null Beeld

Review: Tourist Lemc in OLT Rivierenhof

Nou, moe. Of in het jargon dat in de geboortestreekvan Tourist Lemc wordt gebezigd: amai, gást.

Kristoff Tilkin

Drie weken geleden speelde Johannes Faes - represent 2060 - zijn eerste belangrijke thuismatch in het Openluchttheater van het Rivierenhof, gesitueerd te 2100 Deurne. Herlees gerust de bespreking van collega (gvn), dan weet u meteen waarom wij ons hierna tot de naakte essentie hebben beperkt bij het bespreken van thuismatch nummer twee.

Er werd afgetrapt met dezelfde sprookjesachtige intro die een vonkend 'En route' in z'n zog duldde, het hek werd gesloten met dezelfde cover van 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' van Wannes Van de Velde, en tussendoor kwam een kamerbreed grijnzende Bart Peeters het ouderwetse sentiment van 'Meester kunstenaar' legitimeren. Zelfs de supporters van The Great Old die - zonder dat iemand erom vroeg - 'Wij zijn geen ratten, wij komen terug' scandeerden, waren present. Om ontzettend kort te gaan: mooi concert.

Telkens wanneer wij den Tourist op een podium ontwaren, heeft hij z'n rug nog wat meer gerecht; als een bokser die, nadat hij jarenlang was ingesteld op het ontvangen van muilperen, van plan is er zelf een mandje vol van uit te delen. Een dun potloodlijntje scheidt arrogantie van zelfzekerheid, maar als Tourist 'Koning Liefde' - sorry Major Lazer, maar wij hadden al een single van het jaar - aankondigt met 'Zullen we het nationaal volkslied efkes zingen?' valt dat moeiteloos onder te brengen in het tweede vakje. Anderzijds: wie z'n armen spreidt en zijn ribbenkast spontaan doet openklappen, zodat het publiek z'n wild kloppende hart van dichtbij kan gadeslaan, die mag van ons bijwijlen gerust zwemen naar arrogantie - schijnbewegingen toegestaan!

Tourist verdient het om in uw hart gesloten te worden, al was het maar voor de ontwapenende openhartigheid waarmee hij z'n besognes - twijfels, angsten, liefdes - bejankt, alsook voor de behendigheid waarmee hij tussen genres laveert. Volkszanger Wannes van de Velde is een held, maar door z'n jarenlange marinade in Franse hiphop uit de banlieues weerklinken ook echo's van pakweg Suprême NTM, Sniper of MC Solaar. Op zijn laatste plaat 'En route' zijn ze wat meer naar de achtergrond verdrongen, maar als hij zoals die laatste het vuil uit de straatgoot schraapt en daar - op eigen kracht - poëzie uit puurt, zoals in 'Verhalen van de wijk', treft hij de luisteraar midscheeps.

In het OLT overstegen alle songs moeiteloos de plaatversies, met dank aan Faes' strakke liveband De Legionairs. 'Tot hiertoe alles goe' en 'Horizon' waren gebalder, potiger. 'Miljonaire' meurde minder naar Katastroof, en dat vinden wij - hoe luid u ook in ons oor komt toeteren dat spauwen gevaarlijk-gevaarlijk-gevaarlijk is, en raar maar waar - geen slechte zaak. Uit 'Adieu' sloegen metershoge vonken. 'Liefde liefde', een anthem uit 'Antwerps testament', was behalve grootser ook een stuk meeslepender. 'Mijn stad' was behalve een welgemeende fuck you aan Spanjolen, Moffen en andere bezetters ook een getoondichte liefdesbrief, gebracht met het vuur en de meedogenloosheid van een doorgewinterde voetbalsupporter. En voornoemd 'Koning Liefde' was, nu ja, een nieuw nationaal volkslied. 'Ik kan alleen maar geven / wa 'k te bieden hem / Ik kan alleen mor zeggen / 't weinige da 'k weet,' zo zingt hij in dat laatste nummer. 'Weinig' betekent in dit eigenste geval: veel, héél veel. Het streekproduct Tourist - op Spotify is hij de meest beluisterde artiest in het Antwerpse - is klaar voor de export. Hop, paljas, hop.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234