null Beeld

Review: Sunshine

In 'Sunshine', een groots opgezet, statig melodrama van regisseur Istvan Szabo ('Colonel Redl', 'Mephisto'), bekijken we ongeveer een eeuw Hongaarse geschiedenis door de ogen van de Sonnenscheins, een burgerlijke joodse familie die fortuin heeft gema...

Erik Stockman

In 'Sunshine', een groots opgezet, statig melodrama van regisseur Istvan Szabo ('Colonel Redl', 'Mephisto'), bekijken we ongeveer een eeuw Hongaarse geschiedenis door de ogen van de Sonnenscheins, een burgerlijke joodse familie die fortuin heeft gemaakt met de verkoop van een helende kruidendrank, Sunshine. Doorheen twee wereldoorlogen, een handvol revoluties, en een reeks wisselende dictaturen trachten de Sonnenscheins het hoofd te bieden aan het nu eens sluimerende, dan weer vehemente anti-semitisme in Hongarije; en met de vrouwen hebben ze óók al niets dan last. 't Is, zo blijkt, een schier onmogelijke opdracht om een eeuw Hongaarse historie in één film te proppen, zelfs al duurt die dan honderdtachtig minuten: de film blijft verstoken van een epische adem; veel scènes hangen als los zand aan mekaar; en sommige events, zoals de doortocht van Adam Sonnenschein in het concentratiekamp, razen zo snel voorbij dat je er nauwelijks de ernst van beseft. Ik weet ook niet of het zo'n briljant idee was om zowel vader, zoon als kleinzoon Sonnenschein door dezelfde acteur te laten incarneren, Ralph Fiennes (nu eens mét, dan weer zónder snorretje): je krijgt de indruk dat je naar hetzelfde personage zit te kijken en tot overmaat van ellende staat Fiennes helemaal niet zo goed te acteren. Pas in de laatste acte, die zich in de jaren vijftig afspeelt (wanneer onder het Stalinistische bewind de jodenhaat weer de kop opsteekt), begint 'Sunshine' echt naar de keel te grijpen, en dat is dan vooral de verdienste van William Hurt, die als de idealistische Auschwitz-survivor Andor Knorr een paar pakkende en juiste dialogen mag debiteren ('Denk jij nu echt dat de Holocaust een beter mens van je maakt?'). Alleen jammer dat we ons eerst door zo'n lang uitgesponnen melodrama dienden te werken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234