null Beeld

Review: The Kooks op Pukkelpop 2014 (Marquee)

Zo'n acht of negen jaar geleden was er een zomer. Niet zo gek, komt wel vaker voor. Alleen was de soundtrack die bij die zomer hoorde gepend door The Kooks. Overal waren de krullen van Luke Pritchard, en 'Naive' was een vaandel waar menig tienermeisje lustig mee wapperde.

Tom Raes

Wij hebben die zomer overleefd, want zomers overleven leek toen nog opmerkelijk makkelijker dan vandaag. The Kooks hebben hem ook overleefd, maar het verschil is dat Luke Pritchard nog altijd in de waan verkeert dat zijn gloriezomer nog volop broeiende is.

Jammer maar helaas: de seizoenen worden tegenwoordig gevuld door ander leuks, en de krullen van Luke sieren opmerkelijk minder muren in meisjeskamers. Het was al in 2010 dat The Kooks laatst op Pukkelpop stonden, toen al begon er merkbaar sleet te komen op het succes van die eerste degelijke plaat. Dat de twee volgende worpen sissers waren waar een volgroeide boa constrictor afgunstig van werd, hielp ook al niet bijster veel.

Zo stonden The Kooks opnieuw op Pukkelpop, met alweer die belofte van een nieuwe plaat die het tij zal moeten keren. Al moeten we ook ootmoedig toegeven: uit het nieuwe materiaal dat Pritchard en de zijnen al meegebracht hadden die eerste Pukkelpop-dag, bleek wel dat ze misschien voor het eerst écht hun heil elders zijn gaan zoeken. Werd tijd, denken we dan.

Alleen: die keren dat de heren ook effectief uit hun mal wisten te breken, was het resultaat behoorlijk ondermaats. Zo ondermaats zelfs dat we op den duur iets begonnen mijmeren als 'Het moet toch een béétje leuk blijven, jongens.' Zo ergens ter hoogte van 'Forgive and Forget' was dat, waarin Pritchard een soort onzalige funk bracht waar we op slag jeuk van kregen in plaatsen die we uit bezorgdheid voor uw appetijt niet nader zullen benoemen. Daarvoor hadden we ook al het even nieuwe 'Bad Habit' moeten verdragen, waarin we zelfs flitsen van - slik - Bastille meenden te ontwaren in de strofes, en hadden we ook al onze vrede moeten maken met 'Down': The Kooks go r&b - maar dan niet meteen het soort r&b waar u noodzakelijk bij wil zijn.

Stonden daar tegenover: de fun, de hits - zoals die ook al klonken vorige keer. En de keer dáárvoor: 'Ooh La', 'She Moves in her own Way', 'Seaside', 'Sofa Song', en het onvermijdelijke 'Naive': iedereen op de schouders, en dan maar doen alsof het er allemaal nog toe doet.

Uitbranden voor je dertigste: we wensen het niemand toe, maar het ziet er niet zo goed uit.


Het moment

'Naive' dan maar?


Quote

Tekenden we op uit onze eigen gedachtenstroom: 'Luke, je bent Jim Morrison niet. Stop dan ook met hem te parodiëren met die leren jekker van je en die malle dansjes.'

undefined


Tweet

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234