null Beeld

Ringland: de overkapping van de Antwerpse Ring en de plotse U-bocht van de politici

Bijna tien jaar al breekt de Vlaamse regering zijn tanden op het Antwerpse verkeersdossier. Zij pleit voor het BAM-tracé, een omstreden aanpak van de ring die in februari bekrachtigd werd door het Valentijnsakkoord. Pal daartegenover staan de actiegroepen en de linkse partijen. Uit hun onvrede is het project Ringland ontstaan.

Ringland in een notendop: de ring wordt overkapt, de complexe verkeersstromen worden ondergronds gescheiden, en bovenop de ring komt een avontuurlijk groengebied met faciliteiten voor fietsers en openbaar vervoer.

In geen twee maanden tijd heeft het collectief Ringland een explosieve aanhang verworven. Sommige politici snijden al een bocht aan, een onverwacht verkeersmaneuver. Humo stond midden in de actie en zag een zelden geziene geestdrift in een oud en zogezegd uitgeleefd dossier.

‘De vele tienduizenden omwonenden, de twaalf scholen en vijfenzeventig crèches die nu onder een wolk van fijn stof zitten, zullen een gezonder leven krijgen.’ (uitspraak op een massaal bijgewoonde infoavond in de Roma)

Manu Claeys (stRaten-generaal) «Al in 2005 zijn we met een delegatie tot op het kabinet van Kris Peeters, geraakt die toen kersvers minister van Milieu was. Hij heeft onze brochure over de overkapping en onze buitenlandse voorbeelden gezien, en hij zou het ‘zijn aandacht geven’.

»Al negen jaar zijn wij dus aan het organiseren tegen een slecht idee, dat BAM-tracé, terwijl wij negen jaar hadden kunnen mobiliseren voor een heel goed idee, die overkapping.»

Sven Augusteyns (online campagneleider Ringland) «Het succes op de sociale media? Dat is de combinatie van individueel actief zijn en toch deel uitmaken van een grotere groep. De laatste laatste dagen komen er elke dag duizend Ringlanders bij.

»Nu willen we dat draagvlak breder maken. Aantonen dat het geen exclusief Antwerps probleem is, dat ook elders mensen met dezelfde problematiek kampen. In Boom, Gent en Gentbrugge zijn er al groepen die om een overkapping vragen. Het zou knap zijn als Ringland een hefboom wordt, een voorbeeld.»

Peter Vermeulen (bezieler van Ringland) «Ongeacht wie zijn kar draait en wat de samenstelling van de volgende Vlaamse regering zal zijn: als zij na de verkiezing nog maar dénken dat ze hun zin kunnen doen, dan gaan ze nog vier jaar miserie tegemoet, door de juridische slijtageslag met de actiegroepen.»


Bekijk een filmpje:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234