null Beeld

Review: Williams Lucinda - World Without Tears

De kracht en de uitstraling van 'Car Wheels on a Gravel Road' hing vier jaar lang als een molensteen om de nek van Lucinda Williams, die zich na de release van de cd in 1998 al meteen mocht afvragen hoe zij haar chef d'oeuvre ooit nog zou kunnen verb...

Charlie Poel

De kracht en de uitstraling van 'Car Wheels on a Gravel Road' hing vier jaar lang als een molensteen om de nek van Lucinda Williams, die zich na de release van de cd in 1998 al meteen mocht afvragen hoe zij haar chef d'oeuvre ooit nog zou kunnen verbeteren. Als reactie koos ze op 'Essence' (uit 2001) voor brozere muziek, en kapte ze haar desillusies over het leven en de liefde niet met de botte beitel open, maar schraapte ze die bloot zoals een archeologe: omzichtig. 'Essence' kon 'Car Wheels' evenwel niet doen vergeten.
Niks fluweligs op de nieuwe 'World Without Tears', die rauw, brutaal en een enkele keer zelfs gewoon vettig (in het naar iets van The Kills of The White Stripes klauwende 'Atonement') uit de boxen gutst, hoewel het merendeel van de nummers zoals vanouds ballads zijn. Eén nummer vat qua tekst én muziek 'le nouveau Williams' perfect samen: 'Real Live Bleeding Fingers and Broken Guitar Strings', opgehangen aan een Keith Richard-achtige riff: 'Shattered nerves/Itchy skin/Dirty words/And heroin/Better real live bleeding fingers/And broken guitar strings'. Ook in de andere nummers is een glansrol weggelegd voor gitarist Doug Pettibone, die 'Those Three Days' en 'Righteously' in hogere versnelling trekt en elders de vereiste rockaccenten legt. Voeg daar de aan Bonnie Raitt schatplichtige bluesrocker 'Fruits of My Labor', 'Ventura' ('Lean over the toilet bowl/And throw up my confession/Cleanse my soul/Of this hidden obsession'), het donkere 'Minneapolis', de countrysong 'People Talkin'' en de sleper 'World Without Tears' aan toe, en 'Car Wheels on a Gravel Road' wordt zowaar overvleugeld (de twee pseudo-raps 'Sweet Side' en 'American Dream' hebben we stiekem onder de mantel der liefde weggemoffeld). Niet overtuigd? Láát u overtuigen door een fragmentje van elk nummer op The Wild Site www.humo.be. Op zaterdag 10 mei treedt Williams op in de Handelsbeurs in Gent, u moest uw ticket al besteld hebben!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234