null Beeld

Ricky Gervais: 'Een slecht jaar voor de planeet, een goed jaar voor stand-upcomedy'

U kent Ricky Gervais als de man achter geweldige comedy’s als ‘The Office’ en ‘Extras’ en misschien wel als enthousiast podcaster, maar hij houdt er ook al jaren een carrière als uitstekende stand-upcomedian op na. ‘Humanity’, zijn eerste show in zes jaar en ook zijn meest persoonlijke, is vanaf 13 maart op Netflix te zien. Aanrader!

'Een slecht jaar voor de planeet, een goed jaar voor stand-upcomedy' Ricky Gervais

- Toen u in 2017 met ‘Humanity’ op tournee trok, zei u dat het zowel het beste als het slechtste jaar was om met stand-up een comeback te maken.

ricky Gervais «Het was wel degelijk het beste jaar, daar ben ik inmiddels uit. De reden waarom ik dacht dat het ook het slechtste jaar was, is dat er in die periode zoveel onrustwekkends gebeurde in de wereld. Waarom kende alt-right ineens zo’n opgang? Waarom doken er plots weer nazi’s op? Waarom geloofden zoveel mensen die opzichtige miljardair wanneer hij zei dat de ‘linkse elite in Hollywood’ één van de grootste problemen van zijn land was? Waarom vielen mensen voor dat soort onzin? Waarom geloofden ze zijn praatjes over ‘we moeten het moeras droogleggen’? Hij is zélf het moeras! Ik vroeg me ernstig af hoe ik daar grappen over kon maken. Hoe kun je zo’n aanfluiting overtreffen?»

- ‘Humanity’ is in ieder geval geen lange aanklacht tegen Trump geworden.

Gervais «Heel bewust. Het heeft geen zin om alleen maar dingen te staan roepen die het overgrote deel van het publiek ook vindt, en daar applaus mee te scoren. Dat is te makkelijk. Een comedyshow moet ook niet té politiek worden. Ik heb het bijvoorbeeld wel over de merkwaardige scheldcultuur van vandaag. Argumenten zijn blijkbaar niet meer van tel. Sociale media hebben het belachelijke idee ingang doen vinden dat populariteit belangrijker is dan de waarheid. Politici hebben dat ondertussen ook massaal begrepen. Dat vind ik een zorgwekkend fenomeen. Je kunt eender welke kletspraat verkopen en er nog mee wegkomen ook. Of wat iemand zegt ook klopt, is totaal onbelangrijk. Het zegt veel over de tijd waarin we leven, vrees ik.»

- Hebben de roem en rijkdom uw humor beïnvloed? Anders gezegd: kan iemand met uw status nog overal grappen over maken?

Gervais «Komieken zijn nog altijd een beetje de hofnarren. Wij zijn de simpele clowns die iets zeggen over de koning en daarmee het gepeupel aan het lachen brengen. De nar kan alles zeggen, net omdat hij zelf niks voorstelt. Mijn probleem is dat ik bij wijze van spreken even rijk als de koning ben geworden. Dat probeer ik op te lossen door mezelf, op ironische wijze, toch weer als underdog voor te stellen. En er bijvoorbeeld op te wijzen dat ik klein en dik ben, en niet meer van de jongsten. En in de media krijg ik vaak de wind van voren. Ik vertel ook over de eerste keer dat ik met een privé-jet vloog. De piloot zat al in het vliegtuig toen ik, toch enigszins trots en opgewonden, aan boord stapte en hij dacht dat ik – die dikkerd met zijn domme baardje – de kok was. Echt gebeurd! (Lacht) Zo heb je het publiek meteen waar je het wilt hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234