null Beeld

Rick de Leeuw over 'Gek en geniaal': 'God kreeg enkele tips over wat er zoal beter kan'

Voor de goeie orde: ‘Gek of geniaal’ was vele manen geleden een geestige ‘Man bijt hond’-rubriek met Jonas Geirnaert en Jelle De Beule; ‘Gek en geniaal’ is een nieuwe, vierdelige Canvas-reeks waarin acht psychose-gevoelige mensen worden gekoppeld aan telkens één gerenommeerde muzikant, kunstenaar of schrijver. Rick de Leeuw, bijvoorbeeld.

Noud Jansen

undefined

Rick de Leeuw «‘Gek en geniaal’ is een initiatief van Te Gek!? Een organisatie waar ik al langer aan verbonden ben. Als zij met een nieuw project komen aankloppen, roep ik meteen ‘Ja!’ Omdat ik begaan ben met de zogenaamde ‘gekken’ om wie het draait, én omdat ik zo in unieke situaties terechtkom. Het verrijkt mijn kijk op de wereld: altijd goed.»

HUMO In dit geval kwam je terecht bij Gary, een man van middelbare leeftijd die met psychoses kampt.

De Leeuw «Gewéldige figuur! Gary woont in een huis in Duffel waar hij zonder al te veel zorgen redelijk autonoom z’n leven kan leiden. Door toedoen van medicatie en therapie heeft-ie zijn psychoses ook behoorlijk goed onder controle. Al kan hij wel uitstekend uitleggen hoe het voelt om zich in een psychotische staat te bevinden. In wezen komt het erop neer dat je een extreem verhoogd bewustzijn hebt en allerlei verbanden ziet die er voor ons, niet-psychotici, niet zijn. Die verbanden leggen de wereld op zo’n manier bloot dat je het gevoel hebt dat je volkomen begrijpt hoe het zit. Er is op zo’n moment ook geen mogelijkheid om het op een andere manier te bekijken: daarvoor is een psychose, een échte psychose, te heftig.

» Da’s meteen ook het verschil met mij. Ik schrijf gedichten, songs en verhalen: ik heb me erin getraind om op de grens van fantasie en werkelijkheid te balanceren, en er helemaal in op te gaan. Alleen kan ik na gedane arbeid weer net zo gemakkelijk overgaan tot de orde van de dag. Dat kan Gary niet.»

HUMO Gary was ervan overtuigd dat hij de zon kon laten draaien.

De Leeuw «Ja! In zijn psychotische fases meende hij dat hij de kosmos aanstuurde, wat hem een heel machtig gevoel gaf – hoe zou je zelf zijn. Hij heeft ook een keer een ontmoeting met God gehad: erg interessant, vond-ie, ook al omdat hij God wat tips heeft gegeven over wat er zoal beter kan.

» Op basis van die ervaringen hebben Gary en ik samen een schilderij gemaakt: dat was namelijk de opzet van het programma. Niet dat ik kan tekenen of schilderen, maar ik wist dat Gary dat wel graag deed. Ik dacht: laat ik me eens op zijn terrein begeven, in plaats van hij op dat van mij. Zo stelde ook ik me kwetsbaar op.»

HUMO Mag ik tot slot nog een volkomen ongerelateerde vraag stellen, puur uit persoonlijke interesse?

De Leeuw «Graag!»

HUMO Tröckener Kecks, jouw voormalige rockgroepje, gaf er in 2001 de brui aan. Speel je weleens met het idee van een reünie?

De Leeuw «Ha! Euh... neen. Wij zijn de Kreuners niet, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234