null Beeld

Robots in de ouderenzorg? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Je hebt robots in alle soorten: er zijn al schoothondjes die kunnen spreken.

We vergrijzen tot we er groen en geel van zien, daar is niets aan te doen. De dag komt in zicht dat de ene helft van de bevolking in een verzorgingstehuis zit, terwijl de andere helft daar werkt. Gelukkig steekt de technologie een helpend handje toe: meer en meer zorgtaken worden overgenomen door robots. Hoe kijkt een professionele hulpverlener daartegenaan?

Dr. Koen De Zeulder «Argwanend. Je hebt die robots in alle soorten. Er zijn bijvoorbeeld al schoothondjes die kunnen spreken. Dat is niet zo simpel, want heel wat ouderen praten graag over hoe beter alles vroeger was. Zo’n hond moet dus niet alleen weten wie Bavo Claes en Johan Verstreken ook alweer waren, maar ook dat er in de jaren 60 nog geen stoomstrijkijzers waren. Want zo’n oudere springt van de hak op de tak. Van Verstreken naar strijken en zo via struiken naar struikelen, om te eindigen met het inzicht dat de kasseileggers vroeger véél beter waren, want niemand viel ooit op zijn bakkes omdat de troittoirs slordig waren gelegd.»

HUMO Lijkt me gezellig, zo’n luisterbereide hond.

De Zeulder «Als de directies er geen misbruik van maken, ja. Je hebt al honden die de oudjes afdreigen: ‘Als de verpleeghulp meer dan 8 minuten nodig heeft om je op en af het toilet te helpen, moet je het tegen de directrice zeggen, hoor. Anders word ik héél verdrietig!’ En die beesten zijn zodanig geprogrammeerd dat ze uiterst zielig kunnen kijken. Er zijn ook gevallen bekend waarbij robots vragen of ze de bankkaart van het oudje even kunnen lenen, en wat de pincode is, omdat ze een cadeautje voor een andere hond willen kopen. Platte diefstal is dat.

»Een ander schrijnend geval vond plaats in Gent. Daar werd zo’n hond gedropt bij een hoogbejaarde uit een vooraanstaande familie. Dat ging prima, het ouwe mens beleefde veel plezier aan die robot. Tot die hond na twee weken aldus sprak: ‘Zeg bonneke, ik denk dat uw man zaliger nogal een deugniet was. Heeft hij hier in huis toevallig geen oud schilderij verstopt? Iets middeleeuws misschien? Van – ik gooi maar even een naam op – de gebroeders Van Eyck of zo?’ Ja, zo diep zijn onze politiediensten gevallen! Gelukkig hebben de kinderen nog net op tijd ingegrepen, en het paneel naar een andere plek gebracht.»

HUMO Maar zoiets is toch hoogst uitzonderlijk?

De Zeulder «Dacht u dat? Het kan nog veel erger. Er loopt nu een proefproject van de VRT in verschillende tehuizen. De gemiddelde leeftijd van de Canvaskijker is veel te hoog, en dat wil de omroep veranderen door oudjes te ontraden om nog te kijken. Zapt een ouderling naar Canvas, dan roept de hond: ‘Maar Armand! Dat is toch niks voor u!’ Als Armand dan zegt dat er een docu over Arne Quinze is, en dat hij indertijd wel vijf keer naar Brussel is geweest om ‘The Sequence’ te bekijken, dan begint die hond te fulmineren. ‘Amai, nu wordt ge echt oud, Armand! Conceptuele kunst heeft afgedaan, dat zoudt ge toch moeten weten. Augmented reality is zooo jaren nul! Dat ‘Rock Strangers’ op de Oostendse dijk was nog een tof werk, en oranjerood doet eten, dat weten ze bij McDonalds al eeuwen. De plaatselijke visrestaurants zijn daar dus blij mee. Maar sindsdien heeft Quinze zichzelf alleen maar herhaald. Die brug in Tomorrowland? Stuiptrekkingen van iemand die in het verleden leeft! Egomaan laswerk! Armand, weet ge wat nu wél helemaal in is? Vriendschap, solidariteit in de eigen kring, gezelligheid, mensen die elkaar ontmoeten. Zap dus maar gauw naar ‘1000 zonnen’, of wilt ge dat ik aan iedereen ga vertellen wat voor een zielige sukkel ge zijt, met uw Arne Quinze!?”

»Wat doet een kwetsbare bejaarde dan? Hij zapt.

»En zo wordt alweer een beloftevolle technologie schandelijk misbruikt, deze keer door schurken die niet kunnen verkroppen dat een 80-plusser een uurtje plezier beleeft aan hedendaagse kunst.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234