat trouwens langer mee.


Bekijk 'Schijn' van Safi en Spreej op Pukkelpop:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234