null Beeld

Review: Zita Swoon - Life = A Sexy Sanctuary

De website van Zita Swoon (www.zitaswoon.com) is één van de mooiste die we ooit al door een popgroep gepresenteerd kregen, het hoesje van 'Life = A sexy Sanctuary' het best verzorgde dat we dit jaar al zagen, en fuck zeg, het heeft niet vee...

Jürgen Beckers

De website van Zita Swoon (www.zitaswoon.com) is één van de mooiste die we ooit al door een popgroep gepresenteerd kregen, het hoesje van 'Life = A sexy Sanctuary' het best verzorgde dat we dit jaar al zagen, en fuck zeg, het heeft niet veel gescheeld of Zita Zwoon had eindelijk ook een van voor tot achter briljante plaat gemaakt. Het is - en dat is helemaal niet zo erg, Zita Swoon is nog lang niet dood - gewoon hun volgende goeie geworden.

De opzet was 'een popplaat maken', en daar knelt het schoentje. Niet alle tien songs op 'Life = A sexy Sanctuary' zijn namelijk ongehavend uit de suikerspinbehandeling gekomen. Maar bij de eerste beluistering zal aan uw enthousiasme niet getornd worden: de eerste dip volgt pas na vier nummers, en tegen die tijd bent u in zulke hoge sferen dat u er ongetwijfeld niets van merkt.

Opener ' Fun for Free' - van lief-argeloos naar bitter-bijtend in drie minuten tijd - is de intentieverklaring van Stef Kamil Carlens: hij is niet langer bereid zijn tijd te verspillen aan mensen die niet wíllen luisteren. 'Hot Hotter Hottest' is de uitmuntende single die u al enkele weken loopt te fluiten, en 'People Are like Slamming Doors' is samen met 'The Bananaqueen' een song die niet alleen gemaakt lijkt om in dit popkeurslijf te worden gespeeld, maar ook in een disco-jas niet zou misstaan (remixers, aan het werk!).

'My Heart Belongs to Someone Else' is onze favoriet: een song die zelfs in een uitvoering van Bart Kaëll moeiteloos zou blijven ontroeren. Wie er zich iets wil bij voorstellen: denk aan de eerste tien seconden op 'In a Bar, under the Sea' van dEUS, waar Stef Kamil zingt: 'I don't mind whatever happens / I don't mind whatever goes around', vermenigvuldig dat met twintig en zorg dat u een zakdoek bij de hand hebt.

'Teacher' is één van de weinige minder geslaagde momenten op 'Life = A sexy Sanctuary'. Een handvol interessante breaks, daar niet van, en een mooie gitaarsolo in de laatste rechte lijn, maar het gaat vier minuten lang nergens naartoe.

Ook voor het welzijn van 'The Quiet Place in My City Mind' - deep down nochtans een dijk van een song - ware het beter geweest als ze niet zo hard hun best hadden gedaan het op een popplaat te laten passen; en met minder goede bedoelingen had bijvoorbeeld ook 'Nice' een smerige rocksong kunnen zijn. Nu blijft het steken ergens halfweg tussen degelijke pop en rock in wonderland.

'Josiewitchgirl' heeft een volle minuut nodig om op gang te komen, maar het blijkt gewoon de aanloop te zijn die je nodig hebt om hoger te kunnen springen. 'I'll see ya where all your dreams are born / But then I loose ya to what you dream,' huilt Carlens, waarop de fantastische Bjorn Eriksson losbarst in een gitaarsolo die iedereen behalve bassist Tomas De Smet (op 'Life = A sexy Sanctuary' in uitzonderlijk goede doen) uit evenwicht brengt. Topklasse! Afsluiter 'Moving through Life as Prey' kan daarna niet veel meer doen dan ons wat koelte toewuiven.

Laat u vooral niets wijsmaken: 'Life = A sexy Sanctuary' is wel degelijk de moeite waard. Het is alleen nog niet de absolute klassieker geworden die we van Zita Swoon zeker nog mogen verwachten. Vooruit met de tijd!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234