Riana, tweelingzus van Radja Nainggolan: 'Radja en ik zijn dood vanbinnen. Maar we leven nog'
Op een houten bank in Ostia, de oude Romeinse havenstad waar de Tiber in de Tyrreense zee uitmondt, trekt ze haar jas uit. Op haar borst verschijnen twee getatoeëerde revolvers, met daarnaast de namen Radja en Riana.
''Van miserie in België naar een villa in Rome, en naar het EK in Frankrijk: ik heb zoveel ontzag voor mijn broer, al was hij vroeger wel een seut.''
‘Moka e stracciatella, per favore.’ Zoals het smeltende ijs langs het hoorntje naar beneden drupt, druipt bij Riana Nainggolan (28) de flair ervan af. ‘Si, si, dai, va bene così.’ Ze praat met de handen, steekt een zonnebril in het zwarte haar en heeft de telefoon continu in de aanslag. In twee jaar tijd is het meisje van Linkeroever verveld tot een Romeinse dame. ‘Ik was erg bang om naar Italië te verhuizen,’ zegt Riana. ‘Nieuw land, nieuwe taal, nieuwe vrienden, nieuwe ploeg. Maar het moest: ik liep verkrampt rond in België. Rome was het begin van een nieuw leven.’
Riana is de tweelingzus van Rode Duivel Radja Nainggolan, de wilde krijger met de geblondeerde hanenkam. En dat merk je. Dezelfde blik, een al even getatoeëerd lichaam en de vastberadenheid van een bokskampioen. Riana woont in bij Radja, zijn zwangere vrouw Claudia Lai en hun dochtertje Aysha, en speelt net als haar beruchte broer bij Roma, maar dan bij damesploeg RES Roma. Tot voor kort speelde ze ook voor de nationale ploeg. Het enige waarin de tweeling verschilt, is vreemd genoeg de geboortedatum. Riana kwam een minuut vóór middernacht ter wereld, op 3 mei 1988, in Antwerpen. Broer Radja is jarig op 4 mei. ‘Voor het overige zijn wij net hetzelfde.’
De Nainggolans wonen niet in het Romeinse stadscentrum, maar in een villa op een paar kilometer van de badplaats Ostia. In een residentiële buurt waar de sterren van AS Roma zich met zonnecrème insmeren aan de rand van hun zwembad. ‘Tot een paar weken geleden huurden we een huis, maar ze hebben er ingebroken. Na een oefenwedstrijd kwam ik thuis en stond de poort wagenwijd open. Het hele huis lag overhoop. Ik was in shock. Ze moeten met vijf geweest zijn, zegt de politie, en ze hebben ons maandenlang geschaduwd. Er was voor duizenden euro’s aan cash geld verdwenen, en een collectie luxehorloges. We hebben meteen onze koffers gepakt. Nu wonen we in een huis dat Radja net heeft gekocht, wel in dezelfde buurt.»
undefined
'Riana woont in bij Radja, zijn zwangere vrouw Claudia Lai en hun dochtertje Aysha: 'Sinds de dood van onze moeder hangen wij sterk aan elkaar vast'
HUMO Misschien mag je straks opnieuw een verhuiswagen bellen. Radja wordt gelinkt aan Chelsea?
Riana Nainggolan «Mmm, nu moet ik opletten wat ik zeg (lacht). Ik weet niet of Radja vertrekt, maar ik blijf sowieso in Italië. Ik heb een contract bij RES Roma en ik heb het hier erg naar mijn zin. Na twee jaar is Rome mijn thuis geworden.»
HUMO Juventus hangt ook aan de lijn.
Nainggolan «Er hangen zoveel ploegen aan de lijn. Maar een transfer naar Juventus zie ik niet snel gebeuren. Ze hebben ook Pjanić, een andere middenvelder van AS Roma, in het vizier. Toen dat uitlekte, zei Radja: ‘Als Pjanić naar Juventus gaat, praat ik nooit meer met hem.’»
HUMO In twee jaar tijd werd hij onmisbaar bij AS Roma én bij de Rode Duivels. Het WK in Brazilië heeft hij gemist, maar sindsdien gaat het alleen maar in stijgende lijn.
Nainggolan «Dat hij het WK op tv moest volgen, was een zware klap. Hij had er zo op gehoopt. Maar hij bleef vechten. Het EK in Frankrijk is nu het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière. En de Rode Duivels moeten hun eerste wedstrijd tegen Italië spelen! Ze zitten hem er al een paar maanden mee te jennen in de kleedkamer bij Roma. Na dik tien jaar in Italië is Radja een halve Italiaan geworden. Hij is hier bekender dan in België.»
HUMO Toen hij in 2009 bij de Rode Duivels arriveerde, begroette de toenmalige bondscoach Georges Leekens hem in het Frans, terwijl Radja perfect Antwerps spreekt. Ook voor het Belgische publiek blijft hij een wat vreemde, exotische figuur.
Nainggolan «Wellicht omdat hij nooit in de Belgische eerste klasse heeft gespeeld. In Rome wordt hij nochtans als een koning behandeld. Francesco Totti (al 24 jaar aanvallende middenvelder bij AS Roma, red.) is onaantastbaar, maar Radja is ook razend populair. Hij kan zich alles permitteren: bij foutparkeren volstaat een knipoog naar de carabinieri. Ik denk dat de Belgen niet goed beseffen hoe groot hij hier is. Niet het persoonlijke verhaal, maar het uiterlijk en de speelstijl bepalen die populariteit. Hoe hij vecht, tackelt, scoort...»
undefined
'Het leven heeft ons keihard gemaakt. Als je de bodem hebt gezien, maak je je nergens nog zorgen over'
HUMO Strookt dat beeld van de ninja wel met de werkelijkheid?
Nainggolan «Eigenlijk is Radja een rustige kerel, zelfs wat teruggetrokken. Vroeger, in wedstrijdjes op de speelpleinen in Borgerhout en op Linkeroever, was hij een kleine dikke, zo’n seuteke dat je makkelijk kon passeren. Hij liet zich aan de kant schuiven door de sterkere karakters. Nu is dat natuurlijk niet meer zo, maar naast het veld laat hij het ninjagedoe achterwege. Pas op, hij is geen schoothondje. Dat geldt ook voor mij. Maar we genieten van elke dag: carpe diem. Hij laat zijn vrienden overvliegen voor een feestje, koopt kleren voor hen, koopt een Ferrari, een Porsche, een buitenverblijf op Cagliari... In tegenstelling tot zijn imago van de wilde krijger is hij ook een zorgzame vriend en een fantastische broer.»
HUMO Heeft de straat jullie gehard?
Nainggolan «Wij leefden van ’s morgens tot ’s avonds op de pleintjes. Eerst in Borgerhout, we woonden toen in een zijstraat van de Turnhoutsebaan. Hoe gaat dat op zo’n pleintje? Je vecht voor iedere meter. De matchkes tegen ploegen uit andere wijken waren keihard. Moussa Dembele, een goede vriend van Radja, speelde toen bij die van ’t Kiel.
»Thuis luisterde ik wel naar de Backstreet Boys en de Spice Girls, maar diep vanbinnen was ik een stoere voetbalster: ik speelde gewoon mee op de pleintjes. Sommige oudere moslims weigerden tegen mij te voetballen, die respecteerden de meisjes niet. Dan nam Radja mij in bescherming. Dat deed hij ook op school, als ze ons nariepen op de speelplaats: ‘Kijk, een Chinees!’»
HUMO Zijn jullie opgegroeid in een warm gezin?
Nainggolan «Tot ons 8 jaar ging alles goed. Onze vader, Marianus, is van Indonesische afkomst. Hij leerde mijn moeder, Lizy Bogaerts, kennen toen zij al drie kinderen had met een Ecuadoraanse man. Eén van hen, Manuel, kwam bij ons in Borgerhout wonen. Hij zat toen in het leger.
»Vader speelde amateurvoetbal en hield zich bezig met muziek. Dan nam hij een gitaar, trok met ons naar het Rivierenhof en zong oude liedjes in het Indonesisch. Radja kent die nog altijd uit het hoofd. We gingen ook iedere zomer op reis naar Spanje, naar een dorpje dicht bij Andorra. Daar heeft de familie Bogaerts al drie generaties lang een groot domein. Een fantastische tijd was dat. De hele dag sjotten met onze grootvader, die vroeger nog bij SK Lierse heeft gespeeld.»
undefined
'Voetbal was de ideale manier om niet op het verkeerde pad terecht te komen. Geen drugs, geen alcohol: sjotten, e basta''
HUMO Wat gebeurde er toen jullie 8 waren?
Nainggolan «Plots was onze vader weg. Van de ene dag op de andere. Hij zei dat zijn ouders ernstig ziek waren, vloog naar Indonesië en kwam niet meer terug. Na een maand begon het te dagen: ‘Ma, waar is papa?’ Ze zei niks. Later bleek dat hij te kampen had met een gokverslaving. Hij heeft ons met een berg schulden achtergelaten. Moeder moest toen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken om die terug te betalen. Eerst bij een poetsfirma, dan in een ziekenhuis waar ze demente mensen verzorgde, en ’s avonds bestelde ze in een café. Ze werkte zich letterlijk kapot voor ons.
»Was dat armoede waarin wij toen waren beland? Misschien wel. Verdoken armoede. Het zat ’m in kleine dingen: in kledij, in uitstapjes, in traktaties... Als kind was dat soms confronterend. Voetbal was de ideale manier om niet op het verkeerde pad terecht te komen. Zeker voor Radja. Geen drugs, geen alcohol: sjotten, e basta.»
HUMO Heb je je vader nog teruggezien?
Nainggolan «Eén keer. Een paar jaar na zijn vertrek zat ik met mijn moeder in de keuken, we waren intussen naar Linkeroever verhuisd. Plots ging de bel. Daar stond hij, onaangekondigd. Ik kreeg het woord ‘papa’ niet over mijn lippen. Nog altijd niet. Na een week verdween hij opnieuw. Voorgoed.
»Een paar jaar geleden trok Radja zelf naar Indonesië. Daar is hij immens populair. Hij werd er ontvangen als een koning – zijn naam betekent ook letterlijk ‘koning’. Op een receptie in Jakarta dook ineens onze vader op. Radja voelde er niks bij, maar sindsdien houden ze wel contact via Facebook of sms – meer niet.»
HUMO Radja speelde bij de jeugd van Germinal Beerschot en werd er gescout door twee Italianen, die eigenlijk een andere speler volgden. Ze boden Radja 1.400 euro per maand bij Piacenza, en betaalden Beerschot 150.000 euro. Vertrok hij voor het geld?
Nainggolan «Een beetje wel. De helft van dat loon ging naar mijn moeder. Al zorgde dat wel voor extra druk. Radja was 17, miste een vaderfiguur en trok naar Noord-Italië, naar een club uit tweede klasse. Het eerste jaar zag hij enorm af. Facebook en Skype waren nog niet wat ze nu zijn, hè. Hij huilde vaak en wilde niks liever dan terugkeren. Dan zei broer Manuel aan de telefoon: ‘Kleine, volhouden! Niet terugkeren of ik breek uw benen!’ Hij stapte in de auto en reed rechtstreeks naar Piacenza om hem te steunen. Radja had later een Vlaamse vriendin, die ook naar Italië is verhuisd. Dat deed hem goed. Met haar heeft hij twee kinderen, maar hun relatie heeft niet standgehouden.»
Er passeert een kleine Lancia. De auto kleurt Ferrarirood, maar klinkt als een oude tractor. Het is Carol, de vriendin van Riana. Ze pikt ons op en rijdt naar het trainingsveld van RES Roma. Riana is geblesseerd, maar ze wordt er toch verwacht. De rit naar de training is Italiaans druk, het verkeer zit muurvast. Overwerkte pendelaars draaien raampjes naar beneden en maken wilde gebaren. Ze toeteren en schreeuwen tegen verkeersagenten, als hitsige voetballers na een onterechte rode kaart. Riana belt de teamafgevaardigde: ‘Il traffico è un disastro. Veramente! Veramente!’
Bal in de hemel
HUMO Jij werkte destijds bij het OCMW van Zwijndrecht.
Nainggolan «Vader was weg, moeder werkte keihard, Radja voetbalde in Italië en ik zat dood te bloeden bij het OCMW. Het leven was sáái. Ik ging niet uit, ik speelde alleen maar voetbal op straat en voelde me vooral veilig onder de rok van moeder. Soms vroeg ik me af hoe mijn leven er vijftien jaar later zou uitzien. Ongelukkig was ik niet. Het enige waar ik mee worstelde, was mijn geaardheid. Na een relatie van vier jaar met een jongen begon het me te dagen: ik hou meer van meisjes. Ik was toen echt bang voor negatieve reacties van vrienden en familie. Mijn eerste liefje heette Kenza, nota bene een hartsvriendin van Radja. Toen ze nog kinderen waren, liepen die twee als een koppeltje over de speelplaats. Nu was zij mijn nieuwe vlam, maar Radja zei: ‘Doe wat je wil. Ik wil gewoon dat je gelukkig bent.’
»We waren toen, als 20-jarigen, ook klaar voor een gelukkig leven: het mocht beginnen! En toen gebeurde het ondenkbare.»
'Toen we 8 waren, was onze vader plots weg. Hij liet ons achter met een berg gokschulden'
HUMO Het ondenkbare?
Nainggolan «Ik wil er nu wel over praten, al doe ik dat maar zelden. Zeker niet met Radja. Het onderwerp hangt tussen ons in.
»Het was in 2010. Radja speelde toen al bij Cagliari en was op bezoek in België. We zaten in de auto, op weg naar Zwijndrecht. Toen ging Radja’s telefoon. Moeder belde. Ze had kanker, en die was al overal uitgezaaid. De vrouw die ons leven vorm had gegeven, was plots terminaal ziek. Dokters gaven haar nog drie maanden te leven. We hebben geschreeuwd in de auto. Gehuild. Dit kon niet waar zijn.
»Mama heeft uiteindelijk euthanasie gepleegd, ze leed te veel. De laatste nacht stonden wij, de kinderen, rond haar bed. Radja was onderweg van Cagliari en had zijn vliegtuig gemist. ’s Ochtends kwam hij net op tijd aan. Al die tijd had ik amper gehuild, maar toen hij de kamer binnenkwam, vielen we elkaar in de armen. Mama trok Radja naar zich toe en fluisterde in zijn oor: ‘Ik zal een bal klaarleggen hierboven.’ En nog: ‘Wil je goed voor Riana en de familie zorgen?’ Kort daarna scoorde hij voor Cagliari en liepen de tranen over zijn gezicht.
»Daarom beschermt Radja mij, daarom woon ik bij hem in, daarom hangen wij zo sterk aan elkaar vast, daarom is hij zo’n harde kerel. De dood van onze moeder en het ontbreken van onze vader heeft de grondlaag weggevaagd. Radja en ik zijn na het overlijden van onze moeder dood vanbinnen, maar we leven nog.»
HUMO Jullie lichamen zijn sindsdien volgetatoeëerd. Helpen die tattoos bij de verwerking?
Nainggolan «Ja. Wij hebben elk de naam van mama aan de binnenkant van onze armen getatoeëerd, in het elfengeschrift van ‘The Lord of the Rings’.
»Ik heb ook vaak de beeltenis van mama getekend. Met een potlood en een vel papier zonderde ik mij af en tekende ik haar gezicht. Ik was kapot na haar dood. Werkelijk kapot. Ik vermagerde zienderogen, wist met mezelf geen blijf en zag alles zwart in. De slechtst denkbare gedachten kwamen in mij op, als je me begrijpt, maar ik heb nooit overwogen om het écht te doen.
»Taekwondo en thaiboksen, dat hielp een beetje om mij af te reageren. Maar niet genoeg. Zonder mama was ik niks. Nu moest ik alles zelf regelen, zelf koken, rekeningen betalen. Ik werd teruggeworpen op mezelf en ben toen maar in een frituur gaan werken. Bij Bolifrit, vlakbij het justitiepaleis, stond ik Bickyburgers te bakken. Voor het plezier en voor het menselijk contact. Ik had geen andere keuze dan alle muren te slopen en uit te breken.»
undefined
'Ik speel bij RES Roma, maar daar zit Radja voor niets tussen'
HUMO Er hangt nu een soort onoverwinnelijkheid over jullie.
Nainggolan «Het leven heeft ons keihard gemaakt. Die twee revolvers op mijn borst zeggen het allemaal: kom maar op. Onze namen staan erbij. Wij leven nu ongeremd, we doen wat we willen. Uitgaan, mooie auto’s, een villa aan de zee: als je de bodem hebt gezien, maak je je nergens nog zorgen over. Dat weerspiegelt zich ook in Radja’s speelstijl: de ninja. Hij wijkt niet meer.
»Tegelijk zijn we allebei ook gevoelig. Alleen ziet of weet de buitenwereld dat niet.»
HUMO Hoe ben je zelf in Rome terechtgekomen?
Nainggolan «Iedereen denkt dat Radja dat heeft geregeld, maar dat is niet zo. Ik kreeg op Twitter een privébericht van RES Roma, met de vraag om te komen testen. Dat was een bepalend moment in mijn leven. Ik kon hen overtuigen, tekende een contract en verliet België.»
HUMO Van een contrast gesproken: van een frituur in Antwerpen naar een villa in Rome.
Nainggolan «We schrikken nergens nog van. Nu ga ik na de training van Roma soms naar het strand met de ploegmaats van Radja. In een loungebar iets drinken met Francesco Totti, bijvoorbeeld. Het kan verkeren. Nu het goed gaat, wil iedereen onze aandacht. Ook onze vader. Hij wil Radja’s manager worden. (Lacht) Vergeet het: dit is óns leven.»
HUMO En straks wint je broer het Europees Kampioenschap.
Nainggolan «Europa ligt aan zijn voeten. Dat hij er vooral van mag genieten. Ik weet niet of ik zelf naar Frankrijk ga. Ik ben toch wel bang voor een aanslag. En mijn vliegangst helpt evenmin. Maar ik ga kijken. En ik weet zeker dat onze moeder dat ook zal doen.»