null Beeld

Ritueel slachten bij moslims: hoe koosjer is halal?

Michel Vandenbosch (Gaia): 'Weet je wat het meest gehoorde argument vóór halal is? Dat je de dieren niet hoort brullen van de pijn. Ga jij nog piepen als ze je keel oversnijden?'

Redactie

Al drie jaar op een rij hadden de leerlingen van het Antwerpse stedelijk onderwijs een formulier mee naar huis gekregen: het tijdens de bos- en zeeklassen geserveerde vlees was halal. Nooit had iemand daar wat van gezegd, tot één Vlaamse moeder erover viel ('wij hebben daar toch niet om gevraagd?') en er een rel van kwam. Onderwijsschepen Robert Voorhamme (SP.A) moest na verificatie erkennen dat hij 'slecht gecommuniceerd' had: van de bij gaarkeuken Agape bestelde gerechten zijn alleen die met kip en kalkoen halal - het rundvlees niet. Na de opwarming van de aarde en de oorlog in Darfoer: dit.

undefined

Terwijl de rel nog nasudderde in de gemeenteraad (Voorhamme: 'Het is bijna onmogelijk om nog niet-halal geslachte kip te vinden'), ging Humo naar de slager. Wat ís halal eigenlijk? En, belangrijker: is al het vlees dat als halal verkocht wordt, ook wel echt volgens de rituele voorschriften geslacht? 'Wij proberen slachthuizen te overtuigen om de regels van de Koran te respecteren, maar er is ook nog de economische realiteit.'

Er bestaan veel theorieën over het heelal, maar nog meer over halal. Farid El Machaoud is woordvoerder van Unie van Moskeeën en - recent - medestichter van de Halalfederatie. Die voert gesprekken met het Federaal Voedselagentschap en het ministerie van Volksgezondheid om tot een door iedereen erkend Belgisch halal-label te komen.


HUMO Legt u het ons uit: wat maakt een lap vlees halal?

FARID EL MACHAOUD « Tijdens het slachten moet het dier zachtjes op z'n linkerflank worden gelegd. Het moet qibla liggen: met het hoofd gericht naar Mekka. De slachter moet in één beweging de halsslagader én - belangrijk - de luchtpijp doorhakken. Voor hij dat doet, moet hij 'Allah Akbar' roepen, 'Allah is groot'. Dat is een dankwoord: omdat we het dier waar we al die tijd voor hebben gezorgd, mogen doden voor menselijke consumptie.»


HUMO En dat volstaat?

EL MACHAOUD « Er zijn nog een paar dingen. Het dier moet nog leven op het moment dat de kop wordt afgehakt, want de profeet heeft gezegd dat we niet van dood vlees mogen eten. Het mes mag niet worden geslepen binnen het gezichtsveld van het dier. Het dier mag het mes zelfs niet te zien krijgen, en het mag ook geen getuige zijn van de slachting van een ander dier. Dat is allemaal zo bepaald omdat het dier vooral geen stress mag hebben. Daarom is er in de slachthuizen nood aan een aparte ruimte waar het, bij voorkeur een dag tevoren al, eerst even tot rust kan komen.»


HUMO Een chill-outroom in het slachthuis? Jullie zijn nog liever voor de dieren dan Gaia!

EL MACHAOUD « Ik probeer Michel Vandenbosch al maanden duidelijk te maken dat hij zich van vijand vergist. Wij kanten ons heel erg tegen de agro-industrie. Zo'n kalfje of een kip laten opgroeien in een kist of een kooi met amper ruimte om te bewegen, dat kan niet. Dat druist volledig in tegen onze principes.»


HUMO Een kip uit de agro-industrie kan nooit halal zijn?

EL MACHAOUD « In principe niet, nee.

» Nu, we staan in België nog niet ver, hé. Er zijn 160 erkende moslimslachters. Dat zijn mensen die de islam kennen en die groen licht hebben gekregen van de Moslimexecutieve. Je vindt ze in alle Belgische slachthuizen. We moeten naar een professioneler systeem met méér slachters en één geloofwaardig label, zoals er al bestaan voor bioproducten.»

U vindt het volledige artikel in Humo 3472

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234