null Beeld

Review: Science Fiction

Zijn ze het of zijn ze het niet? Ziedaar de vraag die 'Science Fiction' vooruitdrijft, een uitstekende, uiterst sfeervolle en elektriserende thriller van de makers van 'De Bal'. De ouders van de tienjarige Andreas gedragen zich op z'n zachtst gezegd ...

Erik Stockman

Zijn ze het of zijn ze het niet? Ziedaar de vraag die 'Science Fiction' vooruitdrijft, een uitstekende, uiterst sfeervolle en elektriserende thriller van de makers van 'De Bal'. De ouders van de tienjarige Andreas gedragen zich op z'n zachtst gezegd een klein beetje spooky: ze doen rare dingen in de tuin, dragen aldoor zwarte pakken en zonnebrillen, voeren onbegrijpelijke telefoongesprekken, en overal waar ze verschijnen, vallen dode vogels uit het zwerk. Andreas' buurmeisje, de kwieke Vero, weet wel waarom: 'Uw ouders zijn aliens!' roept ze, en in een poging om de waarheid te achterhalen, trekken de kids op onderzoek uit, walkie-talkies en mobiele telefoons in de aanslag. Nog voor de titel van de film op het scherm is verschenen, zullen u en uw pagadders zitten waar u móet zitten: in een mysterieuze, voor heerlijke rillingen zorgende atmosfeer. Een kort beeld van enkele in witte jassen gehulde mensen die iets doen in een tuin, een kale reus met een stok (Carel Struycken uit 'Twin Peaks'!), een tegelijk futuristisch en retro aandoende woonstede van glas en beton: meer hebben de makers van 'Science Fiction' niet nodig om een onheilspellende, door vreemde vibrations gekenmerkte mood op te roepen, een mood die prachtig heen en weer deint tussen twilight zone en gewone realiteit. De vertolkingen van Koen De Bouw en Wendy Van Dijk (als de ouders van Andreas) passen precies in het plaatje: ze acteren tegelijk een heel klein beetje menselijk en een heel klein beetje buitenaards - alleen al de manier waarop De Bouw een stuk beschuit botert, spreekt boekdelen. De Bouw en Van Dijk zijn subliem. Het knappe aan 'Science Fiction' is dat de makers zich op geen enkel moment laten verleiden tot platvloerse Vlaamse ongein, maar consequent blijven vertrouwen op de opvallend on-Vlaams aandoende, door David Lynch-achtige soundscapes gedragen atmosfeer, op het fraaie decor, op de sfeervolle muziek, en op de wonderlijke gaafheid van het scenario - een scenario dat wel lijkt te zijn meegeschreven door M. Night Shyamalan. Tekenend voor de verrassend ingetogen en beheerste stijl van deze film, is dat 'Science Fiction' niet culmineert in een potpourri van speciale effecten en plat sentiment, maar in een merkwaardig lofi gehouden en zeer ontroerend deurgesprek. (O dat shot van de ineengestrengelde handen van De Bouw en Van Dijk!). Grote klasse.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234