null Beeld

Review: Various artists - Gotta Serve Somebody

Wie ons twee weken geleden gezegd zou hebben dat wij tijdens de beluistering van een cd met Dylan-covers ooit nog de originelen zouden vergeten, die hadden wij eens goed uitgelachen of, als zijn carrure ons niet zou hebben afgeschrikt, de huid volges...

Charlie Poel

Wie ons twee weken geleden gezegd zou hebben dat wij tijdens de beluistering van een cd met Dylan-covers ooit nog de originelen zouden vergeten, die hadden wij eens goed uitgelachen of, als zijn carrure ons niet zou hebben afgeschrikt, de huid volgescholden. Maar zie, voor de zoveelste keer tast de laserstraal van onze grootmoedig door het bedrijf ter hand gestelde cd-speler het wonderlijke schijfje 'Gotta Serve Somebody' af, en we zijn bij God de ondertitel al haast vergeten: 'The Gospel Songs of Bob Dylan'. Het betreft hier songs van maar twee platen: 'Slow Train Coming' uit 1979 en 'Saved' uit 1980, vertolkt door een keure van (zwarte) gospelgroten. Maar hoe!
Kenners hebben de Dylan van '79-'80 niet hoog op: meer nog dan met zijn muziek hadden zij het er moeilijk mee dat hún god toen óók een god volgde, en niet eens de één of andere exotische goeroe maar de Heer zelve: Dylan werd een foute born-again christian en zong op beide platen over bijna niks anders. Mét zijn nieuwe geloof werd toen gemakshalve ook maar zijn muziek verketterd.
Hoe onredelijk dat was (en we maken ook ónze borst nat), daar duwen nu een handvol gospelzingende medemensen ons met de neus op: op 'Gotta Serve Somebody' zetten ze tien Dylan-songs geheel naar hun hand. Denk daarbij niet aan uw plaatselijke Sint-Cecilia-koor, of aan de steriele zondagse samenzang op de Evangelische Omroep, maar aan lillende, sex & drugs & rock & soul uitademende versies van onder andere 'Gotta Serve Somebody' door de legendarische Shirley Caesar (haar muziek weergalmt op de dag des Heren weleens vaker door de gangen van le Château P.), 'I Believe in You' door Dottie Peoples, 'Solid Rock' door de Sounds Of Blackness (begeleid door de muzikanten die ook al op 'Saved' speelden), 'Saving Grace' door zoet-als-honing-man Aaron Neville en 'Saved' door The Mighty Clouds Of Joy. Om er maar een paar te noemen, want het zijn stuk voor stuk born-again classics. De plaat wordt netjes afgesloten door het geBobte zelve, die met Mavis Staples een nieuwe versie (inclusief grappig dialoogje) van 'Gonna Change My Way of Thinking' opnam, daarmee zijn zegen gevend aan deze cd. Ons gedacht over de muzikale pracht van 'Slow Train Coming' en 'Saved' is bij deze veranderd (we saw the Lord); nu dat van u nog.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234