null Beeld

Review: Team William op Pukkelpop 2015

Terug van wel degelijk weggeweest: Team William.

‘Wie was hier zes jaar geleden ook?’ Het was niet het antwoord op die vraag die erom deed, maar de vraag zelf, bij monde van Floris De Decker de Wablief?! ingestuurd. Zes jaar is lang, vooral als je deel uitmaakt van Team William: zo’n drie jaar geleden werd de groep uit noodzaak opgedoekt - het zwarte beest dat Twijfel heet had frontman Floris tussen de kaken geklemd, en probeer dan maar eens vrolijk te doen op een podium. Maar alles gaat voorbij. Ook landerigheid, soms. Zo kwam het dat Team William nu bij hun terugkeer in Kiewit naast twee nieuwe groepsleden – Matthias Dillen van School Is Cool op drums, Nils Tijtgat van Protection Patrol Pinkerton op bas – ook de spreekwoordelijke pot assen onder de arm had geklemd: niets beter om uit te verrijzen dan je eigen brandresten, namelijk. En zo geschiedde, en wel in veertig minuten.

Dat verrijzen had op voorhand al definitief een aanvang genomen met comebackplaat ‘Drama’, waaruit we besloten dat Team William nog altijd een betrouwbare leverancier is van pop waarbij je net zo goed een potje kan gaan grienen als dat je er je schoenzolen op kan gaan verslijten. Hetzelfde besluit trokken we op Pukkelpop, al doemde nu ook het woord ‘barokpop’ op uit de nevelen van ons onderbewustzijn: een noemer die we tot nog toe vooral vasthingen aan School Is Cool, dat misschien niet toevallig net furore maakt toen Team William begon te worstelen met zichzelf. Vandaag delen ze een drummer. Het kan soms gek lopen.Met Arne ‘The Artner’ Sunaert op toetsen heeft ook Team William nog altijd hun eigen ‘olijk groepslid van formaat’, genre Andrew Van Ostade - zelfs na zijn vertrek nog altijd het meest memorabele lid van School Is Cool. Sunaert pikte de draad op waar hij die jaren geleden uitgetrokken had, en ging in de Wablief?! vrolijk verder met het gepeupel op te jutten en zichzelf slagen en verwondingen toe te brengen met z’n eigen schoeisel. In veertig minuten zagen we hem twéé keer een hele banaan binnenspelen in drie seconden - vonden we geweldig, al weten we niet waarom. In zijn tijd bij School Is Cool durfde Andrew Van Ostade het aan zichzelf een gimmick te noemen. Zou Sunaert dat ook durven? Ach.

Nieuwe singles, oude sentimenten: ‘1995’had de zinsnede ‘I haven’t been alive since 1995’, en kreeg je zelfs zo ver dat je prompt overstag ging bij zulke rijmelarij. Dat moét wel iets waard zijn. Als er al iets bleek uit de beurt van Team William op Pukkelpop, was het levenslust. Het kostbaarste goed. Dat zal men bij Team William gerust beamen.


Het moment

Een dampend ‘Lord of the Dogs’ - waarin Dillen koebel speelde zoals het hoort: opzichtig - en het bitterzoet bijtende ’70%’ dat erop volgde.


Quote

'Heeft er iemand zin in wat onweer?!' - Vergeef het hen, ze zijn al even niet meer op Pukkelpop geweest.


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234