null Beeld

Riot Songs

De onlusten in de Britse steden hebben al één song opgeleverd: 'Riot' van Reverend & The Makers. Liedjes met het woord 'riot' of 'burning' in de titel zijn er genoeg, maar teksten die écht over rellen vertellen, zijn dunner gezaaid. Een boemlezing.

Sander Van den Broecke

1. Los Angeles, 11-17 augustus 1965

'Trouble Every Day' van Frank Zappa & The Mothers of Invention


Rellen in de zwarte wijk Watts, na een hardhandige arrestatie. 'Burn, baby, burn!' roept de massa, en voegt de daad bij het woord: 34 doden, 1.000 gewonden, 40 miljoen dollar schade. Frank Zappa, vijfentwintig, ziet het gebeuren op televisie en schrijft er misschien wel zijn simpelste song over: verontwaardiging, onbegrip en - echt waar - een zwaaiend vingertje, in twaalf bluesrockmaten.

'Don't you know that this could start / On any street in any town / In any state if any clown / Decides that now's the time to fight'.Op basis van dat ene lied geeft producer Tom Wilson Zappa's groep The Mothers een platencontract.

'Leuk bluesbandje,' denkt hij.

undefined

In zwart Detroit slaan de stoppen door na een politierazzia in een illegale club: 43 doden, 470 gewonden, 60 miljoen dollar schade. John Lee Hooker, net vijftig geworden en al ruimt twintig jaar inwoner van Detroit, rapporteert er nog in hetzelfde jaar over in 'The Motor City is Burning'. 'I just don't know what it's all about' zucht hij over de gitaar van Buddy Guy. 'It's worser (sic) than Vietnam'.


De jonge honden van MC5 - luid, vuil, links en ook van Detroit - coveren zijn boogie bijna meteen op hun explosieve livedebuut 'Kick Out the Jams'. Zij begrijpen het wél, maar 'papa and mama can't see what it's all about'. Papa Hooker besluit dat hij met vrouw en zoontje uit de stad trekt; MC5 sympathiseert met de relschoppers en haalt uit naar de politie ('pigs') en de Black Panthers, die sluipschutters op de daken hadden geposteerd om de brandweerwagens te stoppen.


3. Londen, 10-12 april 1981
'Di Great Insohreckshan' van Linton Kwesi Johnson

Na een vermeend geval van politie-brutaliteit is de maat voor de inwoners van achterstandswijk Brixton vol: drie dagen vechten ze met duizenden tegen de powers that be, aangevoerd door Margaret Thatcher. Doden vallen er niet, de schade wordt op 7,5 miljoen pond geraamd. Linton Kwesi Johnson, een dichter en journalist van bijna dertig die al drie platen vol opstandige dubreggae heeft gemaakt, betreurt in 'Di Great Insohreckshan' ('The Great Insurrection') dat hij niet in de stad was tijdens de rellen, want het was 'een historische gebeurtenis'.

Wanneer de vijf agenten die taxichaufeur Rodney King in mekaar hebben geslagen (hij had te snel gereden) door een jury worden vrijgesproken, ontploft zwart LA: 52 doden, 2.500 gewonden, 446 miljoen dollar schade. Dr. Dre - zevenentwintig en bekend van N.W.A. - zit net te sleutelen aan zijn spraakmakende solodebuut 'The Chronic'.

Samen met de nog onbekende Snoop Dogg schrijft hij 'The Day the Niggaz Took Over': geen commentaar, geen verslag, maar een verzameling stemmen uit het getto, die honderduit getuigen over hun rooftocht en hun woede. 'Iets moois van de blanke pikken': dáár gaat het hen om.

Twee jongens (15 en 17 jaar oud) vluchten voor de politie, verstoppen zich in een elektriciteitscabine en worden geëlektrocuteerd. De Parijse banlieues exploderen, andere steden volgen. Er vallen 2 doden, 9.000 auto's worden in de fik gestoken, de schade loopt tegen de 200 miljoen euro aan. Sniper, één van Frankrijks grootste rapformaties, legt in 'Brûle' de vinger op de wonde.

In het refrein - 'Brûle, Babylon, brûle!' - klinkt de echo van 'Burn, baby, burn'. 'Ik wil je horen huilen, ik wil je horen schreeuwen... Dat de hitte de tralies van je cellen smelt... Kindjes met krampen van de honger... Je zegt dat we vooruitgaan, maar 't wordt alleen maar slechter... Wie haat zaait zal vuur oogsten'. Genoeg voor Nicolas Sarkozy, in die dagen minister van Binnenlandse Zaken, om Sniper 'schoften' te noemen 'die Frankrijk onteren'.

Bonus: in 'C'est la guerre' vat nog een andere topper uit de Franse hiphop, Mafia K'1 Fry ('Afrikaanse mafia'), de bron van de colère puntig samen: 'Ze hebben maar twee projecten voor ons: 'Prison' en 'Misère'.'


Of zoals ze in Tottenham zeggen: 'L'histoire se répète.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234