null Beeld

Ridley Scott en de cast over 'All the Money in the World', de film die iedereen wil zien

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar vanaf deze week dan toch in de zalen: het waargebeurde drama ‘All the Money in the World’. Acht weken geleden zag het er nog naar uit dat de rol van de befaamde miljardair Jean Paul Getty zou worden vertolkt door Kevin Spacey: de film was kant en klaar, de trailers waren al op de wereld losgelaten, rond Spaceys vertolking hing zelfs al Oscarbuzz. Tot het seksschandaal rond Spacey losbarstte en regisseur Ridley Scott de spectaculaire beslissing nam om de acteur uit de film weg te gommen, en al zijn scènes opnieuw op te nemen met Christopher Plummer.

Erik Stockman

'Ik wist meteen dat ik Kevin Spacey moest vervangen. Wat hij gedaan heeft, heeft me diep geschokt. De jongen die hij heeft aangerand, was 14, verdomme'

Los Angeles, maandag 18 december. Op de veertiende verdieping van het Four Seasons Hotel krioelt het van de journalisten, de pr-assistenten en de Hollywood-sterren. Ridley Scott staat in de gang te overleggen met zijn agent, Mark Wahlberg stapt met zijn gevolg uit de lift. Hoewel hij hier vandaag uiteraard niet aanwezig is, gonst de naam Kevin Spacey hier voortdurend in het rond. Een Amerikaanse journalist vertelt me dat het geen twijfel lijdt dat Spacey binnenkort in de bak vliegt: ‘Zowel in Los Angeles, New York als Londen lopen er gerechtelijke onderzoeken tegen hem. En overal wordt hij beschuldigd van verkrachting, wat zwaarder weegt dan seksuele intimidatie. Spacey gaat naar de gevangenis, zeker weten.’ En net voor de aanvang van de interviews vraagt een persattaché vriendelijk maar beslist om toch niet élke vraag rond Spacey te laten draaien. Vooruit dan maar.

Eerst mogen we babbelen met Wahlberg, die in ‘All the Money in the World’ de rol vertolkt van de fixer die in opdracht van de steenrijke industrieel Jean Paul Getty in Rome met de kidnappers van diens kleinzoon Paul gaat onderhandelen. Tijdens het gesprek speelt rond Wahlbergs lippen een geamuseerd glimlachje: ‘Dit is werkelijk het vreemdste dat ik ooit in de filmbusiness heb meegemaakt.’

HUMO Mark, wat ging er door je heen toen je hoorde dat Spacey uit de film zou worden weggewist?

MARK WAHLBERG «Eerlijk gezegd: toen de onthullingen rond Kevin in de media verschenen, was ik aanvankelijk niet met het lot van ‘All the Money in the World’ bezig. Er waren op dat moment, zo vond ik, belangrijker dingen. De slachtoffers van het seksuele misbruik: dáár moest de aandacht naartoe, niet naar onze film. Maar toen besliste Ridley om de film te redden.»

HUMO Je kreeg een telefoontje van hem?

WAHLBERG «Dramatischer nog: ik trof Ridley totaal onverwacht aan in mijn hotelkamer toen ik terugkwam van enkele promo-interviews rond ‘Daddy’s Home 2’ in New York. Ik zag hem daar zitten in mijn sofa en riep: ‘Wow! What’s up, dude?’ (lacht) Hij vroeg me of ik het zag zitten om een deel van de film opnieuw op te nemen, en ik zei meteen ja. Ik moest mijn agenda wel drastisch herzien: ik was van plan om samen met mijn gezin enkele dagen op vakantie te gaan en de maandag daarop moest ik normaal gezien aan een nieuwe film beginnen. Ik heb dat allemaal moeten annuleren, maar goed, iedereen zag de noodzaak in van de reshoots. En het moest snel gaan! Op hetzelfde moment dat ik de set opwandelde en mezelf voorstelde aan Christopher Plummer, riep Ridley al ‘Actie!’ (lacht)»

undefined

null Beeld

HUMO Maken die reshoots van ‘All the Money in the World’ nu een betere of een slechtere film?

WAHLBERG «Daar valt natuurlijk over te discussiëren. Christopher heeft het geweldig gedaan, helemaal anders dan Kevin, maar Kevin blijft ondanks alles in mijn ogen óók een fantastische acteur. Het minste wat je kunt zeggen, is dat al dat gedoe de bekendheid van de film flink heeft vergroot. Iedereen wil ’m zien.»

HUMO Wat trok je in eerste instantie aan in het script?

WAHLBERG «Ik vind die Getty een boeiende figuur. Hij was de rijkste man ter wereld, gaf hopen geld uit aan kunst, maar tegelijk waste hij op hotel zelf z’n kleren en z’n lakens omdat hij geen laundry service wilde betalen. En ook mijn personage, Fletcher Chase, vond ik fascinerend. De echte Fletcher Chase is nog in leven, maar het werd me afgeraden om hem op te zoeken. Er bestaat geen enkele foto van hem, en buiten enkele algemeenheden – hij was de fixer die Getty’s vuile werk opknapte – valt er nauwelijks informatie over hem te vinden. Ik veronderstel dat hij, als ex-CIA-agent, de macht heeft om dingen weg te laten gommen.

»En ten slotte bood dit project me de kans om met Ridley Scott te werken. Ongelooflijk, hoe energiek die man nog is. Ik had verwacht dat hij tegen het einde van de dag in zijn regiestoel in slaap zou vallen, maar hij werd net alerter. Vlak na de reshoots werd hij 80. Ik belde hem op om hem een gelukkige verjaardag te wensen, en maakte van de gelegenheid gebruik om hem te vertellen dat ik het ongelooflijk vind dat hij op z’n 80ste nog zo energiek is. Er viel een pijnlijke stilte. Ik geloof dat hij zich beledigd voelde (lacht).»

undefined


HET TRUMP-EFFECT

Michelle Williams, bekend van ‘Blue Valentine’ en ‘Take This Waltz’, maakt in ‘All the Money in the World’ indruk als Gail Harris, de gepijnigde mama van de in Rome gekidnapte Paul Getty. Haar vertolking leverde haar intussen al een nominatie voor een Golden Globe op en reken maar dat haar naam ook op de shortlist voor de Oscars zal prijken.

MICHELLE WILLIAMS «Toen Ridley me vertelde dat hij Kevin ging vervangen, zei ik tegen hem: ‘Je mag mijn salaris hebben. Of mijn Thanksgiving-vakantie.’ Hij heeft mijn vakantie genomen (lacht).»

HUMO Was het niet lastig om van de ene dag op de andere opnieuw in de huid van Gail te kruipen?

WILLIAMS «Nee, ze zat nog onder mijn vel. Als het aan mij zou liggen, zou ik wel vaker willen terugkeren voor reshoots. Gewoon omdat het je de kans geeft om je prestatie te verbeteren.»

HUMO Afgelopen week zijn nog meer slachtoffers van seksueel misbruik naar voren getreden, onder wie Salma Hayek. Waarom, denk je, komen die verhalen uitgerekend nú allemaal uit?

WILLIAMS «Volgens mij valt het allemaal terug te brengen tot de verkiezingsoverwinning van Trump. Op dat moment is er iets beginnen te borrelen. Wij, vrouwen, weten natuurlijk al veel langer dat we in een wereld leven waarin we elke dag opnieuw moeten vechten tegen seksuele intimidatie. Maar toen Trump werd verkozen, beseften we met een klap dat de toestand véél schrijnender was dan we dachten. Ineens is de woede naar boven gekomen. We kunnen niet langer zwijgen.»

HUMO Maar kunnen al die getuigenissen ook echt iets veranderen?

WILLIAMS «Voor de mannen is de tijd gekomen om rekenschap af te leggen. En geloof me, er zijn er veel bij wie momenteel het angstzweet uitbreekt, omdat ze beseffen dat ze zich voor hun gedrag zullen moeten verantwoorden.

undefined

null Beeld

»Als er in Hollywood, maar ook daarbuiten, meer vrouwen op sleutelposities komen, dan zal de seksuele intimidatie op het werk afnemen. Want vergis je niet: het probleem is het machtsonevenwicht. Al die seksuele misdragingen zijn daar het gevolg van. Er moeten meer vrouwen aan de macht komen, zodat ik mijn dochter een betere wereld kan schenken.»

HUMO Nog even terug naar de film. Ook al gaat jouw personage door de hel, we zien haar geen enkel traantje plengen.

WILLIAMS «Ridley had gezegd: ‘Je mag niet huilen.’ Ziehier een vrouw die het zichzelf niet toestaat om emotioneel te breken. Dat is gebaseerd op de waarheid: Gail zag het niet zitten om mee te draaien in een soap. Ze werd door de paparazzi zelfs bekritiseerd omdat ze weigerde om voor hun flitsende camera’s te snotteren. Als tegenreactie schilderden ze haar af als een ijskoude booswicht.»

HUMO Blij met je Golden Globe-nominatie?

WILLIAMS «Die heb ik te danken aan Ridley. Ik vind hem een grote meneer.»

undefined


DOOD OP DE SET

En daar is-ie dan: supersub Christopher Plummer, de man die op zijn 88ste totaal onverwacht de opdracht kreeg om in de huid van Jean Paul Getty te kruipen en aldus Kevin Spacey te doen vergeten. En we mogen van een meer dan geslaagde invalbeurt spreken: de Canadese veteraan – die u ook kent als kapitein Von Trapp – won zes jaar geleden al eens een Oscar voor zijn prachtige bijrol in ‘Beginners’ en lijkt nu op weg naar een nieuwe trofee.

HUMO Meneer Plummer, hoe voelde het om in zulke ongewone omstandigheden op de filmset te verschijnen?

Christopher PLUMMER «Hysterisch (lacht). Maar weet u, ik hou er wel van om risico’s te nemen. Idem dito voor Ridley. Op de één of andere gekke manier hadden we zin in die uitdaging.»

HUMO Had u zoiets al eerder meegemaakt?

PLUMMER «In het theater: ja. Maar dit was de allereerste keer dat ik iemand in een film heb vervangen. Toen het aanbod binnenliep, was ik net op weg naar Florida om daar de winter door te brengen – lafaard die ik ben (lacht). Ik zei tegen Ridley: ‘Graag, maar ik zal wel eerst het script moeten lezen.’»

null Beeld

undefined

''Eerst dacht ik: Bám, ze hebben Harvey Weinstein eindelijk te pakken! En meteen daarna: O neen, Kevin ook!'

HUMO Een acteur die uit een film wordt weggegomd: vindt u dat eigenlijk wel correct?

PLUMMER «Goh, ik weet alleen dat er gigantisch veel geld op het spel stond. Als ze de film niet op tijd hadden kunnen uitbrengen, zouden ze tientallen miljoenen dollars hebben verloren.»

HUMO Was u niet zenuwachtig? U had toch geen tijd meer om u deftig voor te bereiden?

PLUMMER «Dat is zo. Heel even vroeg ik me af of mijn geheugen het wel zou aankunnen: per slot van rekening moest ik in negen dagen een rol opnemen die bijna uitsluitend uit lange monologen bestaat. Die Getty houdt nooit op met praten (lacht). Maar het is me gelukt. Ik veronderstel dat mijn jarenlange theaterervaring me heeft geholpen.

»Ik vond het aanvankelijk wel vreselijk voor de andere acteurs. Mark en Michelle moesten van voren af aan beginnen – Oh my God! Maar ze vonden het heerlijk, wat mij dan weer vertrouwen gaf.»

HUMO En kijk, nu heeft u een nominatie voor een Golden Globe op zak.

PLUMMER «Voor een rol die niet eens voor mij bedoeld was. Heel vreemd allemaal (lacht). Luister, het was een knotsgekke situatie, maar al die Golden Globe-nominaties die we nu hebben gekregen, vormen voor ons een soort bewijs dat we alles tot een goed einde hebben gebracht.»

HUMO Heeft u niet aan Ridley gevraagd waarom hij de rol van Getty niet onmiddellijk aan u heeft gegeven?

PLUMMER «Daar zit ik hem nu de hele tijd mee te plagen, maar de waarheid is dat ik al op zijn shortlist stond. Ik was uiteindelijk wel blij, want ik wilde al heel lang met hem werken. Russell Crowe probeert al jaren om Ridley en mij te koppelen, maar Ridley blokte een samenwerking om één of andere reden altijd af. Wat aantoont dat Ridley in feite een vreselijke smaak heeft (lacht). Nee, ik zit te zwanzen: Ridley hoort bij de allergrootsten.»

HUMO Hoe staat u nu te kijken naar al die seksuele misdragingen in de filmwereld?

PLUMMER «Ik sta er vooral van te kijken hoe geschokt iedereen is. Ik bedoel: die dingen zijn in de acteerwereld al aan de gang sinds de oude Grieken. Waarom is iedereen zo verrast?»

HUMO Wat wist u eigenlijk af van uw personage, Jean Paul Getty?

PLUMMER «Niet veel. In de tijd van het gijzelingsdrama woonde ik in Europa. Ik vond hem een kleurloze creatuur. De ironie is dat hij vandaag, vergeleken met de miljardairs van Facebook en Microsoft, een armoedzaaier zou zijn. Ik vergelijk hem graag met King Lear, de koning die niet ziet dat zijn familie ten onder gaat. Het verschil is dat Lear, zij het veel te laat, tot inkeer komt, iets wat over Getty niet kan worden gezegd. Toch heb ik hem met zoveel mogelijk warmte gespeeld. Ik wilde hem niet neerzetten als de ijskoude klootzak die hij was, want dan zouden de toeschouwers buitenstappen. Ik ben wél van mening dat hij oprecht hield van zijn ontvoerde kleinzoon, en dat hij er achter de schermen alles aan deed om hem vrij te krijgen.»

HUMO U bent 88. Heeft u nog wilde plannen?

PLUMMER «Ik lijk ieder decennium een comeback te maken. Toen ik op weg was naar Florida, dacht ik: ‘God, ik heb al zes weken niet meer geacteerd. Mijn carrière zal wel voorbij zijn.’ Toen kwam het telefoontje van Ridley, en ik ben er als een gek opgesprongen. Zelfs als het script vreselijk was geweest, zou ik het hebben gedaan. Ik zou alles doen om aan het werk te blijven – zelfs meespelen in een pornografische film (lacht). Geen haar op mijn hoofd dat aan pensioen denkt. En als ik doodval, dan het liefst op de set. Op die manier voeg ik nog wat drama toe aan de productie (lacht).»


Alien en mickey mouse

Wie ‘Alien’ en ‘Blade Runner’ heeft gezien, weet dat Ridley Scott in staat is tot mirakels. Maar met de vervanging van Spacey door Plummer, en dat amper zeven weken voor de release, verrichtte de regisseur misschien wel zijn grootste wonder.

HUMO Wat ging er door u heen toen één van uw hoofdacteurs van seksueel misbruik werd beschuldigd? ‘Oh shit, we zitten in de problemen!’

Ridley SCOTT «Maar nee. Ik ben dol op problemen. Schotel mij een probleem voor, en ik leef helemaal op (lacht).

»Toen al die onthullingen rond Harvey (Weinstein, red.) in de media verschenen, was mijn eerste reactie: ‘Bám, ze hebben Harvey eindelijk te pakken.’ En toen vlak daarna ook Kevin van verkrachting werd beschuldigd, dacht ik: O neen! Hij ook!

»Wat Kevin heeft gedaan, heeft me echt geschokt. Die jongen die hij heeft aangerand, was 14, verdorie! Nu, de goede kant aan dit alles is dat er in Hollywood eindelijk een zuivering kan plaatsvinden. We moeten het moment aangrijpen om eindelijk een einde te maken aan die shit, die in Hollywood al een eeuwigheid aan de gang is. Weet je, mijn advies aan al die meisjes die actrice willen worden, is: ontmoet casting agents, producenten of regisseurs uitsluitend op kantoor. Spreek niet met hen af in een bar, laat staan in een flat of in een hotelkamer – dat is het domste wat je kan doen. Zelf ontmoet ik nóóit iemand buiten mijn kantoor.»

HUMO Enkele uren nadat de beschuldigingen aan het adres van Spacey in de pers waren verschenen, hing u al aan de telefoon met Christopher Plummer. Was u er rotsvast van overtuigd dat u het zou kunnen klaarspelen?

SCOTT «Ja hoor. Ik bekeek de situatie en dacht: ‘Er zit niets anders op, ik moet Kevin vervangen en we moeten een deel van de film opnieuw inblikken.’ Mooi meegenomen was dat Mark en Michelle geen geld vroegen voor de reshoots: ze wilden de film echt helpen redden, wat een goed teken was. Uiteindelijk hebben we het hele zaakje in negen dagen opnieuw opgenomen. Praktisch gezien was het niet eens zo moeilijk – we gebruikten een andere acteur, maar dezelfde sets en dezelfde teksten. Achteraf gezien vind ik dat de hele film door het spel van Christopher zelfs interessanter is geworden.»

HUMO Waar bevond u zich toen de jonge Paul Getty werd gekidnapt?

SCOTT «Waarschijnlijk in een nachtclub (lacht). In die tijd, het begin van de jaren 70, was ik afgestudeerd van de kunstschool en had ik enkele successen geboekt met het draaien van reclamespots. Getty was toen al een bekende miljardair, en vervolgens werd hij ook berucht omdat hij het losgeld voor zijn kleinzoon weigerde te betalen. En dat terwijl de ontvoerders het oor van die jongen hadden afgesneden. Zelf vermoedde ik toen al dat Getty met de ontvoerders aan het onderhandelen was, maar de algemene teneur was dat hij een smeerlap was die zijn eigen kleinzoon niet eens vrij probeerde te krijgen. Tja, de mensen houden er nu eenmaal simplistische redeneringen op na, hè. Voor mij was Getty lang niet de hardvochtige eikel waarvoor hij in de pers werd versleten. Maar hij was wél extreem ijdel – hij heeft drie facelifts laten uitvoeren, waardoor hij er op het eind van zijn leven een beetje als een freak uitzag.»

HUMO U heeft nog met zijn achterkleinzoon samengewerkt, Balthazar Getty.

SCOTT «Ja, ik had Bal een rol gegeven in ‘White Squall’. Hij was toen 19. Vijftien jaar later zat ik te eten in een restaurant toen Bal aan mijn tafeltje verscheen: ‘Hey, Rid, kom even kennismaken met mijn vader.’ En toen heb ik dus de man ontmoet die nu in zekere zin de ster is van ‘All the Money in the World’. Het oor was weg, zijn haar hing sluik naar beneden, en hij zat in een rolstoel. Hij woonde bij zijn mama, Gail Harris, die tot zijn dood in 2011 voor hem heeft gezorgd. Intriest.»

HUMO Iets helemaal anders: wat gaat er gebeuren met de ‘Alien’-franchise? Want nu Fox is overgenomen door Disney, zitten de aliens net als ‘Star Wars’ en de superhelden van Marvel in de stal van Mickey Mouse.

SCOTT «Om te beginnen, ga ik ervan uit dat ze bij Disney precies weten wat ze aan het doen zijn. Nu ze beschikken over de rechten op ‘Star Wars’, Marvel én ‘Alien’, kunnen ze met hun films op zowat elk denkbare doelgroep mikken: kinderen, tieners, volwassenen... Het past allemaal in een zorgvuldig uitgekiend masterplan. Trouwens, volgens mij was George Lucas knettergek om ‘Star Wars’ aan Disney te verkopen. Disney heeft hem er 4 miljard dollar voor betaald, geld dat ze met die twee nieuwe ‘Star Wars’-films intussen al hebben terugverdiend. Net zoals ‘Star Trek’ zal ‘Star Wars’ nu wel nooit meer weggaan: er gaan televisieseries komen, spin-offs, nog meer sequels... Reken maar dat ze de koe tot de laatste druppel gaan uitmelken. En vergeet niet: ook ‘Avatar’ zit nu bij Disney. Jim (James Cameron, red.) werkt nu al negen jaar aan de sequel (rolt met de ogen). Negen jaar! Als we geluk hebben, komt ‘Avatar 2’ uit in 2032 (lacht). Maar nu ben ik een beetje stout: Jim is een geweldige kerel en een briljant cineast.

»Nu, in de catalogus van Disney vormt ‘Alien’ zo’n beetje de dark side of the moon. Ik ben er zeker van dat ze de franchise verder zullen laten evolueren, maar zelf ben ik van mening dat het tijd is om het monster uit de films te laten verdwijnen. Ze gaan met nagelnieuwe ideeën op de proppen moeten komen.»

HUMO Wat vond u van ‘Blade Runner 2049’?

SCOTT «Ik vind dat Denis Villeneuve prachtig werk heeft verricht. Maar zijn film duurt te lang (lachje).»

HUMO U bent onlangs 80 geworden. Maar u gaat lustig door met het maken van films?

SCOTT «Ja hoor. Ik geniet er nog te veel van. Nu ook weer met ‘All the Money in the World’. Iedereen denkt dat die reshoots me kopzorgen bezorgden, maar ik kreeg er net een kick van. En zolang ik die kick voel, ga ik ermee door.»

‘All the Money in the World’ loopt vanaf woensdag 27 december in de bioscoop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234