null Beeld

Rilatine in het drinkwater tegen examenstress? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen!

Heel wat vaders en moeders graaien in de rilatinepot van hun kinderen.

Je ziet ze bleek en uitgemergeld door de studentenwijken lopen, met wankele knieën en een hartslag die eerder een hartroffel is. Met holle ogen mompelen ze (klinkt misschien wat raar, maar als je met gesloten ogen pakweg een boterham kunt eten, kun je ook met holle ogen mompelen), dus met holle ogen mompelen ze: ‘Het verschil tussen exorbitaal en exorbitant is, euh... Oh my God! Ik ben het kwijt! Ik ben een loser!’ Ja, het is weer examentijd, en de stress hangt in de lucht als de smoutebollenstank boven de stad Antwerpen. Gelukkig bestaan daar goeie middeltjes tegen.

Dr. Koen De Zeulder «Goeie middeltjes? Ik wou dat het waar was. Als de wind een beetje tegenzit, kun je die zurige vetlucht tot in Zoersel ruiken. Je zult het maar meemaken dat je na een gezonde boswandeling naar smoutebollen stinkt. Ik kan die villabewoners geen ongelijk geven dat ze naar de rechter stappen.»

HUMO Ik had het over middeltjes tegen examenstress.

De Zeulder «Aha! Je bedoelt het wondermiddel rilatine? Ja, dat is te koop op elke middelbare school. Die ADHD’ertjes sparen hun pillen op en verkopen ze aan hogeschoolstudenten. Maar het is opletten geblazen, er zit veel nepspul tussen.»

HUMO Die scholiertjes handelen in namaak?

De Zeulder «Zonder dat ze het beseffen. Heel wat vaders en moeders willen ook na een zwaar weekend alert en productief blijven op het werk, en dan graaien ze in de pot van hun kinderen. Die pot wordt dan aangevuld met aspirientjes of zo. En die worden weer doorverkocht. Rilatine in het drinkwater zou volgens sommigen veel kunnen oplossen. Dan wordt het echte spul eerlijk verdeeld.»

HUMO Bent u daar een voorstander van?

De Zeulder «Nee, want de effecten van rilatine zijn onvoorspelbaar. De ene wordt er spits en energiek van, de andere verandert in een zenboeddhist na een bak Cara-pils. Dat is wetenschappelijk bewezen. Een collega heeft een interessant experiment gedaan. Honderd bakfietsers kregen een stevige rilatinepil. De helft kroop onmiddellijk in de bak van hun fiets om daar wat te gaan chillen. De andere helft spurtte naar een bouwmarkt voor betonijzers en cement om meteen aan de overkapping van de Antwerpse Ring te beginnen.»

HUMO Zijn er alternatieven?

De Zeulder «Er is maar één alternatief: ditrocomulgan.»

HUMO En dat is?

De Zeulder «Een gedeponeerde merknaam. Verder hangt het ervan af wat ik in huis heb. Maar doorgaans is het een mengsel van talkpoeder, paneermeel en pleisterkalk. En dan nog een snuifje oregano of basilicum, zodat ik zonder te moeten liegen kan zeggen dat er ook traditionele kruiden in zitten.»

HUMO En werkt dat?

De Zeulder «Natuurlijk, want er zitten werkzame bestanddelen in!»

HUMO Dat talkpoeder, het paneermeel en de pleisterkalk?

De Zeulder «Hoho! Nu vergeet je even de traditionele kruiden!»

HUMO Hoe weet u dat die bestanddelen werkzaam zijn?

De Zeulder «Omdat het op de verpakking staat: ‘Bevat werkzame bestanddelen’. Kijk, ik ben geen voorstander van de Europese Unie, maar het is wel aan die overbetaalde mierenneukers te danken dat er op elke verpakking betrouwbare informatie staat. Dus als je leest dat iets werkzame bestanddelen bevat, wat zit er dan in, denk je?»

HUMO Werkzame bestanddelen?

De Zeulder «Voilà. Dus als de consument ditrocomulgan koopt, dan wéét hij verdomd goed wat daarin zit. Als het bij wijze van grote uitzondering niet zou helpen, dan schrijf ik hem tetrazaludon voor, of terabiflamozol. Dat is iets duurder, maar daar zitten nog meer werkzame bestanddelen in.»

HUMO Zijn er risico’s verbonden aan die producten?

De Zeulder «Nee! Mijn boekhouder heeft een waterdicht systeem bedacht, en als één of andere sukkel van Volksgezondheid begint te speuren, loopt hij al gauw te pletter tegen een postbus op een belastingparadijselijk eiland dat niet eens bestaat.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234