null Beeld

Review: Wesley K. Clark - Moderne oorlogen winnen

'Ik heb dit boek niet geschreven als traktaat voor de campagne,' meldt generaal Wesley Clark in de inleiding van 'Moderne oorlogen winnen. Een analyse van de Amerikaanse geopolitiek'. Nog een geluk, want lang heeft die presidentiële campagne nie...

Raf Weverbergh

'Ik heb dit boek niet geschreven als traktaat voor de campagne,' meldt generaal Wesley Clark in de inleiding van 'Moderne oorlogen winnen. Een analyse van de Amerikaanse geopolitiek'. Nog een geluk, want lang heeft die presidentiële campagne niet geduurd: ondanks de steun van het Democratische partij-establishment en van zijn buurman Bill Clinton (ze hebben allebei Little Rock, Arkansas als thuisbasis) haakte de oud-generaal en ex-Navo-opperbevelhebber al na een paar maanden af in de race naar het Witte Huis. De vraag die hem de das omdeed was: zou hij voor of tegen de oorlog in Irak gestemd hebben als hij in de Senaat had gezeten? Clark veranderde drie keer van mening en mocht - met dank aan een mediaklimaat waarin elke uitspraak wordt uitgevlooid op tegenstrijdigheden - een kruis zetten over zijn presidentiële ambities.

In zijn boek maakt Clark nochtans snel duidelijk dat hij tégen de oorlog in Irak is zoals die tot dusver is gevoerd: 'een volmaakt voorbeeld van het verslaan van een vijandelijke legermacht, zonder dat daarop een overwinning volgt'. Clark is een militair, maar beseft beter dan havikskuikens als Donald Rumsfeld en George W. Bush dat een oorlog niet meer is dan de voortzetting van de politiek met andere middelen. En dat hij, behalve een militair hoofdstuk, ook een endgame behoeft: een politiek doel. Dankzij Clarks uitstekende bronnen in het Pentagon wordt gauw duidelijk dat minister van Defensie Rumsfeld géén doel had. Het is verontrustend te lezen hoe Rumsfeld - de nerveuze vinger aan de trekker van de machtigste oorlogsmachine ter wereld - consequent de waarschuwingen van de militairen in de wind slaat, hen uitkaffert om hun 'voorzichtigheid', en zich uitsluitend wenst te baseren op de allerrozigste scenario's: de Iraki's zullen ons verwelkomen als bevrijders! Dankzij het domino-effect zal het hele Midden-Oosten zich bekeren tot de democratie! Rummy en zijn vrienden waren overigens wel degelijk plannen aan het smeden om ook Iran, Syrië, Libanon, Libië, Somalië en Sudan overhoop te kegelen, zo blijkt uit de gesprekken die Clark voert met zijn steeds wanhopiger wordende oud-collega's in het Pentagon: een vijfjarenplan moest het worden.

Zo puzzelt Clark gaandeweg een blunderboek over de politiek van de neocons bij elkaar: doordat Washington zich focust op Irak, kan Al-Qaeda zich hergroeperen in Afghanistan, en door hun arrogante unilateralisme jagen Bush en zijn team hun land niet alleen economisch de dieperik in, maar verspelen ze in een halve ambtstermijn al het morele krediet dat de VS gedurende de laatste vijftig jaar heeft opgebouwd. 'Het Amerikaanse imperium is een misverstand,' betoogt Clark: veiligheid is alleen te vinden in samenwerking met internationale instellingen, respect voor oude bondgenoten, aanpak van de wortels van het terrorisme. Clark is een man van het gezond verstand: jammer dat er in eigen land niemand naar 'm wil luisteren.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234