null Beeld

Review: Young Adam

Koolgruis, troebel water en rauwe seks vormen de hoofdingrediënten van deze intrigerende prent, één van de sterkste Britse films van dit jaar. 'Young Adam' is gebaseerd op de cultroman van de in Glasgow geboren beatschrijver, rebel, po...

Erik Stockman

Koolgruis, troebel water en rauwe seks vormen de hoofdingrediënten van deze intrigerende prent, één van de sterkste Britse films van dit jaar. 'Young Adam' is gebaseerd op de cultroman van de in Glasgow geboren beatschrijver, rebel, pooier en heroïnejunk Alexander Trocchi (1925-1984), die bekendstond als een buitengewoon charismatisch en magnetisch man - William Burroughs, Irvine Welsh en Leonard Cohen dragen hem op handen - die niettemin een heleboel duistere trekjes vertoonde: zo was hij een onverbeterlijke seks-addict die zichzelf in het openbaar met heroïne injecteerde en zijn eigen vrouw de prostitutie injoeg. Trocchi heeft allicht veel van zichzelf gelegd in de protagonist van 'Young Adam', Joe, een gerateerde schrijver (Ewan McGregor) die in de jaren vijftig kolen schept op het binnenschip van de zwijgzame Les (Peter Mullan) en diens wrevelige vrouw Ella (Tilda Swinton). Wanneer Les het lichaam van een dode, halfnaakte vrouw uit het water vist, komt er een vaag moordmysterie op gang - Joe, zo leren we uit een reeks flashbacks, schijnt de drenkelinge te hebben gekend. Maar veel meer dan een thriller is 'Young Adam' (regie: David Mackenzie) een terneerdrukkende, door de stank van koolteer en zweet omgeven trip door de verwrongen geest van een amorele, aan seks verslaafde man die overal waar hij voorbijkomt puinhopen en vergruizelde harten achterlaat. Net zoals het binnenschip langzaam door de mistige Schotse kanalen glijdt, zo beweegt de door giftige zwaveldampen omgeven Joe zich troosteloos door een stikdonkere morele chaos. 'Young Adam' wordt niet zozeer gedragen door opvallende plotwendingen, hoog oplaaiende sentimenten of hoogdravende dialogen, maar door een sombere, onheilspellende mood - de golven die lui tegen de boeg klotsen, de koolzwarte oogkassen van de zwijgzame personages, de aak die langzaam door de mist vaart - en door de fraaie soundtrack van David Byrne. De verrassend picturale beeldenpracht van cameraman Giles Nuttgens is een lust voor het oog, en de vertolkingen van Swinton, Mullan en vooral Ewan McGregor, die Obi-Wan Kenobi heel ver achter zich laat en een grootse Joe neerzet, zijn indrukwekkend, de claustrofobische doodbiddersatmosfeer legt een knoop in je maag en de ruige seksscènes doen de zenuwbundels pijnlijk samentrekken. 'Young Adam' is een fascinerende film, die niet snel uit de bloedstroom zal verdwijnen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234