null Beeld

'Robland': het rommelt in Rob Vanoudenhoven

'Wie zegt dat een land niet op de eerste verdieping van een flatgebouw kan liggen?' Rob Vanoudenhoven sticht zijn eigen koninkrijk.

Terwijl we met een tas vol geavanceerde afluisterapparatuur, high tech camera's en een kilogram uiterst explosieve Play-Doh™ plasticine het hele VTM-gebouw doorkruisen in het gezelschap van de toekomstige soevereine vorst van 'Robland', bemerken we niet één bodyguard, geheim agent of snuffelhond. Evenmin wordt ons op enig moment om legitimatie gevraagd. Even flitst het door mijn hoofd dat er wellicht iets schort aan de beveiliging van onze staats- en regeringsleiders en dat we hier mogelijk met de billen bloot gaan voor de ogen van de internationale gemeenschap. Tot ik bedenk dat ik nu ook weer niet het hysterische wijf moet uithangen, en dat ik wérk te doen heb.

Ik ben hier om Rob Vanoudenhoven te interviewen over zijn eerste programma in de schoot van de Vlaamse Mediamaatschappij. In acht weken tijd zal hij de staat Robland uit de grond stampen, compleet met postzegels en logge bureaucratie. Hij treedt daarmee in de voetsporen van de Brit Danny Wallace, bij Humo-lezers beter bekend als de 'Yes'-man die een half jaar lang op alles 'ja' zei, inclusief voorstellen van Nigeriaanse oplichters (zie Humo 3399). In het zeer succesvolle 'How To Start Your Own Country' op de BBC deed Wallace al uit de doeken hoe je je eigen appartement in centraal Londen tot onafhankelijk territorium kan uitroepen, en hoe je dat grondgebied desgevallend 'Lovely' kan noemen.

ROB VANOUDENHOVEN: « 't Was eigenlijk een idee van de BBC. Toen ze naar Wallace belden met de vraag of hij het wilde presenteren, was hij net dat 'Yes'-boek aan het schrijven. Hij kon dus moeilijk anders dan zeggen: oké, dan zal ik het maar doen (lacht).

» Dit programma was eigenlijk één van de redenen waarom ik ben overgestapt naar VTM. Ik wilde al lang iets maken in de stijl van Wallace, en Eyeworks had de rechten op 'How To Start Your Own Country' al gekocht nog voor het op de BBC is uitgezonden. Ze hadden dat op een televisiebeurs gezien en ze kwamen mij direct zeggen: echt iets voor jou. Toen ik het zag, dacht ik: da's mij inderdaad op het lijf geschreven, maar ik zou het wel helemaal anders doen. Ik heb gewoon het uitgangspunt overgenomen: ik ga een eigen land beginnen. En het is de bedoeling dat mijn land ook door de Verenigde Naties wordt erkend - de afspraak met Shashi Tahroor, de rechterhand van Kofi Annan, is net bevestigd. De laatste dinsdag van mei mag ik bij hem op bezoek met mijn dossier.

» Ik heb het voordeel dat ik al de tweede ben: ik kan leren uit de fouten die Danny Wallace gemaakt heeft. Toen ik 'm twee weken geleden zag, zei hij nog: 'We were so close!' Alleen: de VN vond het nogal absurd dat zijn land in zijn appartement lag. Terwijl ik dat net wel interessant vond: wie zegt dat een land niet op de eerste verdieping van een flatgebouw kan liggen (lacht)? In elk geval, wij zullen het anders moeten aanpakken.»

Meer in Humo 3422.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234