null Beeld

Rock Ahoy: Space Oddity

Roger McGuin zou dolgraag meegaan met de aliens die hem 's nachts bezoeken. Helaas: ze vertrekken telkens weer zonder hem: 'Over my window, they'd written my name / Said, so long, we'll see you again'. Download 'Mr. Spaceman' van The Byrds en de andere song uit de 'Space Oddity'-aflevering van Rock Ahoy.

Katia Vlerick

Martian Hop - The Ran-Dells (1963)

'Katia kaapt de ether!'

Eén van de amusantste noveltyhits uit de sixties, waarin The Ran-Dells een raket nemen naar de rode planeet en daar merken dat de marsmannetjes een stevig potje kunnen dansen: 'To see the Martians twist and stomp before my very eyes
/ They did the locomotion and the hully-gully too.

undefinedundefined

null Beeld
null Beeld
null Beeld

Astro - The White Stripes (1999)

Twisten en stompen kan men ook uitstekend op deze knaller waarin Jack en Meg White ons aanraden om 'the astro' te doen - wat dat ook moge wezen.

Flyin' Saucers Rock 'n' Roll - Billy Lee Riley (1957)

In de fifties wemelde het van de vliegende schotels. Eén exemplaar landde op het dak van de Sun-studio van Sam Phillips, waarop 'little green men' de legendarische plek binnenwandelden om er met Billy Lee Riley deze rockabillyclassic op te nemen.

Flying Saucer Attack - The Rezillos (1977)

Powerpopknaller van de vergeten Schotse newwaveband met de immer in spacy jurkjes gehulde Faye Fife op zang. (Dit nummer is niet beschikbaar op iTunes, bekijk The Rezillos op YouTube)

Black Hole - Be Your Own Pet (2008)

Zwarte gaten, deel één. In het jaar dat de garagerockgroep rond de blonde Jemina Pet splitte, lieten ze ons dit pogoënde tienerpamflet na. 'Me, I'm livin' in a black hole!'

You Got Me Floatin' - The Jimi Hendrix Experience (1967)

Een oefening in gewichtloosheid, één van de spacy rockers op 'Axis: Bold as Love'.

2000 Light Years from Home - The Rolling Stones (1967)

Het moment op 'Their Satanic Majesties Request' waarop Mick Jagger de rockster/astronaut alle voeling/contact met de realiteit/aarde verliest. 'It's so very lonely / You're 2000 light years from home'.

Galaxy - War (1977)

Ongemeen dansbare verkenning van het melkwegstelsel door de multiraciale funkband die eventjes werd aangevoerd door Eric 'The Animals' Burdon. Hier zijn ze al aanbeland in hun latere, Burdon-loze discoperiode.

Positive Contact (Charlie Clouser Remix) - Deltron 3030 (2008)

Groovy bonusremix op de reissue van 'Deltron 3030' (oorspronkelijk uit 2000), de ruimtereis die Dan The Automator (zie ook: Gorrilaz) ondernam met onder anderen Kid Koala en Del tha Funkee Homosapien.

Across the Universe - The Beatles (1970)

De song die de NASA op 4 februari 2007 naar de Poolster zond met behulp van het Deep Space Network. Daarmee werd de vijfenveertigste verjaardag van dat wereldwijde netwerk van krachtige radiozenders en -ontvangers gevierd, de veertigste verjaardag van 'Across the Universe' van The Beatles én de vijftigste verjaardag van de NASA zelf. Het liedje zal zijn bestemming bereiken op 5 februari 2439. (Dit nummer is niet beschikbaar op iTunes, beluister het nummer via YouTube)

Satellite Mind - Metric (2009)

Met een hoofd vol denkbeeldige antennes zendt Metric-zangeres Emily Haines allerlei kosmische vibraties richting het object van haar verlangen.

Satellite of Love - Lou Reed (1972)

'Satellite's gone / Way up to Mars / Soon it will be filled / With parking cars' overpeinsde Lou Reed dan weer bij het bekijken van de lancering van een satelliet op televisie.

Planet Claire - The B-52's (1979)

Veelkleurige variatie op het 'Peter Gunn'-thema door de op één na beroemdste band uit Athens, Georgia. Over een meisje van een planeet vér buiten ons melkwegstelsel zingt Fred Schneider: 'She drove a Plymouth Satellite / Faster than the speed of light'.

Supermassive Black Hole - Muse (2006)

Zwarte gaten, deel twee. Intergalactische, bombastische hits zitten Matthew Bellamy in de genen. Zijn vader heet namelijk George Bellamy...

Telstar - The Tornados (1962)

... en die was in de sixties gitarist van The Tornados. Met de Joe Meek-productie 'Telstar', een instrumental genoemd naar de satelliet die de NASA op 10 juli 1962 de ruimte had ingestuurd als antwoord op de Russische Spoetnik, scoorden ze de allereerste Britse nummer 1-hit in Amerika.

Space Oddity - David Bowie (1969)

Over de beelden van de maanlanding speelde de BBC op 20 juli 1969 'Space Oddity', de single die negen dagen tevoren was uitgekomen. In 'Space Oddity' introduceerde Bowie het personage Major Tom, een astronaut die nog zou terugkeren in 'Ashes to Ashes' (1980) en 'Hallo Spaceboy' (1996).

Rock Ahoy
StuBru, zondag 22 november, 12 u.

Download de \'Space Oddity\'-podselectie via iTunesRock Ahoy: artikels, podcasts en filmpjes op humo.be

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234