null Beeld

Robert D. Kaplan - Moesson

Ten oosten van Afrika ligt een enorme plas water waarvan weinig Europeanen de contouren precies in hun hoofd hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat onze weermannen er nooit een kaartje van tonen: met de wind die daar waait hebben wij niets te maken.

Of toch? De Amerikaanse reisjournalist Robert D. Kaplan
geeft de moesson een ereplaats in zijn nieuwe boek, tot in de titel toe: 'Moesson' (Spectrum).

De regelmaat, de kracht en de richting van de moessonwinden maakten van de Indische Oceaan, van Zanzibar tot Maleisië, al van in de oudheid een snelle en betrouwbare zeeweg.

Lang voor de Portugezen, de Nederlanders en later de Britten daar heer en meester werden, vormden de volkeren in de aangrenzende wereld een commercieel en cultureel systeem dat nooit helemaal verdwenen is en dat nu, in een nieuwe gedaante, zou kunnen herrijzen. De betekenis van de Indische Oceaan stijgt namelijk recht evenredig met de economische groei van China.

Het Chinese kapitalo-communisme heeft een onverzadigbare dorst naar olie en andere energiebronnen. Die worden voor een groot deel aangevoerd over de Indische Oceaan, om dan langs de akelig smalle Straat van Malakka in de Zuid-Chinese Zee te raken.

De Chinezen willen die levensbelangrijke zeeweg wat veiliger en zo mogelijk ook korter maken. Zo denken ze aan een kanaal dwars door Thailand en aan pijpleidingen door Birma en Afghanistan, projecten waarvoor ze moeten samenwerken met de staten en regimes rond de oceaan.

Kaplan heeft een tiental van die landen bezocht en er met politici, journalisten en professoren gepraat om een idee te krijgen hoe het enorme Chinese getij de nabije toekomst zal bepalen. Zijn toekomstbeeld is niet somber. De Chinezen gedragen zich volgens hem niet als ouderwetse imperialisten: ze bouwen havens, geen militaire bases.

Kaplan heeft al dikwijls gelijk gekregen met zijn analyses van probleemgebieden. Hopelijk nu ook weer, al staat er vandaag toevallig in de krant dat het defensiebudget van China nog harder groeit dan zijn economie.

Bekijk een interview met Kaplan:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234