Rock Ahoy: A Change Is Gonna Come
Sam Cooke schreef 'A Change Is Gonna Come' nadat hij 'Blowin' in the Wind' van Bob Dylan had gehoord. Vierenveertig jaar later putte Obama er inspiratie uit voor z'n overwinningspeech: 'It's been a long time coming, but tonight (...) change has come to America.' Sam Cooke zelf werd op 11 december 1964 doodgeschoten.
Stand! - Sly & The Family Stone (1969)
Ongemeen swingend black power anthem. Geen discriminatie overigens bij The Family Stone: het bonte gezelschap bestond uit zwarten én blanken, mannen én vrouwen.
undefined
undefined
Gimme Shelter - The Rolling Stones (1969)
Apocalyptische openingstrack van 'Let It Bleed', naar een alarmerende finale gevoerd door gospelzangeres Merry Clayton. Titelsong ook van de Stones-docu over hun Altamont-concert in '69, waar een Hell's Angel een fan doodstak: de definitieve streep onder de tijd van peace, love & understanding.
Uncloudy Day - The Staple Singers (1956)
Eerste hit van de gospelfamilie: God's greatest hitmakers gaan op weg naar het Beloofde Land. De Delta-gitaar van vader Roebuck 'Pops' Staples, de gospelzang van dochter Mavis en de harmonieën van dochter Cleotha en zoon Pervis zijn van het meest beklijvende wat u dit jaar te horen zult krijgen.
Quiet Dog - Mos Def (2009)
Gloednieuwe, enorm opzwepende track waarvoor Mos Def een stukje monoloog van Afrobeat-ambassadeur Fela Kuti samplede: 'If they think I'm gonna change or compromise my attitude and my way of life... They are only making me stronger!'
Subterranean Homesick Blues - Bob Dylan (1965)
'Johnny's in the basement mixing up the medicine / I'm on the pavement thinkin' about the Government.' Het doet er nauwelijks toe wat Dylan precies zegt; de jachtige vibe weet de sociale onrust van toen én nu perfect te vatten. Allereerste rapsong ook.
Et moi, et moi, et moi - Jacques Dutronc (1966)
Debuutsingle van le playboy, en parodie op de prekerige protestsong 'Les élucubrations d'Antoine' van zijn landgenoot Antoine. De wereldproblematiek volgens Dutronc? 'J'y pense et puis j'oublie / C'est la vie / C'est la vie.'
Man Named Truth - Monsters Of Folk (2009)
Mystiek gearrangeerde neofolk-fabel van de supergroep van M. Ward, Jim James, Mike Mogis en Conor Oberst, die ons waarschuwen voor kwakzalvers allerhande.
Ring Ring I've Got to Sing - Ferre Grignard (1966)
De Antwerpse folkzanger Ferre Grignard in 1966 in Humo: 'Er is altijd een conflict met de maatschappij, want er zijn altijd mensen die niet doen wat ze willen. Die zijn eigenlijk dood en hebben er de pest in dat ik wél doe wat ik wil. Nee, laat mij maar struinen!'
Draft Morning - The Byrds (1968)
Psychedelische ballade waarin The Byrds de soldaten betreuren die door Uncle Sam waren uitgeloot om te gaan vechten in Vietnam. Het middenstuk is een sonisch slagveld, compleet met geweerschoten en kanongebulder.
Anti-American Graffiti - J Dilla (2006)
Eén van de sublieme samplecollages op 'Donuts', de laatste plaat die geluidskunstenaar James Dewitt Yancey aka J Dilla bij leven uitbracht. Drie dagen na de release bezweek hij aan de gevolgen van de systeemziekte lupus; hij was tweeëndertig.
White Riot - The Clash (1977)
Dranghekken gaan tegen de vlakte in de withete debuutsingle van The Clash, geschreven nadat Joe Strummer en Paul Simonon verwikkeld waren geraakt in de rassenrellen op het Notting Hill Carnival van 1976.
Science in Violence - The Rifles (2009)
Britse rockschoffies maken zich kwaad op alles en iedereen. In 2009!
Babylon's Burning - The Ruts (1979)
Eén van de lievelingsnummers van John Peel, van een door reggae beïnvloede Britse punkgroep. Zanger Malcolm Owen stierf in 1980 aan een overdosis; Henry Rollins kwam zingen toen The Ruts twee jaar geleden een reünieconcert gaven.
Gimme Some Truth - John Lennon (1971)
Het nijdigste moment op de 'Imagine'-elpee: Lennon klaagt de hypocriete politici aan, Tricky Dicky (spotnaam voor Richard Nixon) in het bijzonder.
Sincerely, Jane - Janelle Monáe (2007)
Ze was te horen op het OutKast-album 'Idlewild'; solo brengt deze excentrieke zangeres een zwierige mix van gospel, Broadway en R&B. Mét een boodschap: 'Daydreamer please wake up! / We can't sleep no more!'
Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) - Marvin Gaye (1971)
Tijdloze afsluiter van 'What's Going On', de conceptelpee waarop de grootste soulzanger aller tijden de sociale wantoestand in de VS aan de kaak stelde. Zijn slotsom: 'Mother mother / Everybody thinks we're wrong / Who are they to judge us / Simply cause we wear our hair long?'
ROCK AHOY
StuBru, zondag 12 u.
Download de podselectie via iTunesRock Ahoy-artikels op humo.be