null Beeld

Rock Ahoy: Doctor Doctor

'Doctor, Doctor' is een compositie van John Entwistle waarin hij Roger Daltrey in de rol van hypochonder duwt: 'I've been getting shivers lately, is it flu? / I know the bug is going round, what can I do?' De meest gestelde vraag bij de dokter, tegenwoordig.

Katia Vlerick

'Nervous Breakdown', Eddie Cochran (1958)

'Katia kaapt de ether!'

Stress is géén moderne ziekte: al in de jaren vijftig zat Eddie Cochran op van de zenuwen bij de dokter. Die hem een dieet zonder meisjes en feestjes aanraadde.

undefined



undefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

'Gimme Gimme Shock Treatment', Ramones (1977)

De Ramones hadden iets met psychiatrische behandelingen: getuige 'Teenage Lobotomy', 'I Wanna Be Sedated' en deze lofzang op de dom- en dus zaligmakende effecten van de shocktherapie.

'Medication', Queens Of The Stone Age (2005)

Dat men bij QOTSA tuk is op medicijnen, al dan niet op voorschrift, is geweten sinds ze een apothekerslijstje aframmelden in 'Feelgood Hit for the Summer'. 'Medication' was ook hoe Mark Lanegan tijdens z'n verslaving z'n heroïne noemde.

'I'm Your Witchdoctor', John Mayall & The Bluesbreakers (1965)

Omdat we ook onze vrienden uit de alternatieve geneeskunde niet mogen vergeten: deze vergeten sixties-groover van de bluesgroep rond keyboardspeler/zanger John Mayall, met Eric Clapton op gitaar, John McVie (later Fleetwood Mac) op bas én Jimmy Page achter de knoppen.

'Fever', Little Willie John (1956)

Geen enkele cover overtreft de oerversie van het kleine broertje van Mabel John. Die Little Willie John had een magistrale stem, maar overleed al op dertigjarige leeftijd aan een hartaanval. Nota bene in de gevangenis, waar hij een straf uitzat voor doodslag.

'Rehab', Amy Winehouse (2006)

Ze wou er niet heen, schreef er een song over, maar belandde uiteindelijk toch in het afkickcentrum, met een kanjer van een drank- en crackverslaving. Amy's moeder is overigens apothekeres.

'It's a Bitter Pill to Swallow', Marvin Gaye (1969)

Met 'M.P.G.' sloeg Marvin de brug van z'n vlotte meezinghits uit de sixties naar z'n zelfgeschreven meesterwerken uit de seventies. Op die plaat staat o.a. deze zwierige soulstomper, waarin de grootmeester andermaal duidelijk maakt dat niets de bittere pil genaamd liefdespijn kan vergulden.

'Pills', Bo Diddley (1964)

Hilarisch relaas van een ziekenhuisverblijf. Bo Diddley wordt onder handen genomen door een 'rock'n'roll nurse' die hem van 'zeg es A' en allerlei anders laat doen, tot Bo er halfdood de hoofdverpleger bijhaalt: 'I don't dig this jive this nurse givin' me!'

'Emergency Cases', The Undertones (1978)

Feargal Sharkey heeft het niet begrepen op de hulpdiensten: '999's a waste of time!' Heerlijke punksong op de legendarische EP 'Teenage Kicks'.

'Kiss with a Fist', Florence + The Machine (2008)

Bont en blauw geslagen, met breuken en kneuzingen werden Florence Welch en haar lief de spoedafdeling binnengebracht. Haar uitleg voor al dat huiselijk geweld: 'A kiss with a fist is better than none!'

'Strychnine', The Sonics (1965)

Gezellige boel daar op de spoed, met nog meer garagerock van The Sonics. Die werden binnengebracht met acute vergiftigingsverschijnselen na een experimentje met rattenvergif. (Dit nummer is enkel beschikbaar op iTunes in de versie van The New Original Sonic Sound)

'Doctor Robert', The Beatles (1966)

Gaat hoogstwaarschijnlijk over Robert Freymann, een Amerikaanse 'dokter' die in de sixties heel wat groepen, waaronder The Beatles, van amfetamines voorzag. (Dit nummer is niet beschikbaar op iTunes, beluister het hier)

'Tommy Gets His Tonsils Out', The Replacements (1984)

Snelle, snedige song waarin protogrunger Paul Westerberg zingt over een jongen die z'n amandelen moet laten trekken - een ingreep die geleerde mensen 'tonsillectomie' noemen.

'In the Hospital', Friendly Fires (2008)

Een ziekenhuisverblijf kan ook een welkome retraite zijn: 'Lying alone in the hospital / Don't wanna check myself out / If I'm going home to you!'

'I'm Sick of You', Iggy And The Stooges (1981)

Outtake van de 'Raw Power'-sessie in 1973, over misschien wel de enige echt geldige reden voor een ziekenbriefje.

'St. James Infirmary Blues', The White Stripes (1999)

In deze ijzingwekkende traditional, die door iedereen werd opgenomen - van Louis Armstrong over Cab Calloway tot The White Stripes - treft een man z'n geliefde lijkbleek, ijskoud en steendood aan in haar ziekenhuisbed.

'Slow Death', The Flamin' Groovies (1972)

Rammelende garagerocker waarin een junkie naar de huisarts belt maar het genadeloze antwoord krijgt: 'There's nothing I can prescribe
/ To keep your raunchie bag of bones alive!'

'The Bitterest Pill (I Ever Had to Swallow)', The Jam (1982)

Met z'n toenmalige echtgenote Dee C. Lee op backing vocals zette modfather Paul Weller de boodschap van Marvin in de overtreffende trap. Jongelui, blijf uit de medicijnkast, want het leven dient je al genoeg pillen toe, en ze smaken om ter bitterst.

Rock Ahoy
StuBru, zondag 29 nov., 12.00

Download de \'Doctor Doctor\'-podselectie via iTunesRock Ahoy: artikels, podselecties en filmpjes op humo.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234