null Beeld

Roberto Martínez, bondscoach van de Rode Duivels: 'We hebben een goede ploeg, maar we hebben nog niets bereikt'

Na de sisser op het EK in Frankrijk hebben de Rode Duivels een nieuw elan gevonden onder bondscoach Roberto Martínez. Op 25 maart geven ze Griekenland partij in Brussel, hun vijfde wedstrijd in de kwalificatieronde voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Met vier zeges en een karrenvracht doelpunten heeft Martínez het nationale elftal op de goede weg gezet en zijn eigen trainerscarrière een boost gegeven: ‘De enige nationale ploeg die me interesseert, is die van België.’

'Je eerste toernooi winnen is altijd het moeilijkste, daarna weet je hoe het moet'

‘Zo glad als olie, maar een vakman pur sang.’ Een korte typering van Roberto Martínez (43) door iemand die het kan weten. Over dat vakmanschap valt niet te redetwisten: de manier waarop de Spanjaard de Rode Duivels een nieuwe identiteit heeft aangemeten – niet langer een ploeg die reageert, maar één die het initiatief naar zich toe trekt – verraadt een deskundige hand. Maar hoe glad is hij?

HUMO U hebt zichzelf ooit als een langetermijncoach omschreven, maar in het voetbal word je afgerekend op de korte termijn.

Roberto Martínez «Winnen is het belangrijkste: dat zal nooit veranderen. Maar als coach is het ook je plicht om te denken aan wat je zult achterlaten voor de man na jou, ook al plukt die de vruchten van jouw werk.»

HUMO Welke erfenis wil u in België achterlaten?

Martínez «Iedereen weet hoeveel individueel talent hier rondloopt. Het komt er nu op aan om meer samenhang te brengen in onze manier van spelen. Om dat te kunnen, heb je duidelijkheid nodig: het team moet in alle omstandigheden weten wat het moet doen, zonder dat het individuele talent zich tekortgedaan voelt.»

HUMO Was die duidelijkheid er dan niet?

Martínez «Bij mijn eerste wedstrijd, het oefenduel in september tegen Spanje, is het voor iedereen duidelijk geworden dat talent alleen niet volstaat om een team als Spanje te verslaan. Die wedstrijd was een sleutelmoment: het roer moest om. Erg radicaal zelfs, want vier dagen later al moesten we tegen Cyprus spelen en daar ging het wél om de punten. Dat het ons is gelukt, bewijst hoe toegewijd de spelers zijn. Ze beseften dat het anders moest. Zo pijnlijk als de nederlaag tegen Spanje was, zo blij was ik met hun reactie tegen Cyprus.»

undefined

null Beeld

HUMO Spelen volgens een plan: dat was nieuw voor deze Rode Duivels.

Martínez (aarzelt) «Die indruk had ik niet. Ik had al met Romelu Lukaku, Marouane Fellaini en Kevin Mirallas gewerkt (als coach van Everton, red.), en de andere spelers kende ik door met Everton tegen hen te spelen. Maar hoe ze als groep dingen zouden oppikken: daar had ik geen idee van.»

HUMO Toen u als opvolger van Marc Wilmots werd voorgesteld en de vraag kreeg wat u zou veranderen, antwoordde u met een wedervraag: ‘Heb je een paar uur?’

Martínez «Dat is toen verkeerd geïnterpreteerd. Ik ben obsessief bezig met voetbal en ik heb bijvoorbeeld élke wedstrijd van het EK in Frankrijk gezien. Ik wilde helemaal niets insinueren over wat er fout was gelopen met de Rode Duivels. Ik heb ook goede dingen gezien, zoals tegen Hongarije. En mijn voorganger heeft deze groep toch samengesteld, that was a great job. Nu moeten we alleen nóg beter worden.»

HUMO Wat miste België om verder te raken dan de kwartfinales op het EK?

Martínez «Spelers en supporters moeten goed beseffen dat de andere landen niet langer zomaar een wedstrijdje tegen België komen spelen. Ze bereiden zich nu allemaal heel goed voor. Bosnië heeft bijvoorbeeld een systeem gehanteerd waarin het nooit eerder had gespeeld

»Geen enkele vorige generatie in België heeft ooit een EK of een WK gewonnen. Dan kun je van de huidige Rode Duivels moeilijk verwachten dat ze zo’n groot toernooi móéten winnen. Ondanks hun uitzonderlijke talent maken we het hun daar niet makkelijk mee. Je eerste toernooi winnen is altijd het moeilijkste. Ik heb het in Spanje gezien: zodra ze het eerste binnen hadden, wisten ze wat het betekende om zoiets te winnen. In Duitsland en Italië weten ze het al langer: hoe slecht ze ook spelen, ze weten dat ze het kunnen halen. In België hebben spelers geen voorbeelden om te zien hoe het moet.»

undefined

null Beeld

HUMO Geldt dat ook niet voor u? Afgezien van een FA Cup die u met het destijds degraderende Wigan hebt gewonnen, hebt u geen prijzen op hoog niveau gepakt.

Martínez «Ik heb nooit op internationaal niveau gewerkt: ik ben hier om te leren. Maar die zeven jaar in de Premier League hebben me wel geleerd hoe je verschillende culturen in een kleedkamer met elkaar mixt en achter een gemeenschappelijk doel krijgt. Ik ben op een lager niveau kampioen geworden met Swansea en ik heb Wigan drie seizoenen op rij in de Premier League gehouden: dat kun je vergelijken met het winnen van de titel met Manchester City.»

HUMO Het is ondertussen alweer een tijd geleden, en het waren kleine clubs.

Martínez «Ik zal er mijn manier van werken niet door veranderen. Ik geloof in wat ik doe, en ik voel me bevoorrecht dat ik deze spelers mag helpen met mijn ervaring.»

HUMO Wat is het doel?

Martínez «De kwalificatie voor het WK in Rusland.»

HUMO Mag het ook iets méér zijn?

Martínez «Eerst de kwalificatie. We hebben vier wedstrijden gespeeld én gewonnen: da’s een goede start. Maar van de vier wedstrijden die over de kwalificatie zullen beslissen, tegen Griekenland en Bosnië, hebben we er nog maar één afgewerkt: thuis tegen Bosnië. Ik ben realistisch: we hebben een goede ploeg, maar we hebben nog niets bereikt.»

HUMO Vóór het duel tegen Gibraltar, met 0-6 gewonnen, waarschuwde u: ‘Er bestaan geen kleine landen meer.’ Moest dat echt?

Martínez «Kijk, dat is wat mensen vaak niet begrijpen: zodra je gaat geloven dat je tegen een klein land speelt, daalt je eigen niveau. Zoiets is onaanvaardbaar. Het gaat om jou en wat jij wil doen, niet om de tegenstander. Hoe vaak hoor ik niet: ‘Alles hangt af van de tegenstander.’ Echt niet! Dat we tegen Gibraltar al na 7 seconden scoorden, bewijst dat de spelers het begrepen hadden. Van bij de start druk zetten: dát is de juiste ingesteldheid, of het nu tegen Gibraltar is of tegen Duitsland.»

HUMO U hebt iets van een eeuwige optimist.

Martínez «Optimistisch zijn is niet juist of fout: het is een keuze. Iedereen kan ervoor kiezen. Als mens ben ik een optimist, en ik moet het ook wel zijn als coach als ik het voetbal wil zien dat ik wil. Ik wil controle over de wedstrijd, we moeten onze kwaliteiten opdringen aan de tegenstander en doelpunten maken. Niet eerst proberen de nul te houden en dan op een diefje winnen.»

HUMO In Engeland werd u een naïeve coach genoemd.

Martínez «Als iemand je zegt: ‘Je hebt het negende grootste budget van alle Premier League-clubs’, en jij zegt: ‘Ik mik hóger dan de negende plaats’, dan noemen ze je naïef. Ik heb zeven jaar in de Premier League gewerkt, de meest veeleisende competitie ter wereld. Als je het daar zeven jaar op rij uithoudt, is dat niet omdat je naïef bent, maar omdat je de lat altijd hoog hebt gelegd. Het is bijzonder makkelijk voor een trainer om van dag tot dag te overleven. Daar hou ik niet van. Ik jaag graag dromen na. Naïef zijn betekent dat je niet weet hoe je ze moet waarmaken. Ik geloof in mijn manier, ook al is ze niet de makkelijkste.»

HUMO Waar haalde u de mosterd?

Martínez «Ik ben in Spanje geboren. Daar krijg je ingelepeld dat voetbal om balbezit draait. Trainers als John Toshack, Pacho Maturana, Arrigo Sacchi en Johan Cruijff hebben een grote invloed op mij gehad. Ik wil een tegenstander op de knieën dwingen met dynamisch voetbal met een hoog entertainmentgehalte. Dat heb ik aangevuld met mijn eigen ervaringen in de Engelse lagere afdelingen – het andere uiterste.»


Pionier in Albion

HUMO U groeide op in een stadje tussen Zaragoza en Barcelona.

Martínez «Balaguer. Er wonen 15.000 mensen: iedereen kent er iedereen. Mijn vader was een voetbalman, ik ben opgegroeid met de bal. Toen ik 16 was, tekende ik een profcontract bij Zaragoza, een grootstad op twee uur rijden van Balaguer. In zo’n competitieve omgeving kon je niet anders dan snel volwassen worden. Dat was niet altijd makkelijk. Van alle jongens daar ben ik de enige die zijn studie heeft afgemaakt – ik heb een diploma in de fysiotherapie, dat had ik mijn moeder beloofd. Ik debuteerde als 19-jarige in La Liga, maar op mijn 21ste ben ik naar mijn geboortedorp teruggekeerd om er mijn burgerdienst te vervullen.»

HUMO U hebt maar één wedstrijd in de Spaanse eerste klasse gespeeld. Op uw 23ste liep u in de Engelse derde afdeling te voetballen: waar is het fout gegaan?

Martínez «Het ís niet fout gegaan. Ik prijs me gelukkig dat ik nu al 27 jaar in de voetbalwereld kan werken. Ik was niet goed genoeg voor een carrière in La Liga, maar dat heeft me niet belet te geloven dat ik toch in het voetbal kon blijven. De weg die ik daarvoor heb moeten afleggen, heeft van mij een rijker mens gemaakt. In 1995 waren er nog geen Spaanse voetballers in Engeland: wij waren de eersten. Ik ben trots dat ik een pionier ben geweest. Voetbal is voor mij een passie, een levenswijze. Het niveau waarop ik het kon spelen, heeft me nooit echt beziggehouden.»

HUMO Zit er een avonturier in u?

Martínez «Ik zou mezelf geen avonturier noemen, wel een denker: ik ben nieuwsgierig. Maar het leven is ook een samenloop van toevalligheden. Dan moet je je kansen grijpen. De eigenaar van Wigan Athletic was ook de eigenaar van de grootste sportwinkelketen in het Verenigd Koninkrijk. Hij opende vier shops in Spanje, waarvan één in Zaragoza. De man die ze voor hem exploiteerde, zag mij en twee anderen voetballen, en heeft ons bij hem getipt. Zo zijn we bij Wigan terechtgekomen.

»Ik ben vrij rationeel. Niet dat er iets mis is met emoties, zolang je ze maar onder controle hebt. Als je emotioneel wordt op momenten dat je rationeel moet zijn, laat je mensen in de steek – in mijn geval: het team. Ik ben met de jaren wel zachter geworden, onder meer door een andere taal te leren. Het maakt je bewust van een andere cultuur. Mensen denken nogal makkelijk dat ze voorbestemd zijn door de plek waar ze zijn geboren. Maar vaak zit er méér in iemand. Als 22-jarige in het Verenigd Koninkrijk belanden was een grote schok. Het eten, de taal, het weer, het voetbal: alles was anders. Ofwel keerde ik binnen de kortste keren terug, ofwel was ik bereid nieuwe dingen te leren en een beter mens te worden. Ik heb voor het tweede gekozen.»

HUMO U woont nu met uw vrouw en dochtertje in Waterloo, maar u hebt een half leven in Engeland doorgebracht. Voelt u zich Engelsman of Spanjaard?

Martínez «Ik voel me vooral Europeaan. Mensen zijn te veel bezig met etiketten. Je moet overtuigd zijn van wat je doet en waarden respecteren: dat is mijn fundament. En verder moet je ruimdenkend zijn.»

HUMO U bent in Engeland opnieuw gaan studeren omdat u ook in het Engels wilde dénken.

Martínez «Ik was de hele tijd aan het vertalen van Catalaans naar Spaans naar Engels: heel frustrerend. Ik heb toen een postgraduaat in marketing en business gevolgd in Manchester en deed wat tv-werk voor Sky Sports – ik analyseerde wedstrijden uit de Spaanse competitie. Live voor een camera heb je gewoon geen tijd om te vertalen.»

HUMO In die school leerde u Jordi Cruijff kennen.

Martínez «We hebben nog tegen elkaar gespeeld: hij als speler van Barcelona B, ik als jeugdspeler van Zaragoza. Toen hij bij Manchester United zat en ik bij Wigan, kwamen we elkaar eens tegen in een restaurant. Vervolgens bleken we ons voor dezelfde cursus ingeschreven te hebben. Natuurlijk kende ik Johan, maar niet persoonlijk: hij was gewoon Jordi’s vader. De manier waarop hij Barcelona heeft veranderd, heeft me altijd gefascineerd. Hij was een genie, maar mijn relatie met Jordi heeft daar niets mee te maken. Die is voor mij van onschatbare waarde. Hij was getuige op mijn huwelijk. Hij werkt nu in Israël en we zien elkaar veel te weinig, maar als het gebeurt, is het alsof het pas van gisteren geleden is.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik heb in de Premier League vaak plannetjes zitten bedenken om Eden Hazard af te stoppen.'


Roberto is bob

HUMO Zou u zichzelf een innoverende coach noemen?

Martínez «Nee. Je hebt wel trends, maar verder is alles in het voetbal al eens uitgevonden.»

HUMO U houdt er wel intrigerende gewoontes op na: u eet bijvoorbeeld niet op wedstrijddagen.

Martínez «Zoals u weet, wordt het bloed naar de maag gepompt bij de maaltijd. Bloed dat je nodig hebt voor je brein tijdens de wedstrijd.»

HUMO Honger geeft de hersenen en de spieren energie. Die had de mens lang geleden nodig in zijn jacht op voedsel, en de voetballer vandaag voor zijn wedstrijd. Dat is evolutionaire theorie.

Martínez «Klopt, maar daar heb ik het niet van. Ik ben een avondmens: mijn brein werkt het best ’s nachts. Dat was al zo toen ik het voetbal en mijn studie combineerde. Mijn eetgewoonten doorkruisten dat nachtwerk, waardoor ik merkte welke invloed die op mijn prestaties hadden. Waarom reageer je soms trager dan anders? Omdat je voedsel aan het verteren bent. Als je dan moet presteren, is je bloed niet waar het moet zijn. Op dat vlak ben ik een autodidact: als iets niet blijkt te werken, zal ik altijd naar een oplossing zoeken. Nooit zal ik iemand anders de schuld geven.»

HUMO U drinkt ook geen alcohol.

Martínez «In mijn geval zorgt dat alleen maar voor extra calorieën, en het heeft een negatieve invloed op mijn werk. Mijn enige glas was op mijn huwelijk. Een belofte: ik kon er niet onderuit.

»Toen ik mijn eerste profcontract tekende bij Zaragoza, vond mijn familie dat te vroeg. Ik was 16 en hun vrees was dat ik van het rechte pad af zou raken en beginnen te drinken en uitgaan. ‘Ik beloof jullie dat ik niet zal drinken tot ik mijn diploma heb,’ heb ik toen gezegd. En toen ik afgestudeerd was, ben ik er niet aan begonnen. Ik had genoeg vrienden lessen zien missen door de drank. Ik ben niet tégen alcohol, maar ik heb die niet nodig om een fijne tijd te hebben.»

HUMO Verwacht u van de spelers dat ze er net zo over denken?

Martínez «Ik beoordeel ze op hun prestaties op het veld. Ik beschouw het tegelijk als mijn plicht hen op te voeden en te helpen waar ik kan, bijvoorbeeld door hen te wijzen op de voordelen van een bepaalde levenshouding. Een jonge speler aan het begin van zijn carrière zal ik zeggen tussen welke lijnen hij zich kan bewegen. Iemand die al honderd of tweehonderd wedstrijden op de teller heeft, kan ik alleen maar dingen aanreiken. Maar of hij daar iets mee doet of niet: daar kan ik mijn oordeel niet van laten afhangen. Wat ik zelf goed vind, werkt soms niet voor een speler die er al jaren zijn eigen gewoontes op na houdt.»

HUMO Van Radja Nainggolan is bekend dat hij rookt. Heeft dat meegespeeld toen u hem niet selecteerde in november?

Martínez «Helemaal niet. Mensen zoeken altijd graag iets wat er niet is. Radja heeft in september één helft tegen Spanje gespeeld en een handvol minuten tegen Cyprus. Voor de kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en Gibraltar een maand later was Radja niet inzetbaar en heb ik hem dus niet geselecteerd. In die twee matchen maakten we tien doelpunten en stonden we er geen enkel toe. Dan ga je door met dezelfde spelers, dat is normaal. Maar de deur blijft open voor iedereen, ook voor Radja. Ik heb altijd gezegd dat ik mijn beslissingen baseer op wat ik zie. Ik moet onder de indruk raken van iemand voor ik hem selecteer. Namen of het verleden spelen geen rol. En voor de wedstrijden tegen Nederland en Estland in november was Radja niet beschikbaar.»

HUMO Eerst zei u dat Nainggolan niet fit was. Daarna dat het te vroeg kwam ‘na alles wat er was gebeurd’. Dat zou een verwijzing zijn geweest naar een avondje stappen na de wedstrijd tegen Spanje.

Martínez «Nee, nee! Laat me duidelijk zijn: Radja was op dat moment niet zo fit als de andere spelers voor zijn positie. Hij had al twee wedstrijden gespeeld met z’n club, akkoord, maar dat was veel minder dan de anderen: die hadden álles gespeeld. Het gaat er ook helemaal niet om dat ik een signaal heb willen uitsturen. Soms moet ik gewoon knopen doorhakken.»

HUMO Radja Nainggolan lijkt uit de gratie, u selecteerde Dries Mertens niet voor uw eerste interlands en u hebt Sven Kums nog altijd niet opgeroepen. U lijkt geen hoge pet op te hebben van de Italiaanse Serie A.

Martínez «Niet waar. Ik hou bijvoorbeeld enorm van het voetbal van Atalanta. En ik hou van spelers als Sven Kums. Alleen is de concurrentie op zijn positie groot. Bovendien is er in het voetbal dat ik wil brengen minder plaats voor middenvelders. Maar we houden hem zeker in de gaten.»


Chinese schatten

HUMO Waarom bent u geen coach van Anderlecht geworden?

Martínez «We hebben afgelopen zomer wel gepraat, maar het was voor beide partijen niet het juiste moment.»

HUMO U stond na het EK ook op de shortlist om bondscoach van Spanje te worden.

Martínez (glimlacht) «Daarvoor ben je bij mij aan het verkeerde adres. Had je me twaalf maanden geleden gezegd dat ik nu ergens bondscoach zou zijn, dan had ik je niet geloofd. Op je 43ste bondscoach worden, met tien jaar ervaring: dat is heel jong. Soms denk ik dat onze toekomst al is uitgestippeld.»

HUMO U hebt zich zelf van die shortlist laten afhalen. Zo gretig was u om met de Rode Duivels aan de slag te gaan.

Martínez (lacht) «U hebt wel erg goede bronnen. De enige nationale ploeg die me interesseert, is die van België. En als u me nu vraagt waarom, dan heb ik geen antwoord. Ik weet het niet. Misschien omdat ik me zo dicht bij die spelers voel staan. Ik heb in de Premier League vaak plannetjes zitten bedenken om Eden Hazard af te stoppen, ik heb het genoegen gehad om met de jonge Romelu Lukaku te werken, ik keek gefascineerd naar hoe Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Vincent Kompany speelden...»

undefined

'Ik ben niet koppig: consequent zijn is de enige manier om uit te blinken'

HUMO U verkoos België ook boven een lucratief Chinees voorstel, zoals dat tegenwoordig heet.

Martínez «Er wordt heel negatief gedaan over het Chinese voetbal, terwijl het net erg interessant is wat daar nu gebeurt. Al die grote bedragen die je er kunt verdienen: dat blijft niet eeuwig duren. Er is een reden waarom zij dat doen: ze willen hun competitie promoten en daarvoor trekken ze buitenlandse toppers aan. Voor wie er zijn voordeel mee wil doen, is het nu het goede moment. Er is ook veel gezegd en geschreven over Axel Witsel, maar in elke job speelt geld een rol in de beslissingen die mensen nemen. In het voetbal misschien nog net iets meer omdat de carrières er erg kort zijn. Axel voelde zich gewild en het geld zal zeker belangrijk zijn geweest. Maar ik kijk verder: hij is nu een erg belangrijke speler in een nieuw project. Hij zal zijn nieuwe club willen terugbetalen voor het vertrouwen dat ze in hem stellen. De tijd zal het uitwijzen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat Axel de honger niet zal verliezen om ook een belangrijke speler te blijven voor de Rode Duivels. Ook in Rusland, bij Zenit, heeft hij nooit zijn niveau verloren. Ik zie dus geen probleem.»

HUMO U liet de Chinezen in de kou staan. Is geld minder belangrijk voor u?

Martínez «Het geld pakken duurt één dag. Daarna moet je je goed voelen: anders wordt het al na een maand een ramp. Ik had niet het gevoel dat het het juiste moment was voor mij. Maar ik begrijp waarom anderen het wel doen.

»Geld is zeker niet de reden geweest waarom ik voor België heb gekozen. Ik geloof in de uitdaging en na zeven jaar clubs in de Premier League gecoacht te hebben wilde ik op een ander niveau getest worden.»

HUMO U gold even als de nieuwe prins van het Engelse trainersgild. Na twee mindere seizoenen en uw ontslag als coach van Everton zien sommigen al een has-been in u. Bent u erop gebrand de criticasters hun ongelijk te bewijzen?

Martínez «Nee, hoor. Na mijn eerste seizoen bij Everton had ik de clubs voor het uitkiezen, maar ik ben er gebleven omdat ik iemand ben die gelooft in langetermijnprojecten, en omdat ik niet om het even waar kan functioneren: ik moet vertrouwen voelen. Ik hoef niemands ongelijk te bewijzen. De enigen tegenover wie ik me moet bewijzen, zijn mijn gezin en mezelf. Kijk, het lot van een trainer is simpel: als je wint, ben je de beste van de wereld. Verlies je, dan ben je de slechtste. Daar moet ik me bij neerleggen.»

HUMO Herinnert u zich uw eerste werkdag bij de Belgische voetbalbond nog?

Martínez «Ja, waarom?»

undefined

null Beeld

undefined

'Mensen helpen maakt van jezelf een beter mens.'

HUMO Toen u om acht uur ’s avonds het gebouw wilde verlaten, stond u voor een gesloten deur: iedereen was al naar huis. De security heeft u moeten bevrijden.

Martínez (lacht) «Het was niet de security, maar de schoonmaakster. Gelukkig was ze er snel, want het alarm ging al af. Zoals gezegd: ik ben een late werker. Ondertussen heb ik een sleutel, het zal dus niet gauw meer gebeuren. Maar mijn vrouw kan het bevestigen: als ik werk, hou ik de tijd niet in de gaten.»

HUMO U bent een workaholic?

Martínez «Als je iets doet, moet je het goed doen. Zolang ik de oplossing niet heb gevonden waarnaar ik op zoek ben, ga ik door. Desnoods 24 uur aan een stuk. Dat is geen werk, maar een passie. Het woord workaholic heeft veeleer een negatieve connotatie.»

HUMO Bent u een koppig man?

Martínez (denkt na) «Als je dat positief bedoelt: ja. Anders: nee. Voor mij is koppigheid: niet willen luisteren, niet openstaan voor nieuwe dingen. Ik denk dat ik goed kan luisteren. Maar als ik ergens in geloof, is consequent zijn de enige manier om uit te blinken. Soms wordt dat koppigheid genoemd.»

HUMO Een Mister Nice Guy dan, er altijd op uit mensen te behagen?

Martínez «Ik weet wat werkt voor het team en wat niet. Dan kun je niet altijd mensen behagen. Maar het ligt zeker in mijn karakter om mensen te helpen. Als je goed doet, zal het goede ook altijd naar jou terugkeren.»

HUMO Dat klinkt erg christelijk.

Martínez «Wel, ik bén katholiek. Dat kan ook moeilijk anders als je zoals ik bent opgegroeid in een erg katholiek land. Maar ik geloof het echt, hoor: mensen helpen maakt van jezelf een beter mens.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234