null Beeld

Reyers Laat: Lieven Van Gils

De laatavondtalkshow 'Phara' gaat samen met zijn naamgeefster voor even de koelkast in, en het pardoes vrijgekomen slot wordt vanaf vanavond in één vlotte beweging ingevuld door het brandnieuwe 'Reyers laat'. Leiden daarin de gesprekken: de na jaren weer bovengronds gesignaleerde Dirk Abrams, en 'Phara'-oudgediende Lieven Van Gils.

Frederick Vandromme

Lieven Van Gils «We zouden gek zijn om alles van 'Phara' overboord te kieperen - dat programma stónd er, en het werd ook erg gewaardeerd - maar 'Reyers laat' wordt wel degelijk iets anders.

»Er is om te beginnen een nieuw duo, waardoor je hopelijk vanzelf een andere insteek krijgt. En ook vormelijk verschilt er één en ander: het decor hebben we veranderd - met die grote 'Phara'-borden konden we niet meer zoveel doen (lacht) - en de drie of vier gasten zitten deze keer niet van bij het begin aan tafel.»


HUMO Gisteren hebben jullie een eerste proefaflevering opgenomen: is daar een soort natuurlijke rolverdeling uit gebleken?

Van Gils «Ik ken Dirk nog van vroeger, van de sportredactie; toen was hij mijn baas. Nu zijn de rollen omgekeerd en moet hij naar mij luisteren (lacht). Nee, er is geen pikorde.

»Ik hoop dat alles heel ongedwongen in elkaar gaat klikken, zonder dat één iemand de sidekick - om dat woord nog 'ns te gebruiken - van de ander wordt.»


HUMO Ik weet dat je het aanvankelijk niet zag zitten om mee te werken aan 'Reyers laat' - je wilde terug naar de sport - maar dat je er nét niet toe gedwongen bent door de VRT-top.

Van Gils «Dat is veel gezegd. Het klopt wel dat ik, toen Phara zei dat ze er even tussenuit wilde, gedacht heb: dan ben ik óók weg. Zo had ik dat doorgegeven: laat me teruggaan naar de sport, en daarna zien we wel.

»Als je dan plots tóch gebeld wordt met de vraag om mee te doen met 'Reyers laat', lijkt het me normaal dat je niet staat te springen - ik was ondertussen ook al enkele engagementen met de sportredactie aangegaan. Maar kom, daarna heb ik de knop vrij snel omgedraaid, en wees gerust: ik begin aan 'Reyers laat' met veel overgave, goesting en vertrouwen dat het iets leuks kan worden.»


HUMO Ironisch: Dirk Abrams stond drie jaar geleden ook al op het lijstje potentiële kandidaten om naast Phara te zitten.

Van Gils «Dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat men al langer met het idee speelde om Dirk nog 'ns als presentator uit te proberen. Het is al een jaar of acht geleden dat hij nog op televisie is geweest - de mensen thuis zullen euh, in hun haar krabben als ze hem zien - maar als je iemand met zoveel metier in huis hebt, moet je daar gebruik van maken.

»Hij voelt het medium televisie geweldig aan, is heel veelzijdig én veeleisend. En 't is ook een geweldig grappige mens, zeker als je hem kwaad krijgt. Ik hoop dus stiekem dat hij zich in 'Reyers laat' ook regelmatig opwindt, en begint te grommen en brommen: dat kan dikke fun worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234