null Beeld

Robert Altman

Eerder deze week overleed Robert Altman, een van de laatste Amerikaanse Filmauteurs. Herlees hier het Humo-interview uit 1999 met de regisseur van 'Short Cuts' en 'The Player'.

Redactie

'Ik voel me nog altijd 32. Als ik voorbij een spiegel loop, denk ik: 'Wie is die oude vent?''

Robert Altman (74) is stokoud geworden. Die indruk krijg je toch als hij komt aangesloft in een peperdure suite van het Royal Monceau-hotel in Parijs, waar hij op zijn geruite pantoffels en in trainingstenue fel afsteekt tegen het protserige decor. Hij mankt, want voor de zoveelste keer is hij aan zijn knieën geopereerd. Rond zijn gerimpelde oude hoofd zit alleen nog een randje sneeuwwit haar, maar binnenin stormt het.

Zijn vijfendertigste en nieuwste film, 'Cookie's Fortune' is een whodunit waarin eigenlijk naar niemand wordt gezocht, een thriller met een moord die niemand heeft gepleegd. Slim en grappig, onderhoudend en zalig traag. Het verhaal draait grotendeels om oude mensen, en dat is ongehoord voor Hollywood, waar al wie boven de veertig is bij het huisvuil pleegt te worden gezet. Het hoofdpersonage uit de film, Cookie, is een welgemutste oude vrouw die zich sinds de dood van haar man alleen op de wereld voelt. Ze maakt er dan ook een eind aan. Alleen heeft ze de pech dat haar lichaam wordt gevonden door een bekrompen nicht, die de schande van een zelfmoord niet in haar familie wil, en dus maar een moord ensceneert.

Reserve-onderdelen

'Dit is een journalist van het belangrijkste tijdschrift van Nederlandstalig België,' zegt de kranige oude dame die de journalisten ontvangt ter voorstelling van mezelf en Humo. 'Ken ik,' is zijn repliek. 'Ik ben verschillende keren in Knokke geweest, en ook eens in Gent.' Hij spreekt het uit met een perfecte g die hij onmogelijk in Knokke kan hebben geleerd.


HUMO Het gebeurt niet zo vaak dat we films te zien krijgen die over oude mensen gaan.

ROBERT ALTMAN « Het zal de eerste keer wel niet zijn, zeker? Laat me eens nadenken... Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan. Ik weet het niet. Het is wellicht geen van de populairste onderwerpen.»

null Beeld


HUMO Hoe is het voor u om ouder te worden?

ALTMAN « Het is gek: mijn hele leven heb ik het oude mensen horen zeggen, en ik heb hen nooit geloofd, maar nu ik zelf halverwege de zeventig ben, moet ik hun wel gelijk geven: in mijn binnenste voel ik me nog altijd tweeëndertig. Ik loop voorbij een spiegel en ik denk: 'Wie is die oude man?' Want ik voél me niet oud.

» Wat me het meest opvalt, is dat je als oudere man steeds meer van de jongeren wordt gescheiden, hoezeer je daar ook tegen vecht. De ploeg waarmee ik werk organiseerde tijdens de opnamen af en toe een feestje en ik merkte dat ik nooit werd uitgenodigd. Ik moest mezelf uitnodigen. Ze denken er gewoon niet aan je te vragen want ze gaan ervan uit dat je er toch te oud voor bent. Dat is choquerend, het krenkt je. Want ik besef alleen dat ik halverwege de zeventig ben doordat anderen er me constant aan herinneren. En natuurlijk: je voelt weleens ongemakken, ik heb niet meer dezelfde sociale energie, en mijn lichaam geraakt stilaan versleten: ik heb zojuist een knie laten vervangen. Ik ben aan reserve-onderdelen toe, maar in mijn hoofd ben ik achtentwintig, hooguit tweeëndertig. Ik ben zeker dat iedereen van mijn leeftijd het zo aanvoelt.»


HUMO Niet iedereen. David Lynch zei me ooit dat volgens hem iedereen maar één leeftijd heeft. Sommige mensen worden oud geboren, hebben de attitude van een zeventiger, en andere blijven eeuwig jong.

ALTMAN « Dat klopt. Op een gegeven moment bereik je een punt waarop je geestelijk volgroeid bent, en al besef je dat zelf niet, zo blijf je je hele verdere leven. Als ik een meisje zie voorbijwandelen, ben ik nog even nieuwsgierig en opgewonden als toen ik tweeëntwintig was.»


HUMO U bent filmregisseur. Meisjes zullen altijd hun kont blijven draaien voor mensen als u.

ALTMAN « Ja, maar ik heb intussen ook geleerd me niet meer blindelings in avontuurtjes te storten.»


HUMO Sommige mensen worden milder met ouder worden, andere weer cynisch en pessimistisch.

ALTMAN « Dat heeft te maken met wat ze hebben meegemaakt, denk ik. Misschien zijn ze ontgoocheld over hun leven, is het allemaal wat minder meegevallen dan ze hadden gehoopt. Maar ik heb die gevoelens niet. Ik ben nog altijd even vurig als vroeger.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234